Sari direct la conținut

Viitorul vaccinării antigripale – încurajarea prevenției prin intermediul inovației, politicilor publice eficiente și conștientizării la nivelul populației

Smile Media
Lidija Milicevic, Foto: Sanofi Romania
Lidija Milicevic, Foto: Sanofi Romania

Într-o lume în care gripa rămâne o amenințare imprevizibilă și gravă pentru sănătatea publică, compania Sanofi se remarcă prin inovația și dezvoltarea de vaccinuri care oferă protecție dincolo de gripă, reducând astfel riscurile complicațiilor severe asociate acestei infecții.

De ce este importantă protecția dincolo de gripă?

Gripa nu reprezintă doar o infecție obișnuită a căilor respiratorii, ci poate provoca complicații grave care duc la spitalizare și chiar deces în cazurile severe. În plus, gripa este extrem de imprevizibilă, iar tulpinile virusului gripal se modifică constant, făcând foarte importantă vaccinarea antigripală anuală. „Totodată, este esențial ca acestea să nu protejeze doar împotriva infecției cu virusul gripal, ci să ofere și protecție împotriva complicațiilor grave asociate gripei, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, care necesită spitalizare,” spune Dr. Lidija Milicevic, Director General al Diviziei de Vaccinuri din cadrul Sanofi România.

„Vaccinurile gripale inovative depășesc rolul lor tradițional și oferă o protecție mai amplă împotriva complicațiilor severe ale gripei, cum ar fi pneumonia, atacul de cord (infarctul miocardic) și accidentul vascular cerebral. Sanofi are o viziune clară în ceea ce privește protecția dincolo de gripă și oferă deja această protecție prin vaccinurile gripale din portofoliul său, vaccinul cu doză standard de antigene și vaccinul cu doză mare de antigene, În plus, suntem lideri în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor gripale, integrând tehnologii inovatoare, precum ARNm, dar și inteligența artificială, pentru a obține rezultate mai rapide si o eficiență sporită a vaccinurilor noastre, ” completează Dr. Lidija Milicevic.

Inovație în protecția împotriva gripei

Sanofi este lider mondial în domeniul vaccinurilor gripale, furnizând în fiecare an aproximativ 250 de milioane de doze de vaccin. Planul nostru de dezvoltare a viitoarelor vaccinuri gripale include utilizarea tehnicilor computaționale avansate pentru a selecta tulpinile virale care oferă protecție împotriva mai multor variante ale virusului gripal și îmbunătățirea designului antigenic pentru a obține o protecție mai largă. „Tehnologia ARNm și inteligența artificială joacă un rol esențial în dezvoltarea vaccinurilor gripale de viitor. Prin intermediul centrului nostru de excelență ARNm, ne propunem să optimizăm selecția tulpinilor virale și să obținem un design antigenic mai eficient pentru o protecție mai largă împotriva multiplelor tulpini ale virusului gripal. Integrarea proteinei neuraminidază, pe lângă hemaglutinină, în vaccinurile viitoare va spori, de asemenea, protecția împotriva mai multor subtipuri de virus gripal. Prin utilizarea inteligenței artificiale, putem identifica tulpinile virale care oferă cea mai amplă protecție împotriva mai multor variante de virus gripal, astfel încât să putem asigura o potrivire mai bună cu tulpinile circulante în fiecare sezon,” explică Dr. Lidija Milicevic.

Unul dintre cele mai recente progrese ale Sanofi în domeniul vaccinurilor gripale este un vaccin cu o concentrație mai mare de antigene, special conceput pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, care tind să aibă un sistem imunitar slăbit, fenomen cunoscut sub denumirea de imunosenescență. Vaccinul gripal cu doză mare de antigene va fi disponibil din acest an și pe piața farmaceutică din România.

„Vaccinul gripal cu doză mare de antigene a demonstrat că previne cu 24% mai multe infecții gripale decât vaccinurile gripale cu doză standard de antigene la vârstnici. De asemenea, a arătat o eficacitate cu 64,4% mai mare în prevenirea spitalizărilor cauzate de gripă și pneumonie, comparativ cu vaccinurile cu doză standard, precum și o reducere semnificativă și constantă a spitalizărilor cauzate de pneumonie și afecțiuni cardiovasculare¹,. Studiile s-au desfășurat pe parcursul a 12 sezoane de gripă și au vizat 45 de milioane de pacienți, iar rezultatele acestora au fost recunoscute deja de autorități internaționale din domeniul sănătății”, explică Dr. Lidija Milicevic, Director General al Diviziei de Vaccinuri din cadrul Sanofi Romania.

„Obiectivul Sanofi este de a oferi vaccinuri gripale care să protejeze nu doar împotriva infecției cu virusul gripal, ci și împotriva complicațiilor severe, menținând astfel oamenii în afara spitalului și contribuind la o sănătate mai bună a populației,” completează Dr. Lidija Milicevic.

Viitorul vaccinării gripale, încotro?

„Inovația, progresul științific nu sunt suficiente pentru asigurarea sănătății publice. Este nevoie și de politici publice care să încurajeze imunizarea pe tot parcursul vieții și comportamentele preventive, prin facilitarea accesului la vaccinuri și vaccinare. Salutăm eforturile autorităților în acest sens, fie că vorbim despre compensarea vaccinului gripal, fie de demararea proiectului de vaccinare antigripală în farmacii. Totodată, conștientizarea și educarea publicului larg asupra rolului vaccinării în prevenirea bolilor transmisibile, prevenibile prin vaccinare, joacă un rol esențial. În special persoanele cu vârsta de peste 60 de ani trebuie să acorde o atenție sporită vaccinării împotriva gripei și a complicațiilor acesteia,” spune Dr. Lidija Milicevic.

Astăzi, încă există o mare parte din populație care nu beneficiază de vaccinarea antigripală. Creșterea ratei de acoperire vaccinală reprezintă o provocare în multe țări, inclusiv în România. Rata de acoperire vaccinală este mult sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de 75% în rândul grupelor populaționale la risc. Spre exemplu, în prezent, doar o mică parte dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani beneficiază de vaccinarea antigripală, deși această categorie de vârstă prezintă un risc crescut de complicații severe în urma infecției gripale.

„Noile vaccinuri, care oferă protecție dincolo de gripă și aduc beneficii semnificative în prevenirea complicațiilor, vor juca un rol crucial în creșterea ratei de acoperire vaccinală. Sanofi își propune să fie în fruntea acestei evoluții, punând pe piață vaccinuri gripale de generație nouă, care să ofere o protecție mai amplă și mai eficientă pentru sănătatea populației,” adaugă Dr. Lidija Milicevic.

Sanofi investește în cercetări avansate și tehnologii de ultimă generație pentru a se asigura că vaccinurile sale pot satisface cerințele în continuă schimbare ale populației, precum și nevoile de sănătate publică. Mai mult, pentru a sprijini eforturile de vaccinare antigripală, Sanofi susține campanii de conștientizare și educare a publicului larg, accentuând importanța vaccinării împotriva gripei pentru protejarea sănătății individuale și colective.

Articol susținut de Sanofi

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro