Sari direct la conținut

UPDATE Portalul instantelor de judecata a avut marti probleme de functionare: Nu este un atac informatic. Avem o problema de stocare a datelor

HotNews.ro
Portalul instantelor de judecata nu functioneaza, Foto: portal.just.ro
Portalul instantelor de judecata nu functioneaza, Foto: portal.just.ro

Portalul instantelor de judecata nu functioneaza momentan, afisand mesajul: ‘Nu este un atac informatic. Avem o problema de stocare a datelor. Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate si va rugam sa reveniti’. Mesajul este semnat de Directia Tehnolgia Informatiei, din cadrul Ministerului Justitiei. Amintim ca atacul cibernetic cu ransomware-ul WannaCry a afectat la finalul saptamanii trecute peste 200.000 de calculatoare din 150 de tari. Potrivit datelor CERT-RO transmise HotNews.ro, peste 300 de adrese IP publice din Romania au realizat conexiuni catre un domeniu web asociat campaniei ransomware WannaCry.

  • UPDATE1 (13:29) Portalul instantelor de judecate a inceput sa functioneze corespunzator.
  • UPDATE 2 (15:00) Ministerul Justitiei a transmis urmatoarele precizari: „Portalul instantelor de judecata, portal.just.ro, administrat de Ministerul Justitiei a fost, in perioada 15.05.2017, orele 22:00 – 16.05.2017, orele 13:00, inclus intr-o serie de operatiuni de mentenanta care au presupus, pe langa verificarea si optimizarea nivelului de securitate, in vederea prevenirii atacurilor cibernetice tot mai prezente in ultimele zile si alte operatiuni pentru optimizarea bazelor de date gestionate de serverele institutiei.

    Precizam ca serviciile furnizate de catre Ministerul Justitiei nu au fost afectate de atacurile cibernetice din ultimele zile. De asemenea, instantele de judecata nu au fost afectate de operatiunile de mentenanta, informatiile despre dosare fiind disponibile fie local (prin intermediul terminalelor Infokiosc de la nivelul intantelor de judecata), fie telefonic”.

Malware-ul WannaCry s-a raspandit atat de repede fiindca actioneaza automat, fara sa fie nevoie de interventia utilizatorilor. Foloseste pentru a se propaga o vulnerabilitate mai veche de Windows care a fost descoperita si exploatata de NSA (U.S. National Security Agency) ca arma cibernetica de atac.

Potrivit datelor CERT-RO transmise HotNews.ro, peste 300 de adrese IP publice din Romania au realizat conexiuni catre un domeniu web asociat campaniei ransomware WannaCry.

„Pana in prezent detinem date despre patru retele sau sisteme gestionate de sectorul public. Din datele pe care le avem nu putem spune daca este vorba de sisteme ale institutiilor respective sau daca sunt IP-uri ce au fost date spre folosinta catre terti”, au mai spus in raspunsurile trimise catre HotNews.ro reprezentantii Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica. Este foarte posibil ca numarul celor afectati sa creasca luni, cand incepe programul normal de munca in companii si institutii.

Incepand cu ziua de 12 mai 2017 numeroase organizatii din intreaga lume au fost afectate de o noua varianta de ransomware, care poarta denumirea de „WannaCry”. Rapoartele preliminare atesta faptul ca printre victime se afla companii-gigant precum FedEx, operatorul de comunicatii Telefonica din Spania, sau chiar sistemul de sanatate din Marea Britanie (National Health Service). Si uzina Dacia a fost afectata. Spre deosebire de alte campanii ransomware din trecut, cea de fata iese in evidenta prin uriasa rapiditate cu care sse raspandeste.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro