Sari direct la conținut

Telekom si Net Brinel vor furniza licente Microsoft catre arbitrul telecom pentru 1,22 milioane euro, contract pentru care Adrian Dita, presedintele autoritatii, si-a delegat dreptul de semnatura pentru a nu fi in conflict de interese

HotNews.ro
Adrian Dita, presedinte ANCOM, Foto: ANCOM
Adrian Dita, presedinte ANCOM, Foto: ANCOM

Telekom Romania, avand ca subcontractant firma Net Brinel, a castigat licitatia arbitrului telecom (ANCOM) pentru achizitia de licente Microsoft, contractul fiind atribuit la valoarea de peste 1,22 milioane euro (fara TVA), potrivit unui anunt publicat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). ANCOM a solicitat luna trecuta punctul de vedere al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in legatura cu aceasta licitatie, in conditiile in care Adrian Dita, noul presedinte, a fost anterior director de relatii publice in Telekom. In raspunsul ANI obtinut de HotNews.ro se arata ca nu este conflict de interese daca Dita isi deleaga dreptul de semnatura si de decizie cu privire la Telekom. Cine a semnat pana la urma acest contract? ‘O persoana din conducerea ANCOM, abilitata in acest sens’, raspunde autoritatea fara a da alte detalii.

Acordul cadru avand ca obiect achizitia, prin inchiriere, a licentelor software Microsoft a fost atribuit de ANCOM catre Telekom Romania in data de 31 iulie 2017, avand o valoare toatala de 1.229.500 euro fara TVA, conform datelor din SEAP. Acordul cadru este pentru o perioada de 36 de luni.

In fisa de date a licitatiei, estimarea numarului de licente care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent dintre cele ce urmeaza a fi atribuite pe durata acordului-cadru este urmatoarea:

– cantitate minima estimata pentru un contract subsecvent: 759 licente pentru o luna;

– cantitate maxima estimata pentru un contract subsecvent: maxim 16.320 licente pentru 12 luni.

Detalierea cantitatilor pentru fiecare tip de licenta este prevazuta in Caietul de sarcini (vezi documentul atasat).

  • Cum a ajuns ANCOM sa ceara un punct de vedere de la ANI in legatura cu aceasta licitatie

Licitatia arbitrului telecom a fost lansata in data de 5 mai 2017, in timpul mandatului fostului presedinte al ANCOM, Catalin Marinescu, autoritatea primind trei oferte din partea urmatoarelor firme:

1. Asseco SEE

2. Orange Romania cu subcontractant Gecad Net

3. Telekom Romania cu subcontractant Net Brinel

Ulterior, surse apropiate procedurii de licitatie au precizat pentru HotNews.ro ca ANCOM a stabilit deja ca Telekom are cea mai buna oferta, lucru care a starnit agitatie insa in cadrul departamentului juridic al autoritatii. De ce?

Pentru ca de la lansarea licitatiei si pana in prezent, la ANCOM s-a schimbat conducerea, principalii doi oameni care ar trebui sa semneze acest contract au lucrat anterior in Telekom Romania.

Noul presedinte numit de guvernarea PSD-ALDE la conducerea ANCOM este Adrian Dita, care anterior a fost director de afaceri publice in cadrul Telekom Romania.

Urmatorul director care ar trebui sa semneze un astfel de contract este Ciprian Bolos, fost vicepresedinte al PSD Diaspora si PSD Sector 5, care detine in prezent functia de director al Directiei Executive Dezvoltare din ANCOM, directie care are in subordine Directia IT.

Inainte de a veni in ANCOM, Ciprian Bolos a ocupat functia de membru in Consiliul de Administratie al Telekom Romania si pe cea de director de strategie in Posta Romana, o alta companie reglementata de ANCOM. La Telekom a renuntat, iar de la Posta a fost detasat pentru a ocupa noua functie executiva creata in cadrul ANCOM.

Cand se lanseaza o licitatie publica in SEAP, autoritatea contractanta trebuie sa publice o lista cu persoanele din management care vor semna atribuirea acelui contract. Orice firma care vrea sa depuna o oferta in cadrul acelei licitatii trebuie sa verifice daca nu se afla in vreun conflict de interese cu acele persoane ale autoritatii contractante si sa semneze o declaratie in acest sens. In cazul acesta lista publicata de ANCOM cu persoanele din conducere la momentul lansarii licitatiei a fost una, iar aproape de atribuirea contractului lista celor responsabili cu semnarea contractului s-a schimbat.

ANCOM s-a adresat prin urmare catre ANI, iar raspunsul Agentiei de Integritate obtinut de HotNews.ro arata ca Adrian Dita are obligatia de a se abtine de la luarea sau participarea la luarea oricarei decizii precum si de la semnarea oricarui document in legatura cu acest operator la care a lucrat anterior.

ANI a mai precizat catre ANCOM ca, daca dreptul de semnatura si decizie in acest caz a fost delegat altor persoane, nu este generata o situatie de conflict de interese (vezi explicatiile ANI in documentul atasat).

  • O intrebare fara raspuns: Cine din ANCOM a semnat atribuirea contractului catre Telekom?

In conditiile in care contractul licentelor Microsoft a fost atribuit catre Telekom, cel mai probabil altcineva din conducerea ANCOM a semnat acest contract. Intrebarea este cine?

  • „Contractul ce are ca obiect achizitia, prin inchiriere, a licentelor software Microsoft, atribuit companiei TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS SA a fost semnat de o persoana din conducerea ANCOM, abilitata legal in acest sens.”, au declarat joi, 10 august, reprezentantii ANCOM, fara a oferi alte detalii.

Pentru detalii legate de acest subiecte citeste: EXCLUSIV ANI: Seful arbitrului telecom, Adrian Dita, este obligat sa se abtina de la luarea sau participarea la luarea oricarei decizii precum si de la semnarea oricarui document in legatura cu Telekom

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro