Controverse in lant la arbitrul pietei telecom: Presedintele ANCOM si-a delegat atributiile pentru trei zile catre Ciprian Bolos, cel care, pentru a evita conflictul de interese, nu poate semna si participa la decizii legate de Telekom si Posta
Adrian Dita, numit de guvernarea PSD-ALDE ca presedinte al arbitrului telecom (ANCOM), dupa ce anterior a fost director in Telekom Romania, si-a delegat exercitarea atributiilor privind conducerea autoritatii, in perioada 20-22 iunie, catre Ciprian Bolos, director al Directiei Executive Dezvoltare din ANCOM, se arata intr-o delegare de semnatura postata pe intranetul autoritatii si obtinuta de HotNews.ro. Bolos, fost vicepresedinte al PSD Diaspora, a fost numit in aceasta luna ca director executiv in ANCOM, dupa ce a fost detasat din functia de director strategie din Posta Romana si a iesit din CA-ul Telekom, doua companii reglementate de aceasta autoritate. Conducerea ANCOM a precizat anterior pentru HotNews.ro ca Bolos nu redacteaza acte si nu participa la decizii care vizeaza Telekom si Posta, pentru a evita un posibil conflict de interese.
- UPDATE (18:15) Reactia ANCOM: „Adrian Dita, Presedintele ANCOM, nu este prezent in institutie in perioada 20-22 iunie 2017, din motive obiective, asa cum a informat deja conducerea Comisiei Parlamentare pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, unde a fost invitat la audiere in data de 20 iunie. Pe perioada absentei Presedintelui au fost luate toate masurile interne necesare asigurarii continuitatii activitatii in conditii optime, dreptul de semnatura fiind delegat in conformitate cu prevederile legale”.
Desi confirmase initial, Adrian Dita nu s-a mai prezentat marti, 20 iunie, la audierea din Comisia IT din Parlament, unde ar fi trebuit sa ofere explicatii legate de modul in care a decis restructurarea ANCOM. Pentru lipsa sa, Dita a invocat ‘motive obiective’.
‘Il vom reconvoca si ne gandim inclusiv la infiintarea unei comisii de ancheta pe aceasta tema impreuna cu grupul PNL pentru ca ce se intampla acolo este extrem de grav. Nu vrem sa lasam o institutie a statului roman care era functionala si data ca exemplu in alte tari sa fie distrusa’, a declarat marti, in Parlament, Catalin Drula, deputat USR si presedintele Comisiei IT. Varujan Pambuccian, membru in Comisia IT, a spus ca il asteapta pe Dita sa vina la audieri pentru a-i transmite ce are de zis, nu prin intermediul presei.
Adrian Dita, presedinte ANCOM
Foto: ANCOM
HotNews.ro a scris saptamana trecuta ca Adrian Dita, noul presedinte al ANCOM, arbitrul pietei de aproape patru miliarde de euro a telecomunicatiilor, a semnat doua decizii prin care imputerniceste (fara a-i nominaliza) alti directori sa semneze, in numele sau, toate documentele, mai putin deciziile normative, aferente Telekom Romania, grup ce detine aproape 30% din piata locala de comunicatii.
Adrian Dita, fost angajat in Telekom, a incercat sa evite un posibil conflict de interese. In timp ce ANCOM sustine ca Dita nu s-ar afla in imposibilitatea exercitarii directe a atributiilor pentru ca nu si-a delegat activitatea principala de a emite decizii normative, surse avizate din aceeasi autoritate spun ca deciziile cu caracter normativ general sunt rare si ca acesta nu va putea semna mii de documente pe an ce au ca adresant firme din Telekom.
Cum a ajuns Ciprian Bolos director executiv in ANCOM si in ce conditii nu s-ar afla acesta in conflict de interese
Ciprian Bolos
Foto: Arhiva personala
La o luna de la numirea sa la conducerea ANCOM, Adrian Dita a emis in data de 8 iunie o decizie fulger prin care a reorganizat institutia si a semnat preavize de concediere pentru directorii executivi. Cei mai multi sefi din autoritate si-au pierdut posturile, fiind mutati pe pozitii inferioare si salarii mai mici.
Potrivit documentelor obtinute de HotNews.ro, Adrian Dita a semnat preavizele unor executivi cu zeci de ani de experienta in telecomunicatii, in aceeasi zi in care transmitea angajatilor: ‘nu doresc sa pierd pe nici unul dintre oamenii foarte bine calificati pe care i-am gasit aici’. Dita si-a angajat proprii oameni, printre acestia fiind Ciprian Bolos, fost vicepresedinte al PSD Diaspora si PSD Sector 5, care a renuntat la functia de membru in Consiliul de Administratie al Telekom si a fost detasat din functia de director de strategie din Posta Romana pentru a veni intr-o pozitie nou creata.
Contactati de HotNews.ro in legatura cu numirea lui Ciprian Bolos in cadrul autoritatii, conducerea ANCOM a transmis in data de 13 iunie urmatoarele precizari:
- „Ciprian Bolos s-a alaturat echipei ANCOM incepand cu data de 9 iunie, acesta fiind detasat in pozitia de director al Directiei Executive Dezvoltare a ANCOM. In exercitarea atributiilor sale de serviciu, acesta nu redacteaza acte si nu participa la decizii prin care se poate obtine, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru Telekom sau CN Posta Romana, deci nu se afla intr-o situatie de conflict de interese.”
- Presedintele Comisiei Europene, sesizat de PNL dupa eliminarea lui Iohannis din procedura numirii conducerii arbitrului telecom
Guvernul Grindeanu a adoptat in data de 27 aprilie o Ordonanta de Urgenta prin care a eliminat rolul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in procedura numirii conducerii ANCOM, autoritate care reglementeaza o piata a telecomunicatiilor de patru miliarde de euro. Felul in care era numita anterior conducerea autoritatii si controlul parlamentar al activitatii acesteia fusese agreat chiar de Comisia Europeana inainte de inchiderea unei proceduri de infringement declansate in 2009 impotriva Romaniei tocmai pentru ingerintele dese ale politicului in activitatea acesteia. Iohannis a amendat public modul netransparent in care guvernul a schimbat legislatia.
De asemenea, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat, in data de 4 mai, ca partidul pe care il conduce se va adresa Comisiei Europene in legatura cu OUG privind procedura de numire a conducerii ANCOM.
Dupa cateva zile, conducerea PNL a transmis o scrisoare catre Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, in care atentionau ca: ‘prin aceasta masura, Guvernul se afla in situatia unei incalcari repetate a legii. Modul cum a fost adoptata OUG 13/2017, efectele imediate pe care le-a avut in randul populatiei Romaniei si criticile interne si internationale par sa nu fi lasat nicio urma in constiinta actualului Guvern.”