Sari direct la conținut

Initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pentru redefinirea familiei a fost trimisa de la Senat la Camera Deputatilor

HotNews.ro

Proiectul de lege privind initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei Romaniei, prin care se stabileste ca familia este intemeiata pe casatoria intre un barbat si o femeie, a fost inregistrata la Camera Deputatilor pe 13 februarie, unde a fost trimisa de la Senat, dupa ce s-a stabilit ca de fapt prima camera care trebuie sa il dezbata este Camera Deputatilor, si apoi Senatul.

Proiectul trebuie sa primeasca avize de la Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru sanatate si familie si Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati si raport de la Comisia Juridica.

Anul trecut s-a considerat ca Senatul este prima camera sesizata astfel ca proiectul a fost dezbatut de comisii, a primit rapoarte si a fost pus pe ordinea de zi a plenului Senatului. Nu a apucat insa sa fie votat intrucat s-a intrat in vacanta parlamentara, apoi s-a alcatuit un nou legislativ.

In ianuarie, senatorii juristi au semnalat conducerii Senatului ca, potrivit Constitutiei, prima Camera care se pronunta in caz de revizuire a textului constitutional este Camera Deputatilor, urmand ca proiectul adoptat sa fie transmis Senatului spre aprobare.

„Initiativa cetateneasca trebuie sa intre cat mai curand in procesul de legiferare. Este o initiativa temeinica, trecuta si de decizia CCR, are si avizul Consiliului Legislativ. Din textul Constitutiei, rezulta faptul ca prima Camera care se pronunta este Camera Deputatilor, urmand ca dupa adoptare aceasta propunere sa fie transmisa la Senat. Nu e procedura curenta de legiferare, prin prima Camera sesizata si Camera decizionala. Camerele sunt egale in aceasta privinta, astfel incat in cazul in care se adopta propunerea legislativa in forme diferite sau in cazul in care Senatul respinge textul adoptat de Camera, se ajunge la procedura medierii”, a declarat atunci Serban Nicolae, presedintele Comisiei Juridice din Senat.

Nicolae a subliniat faptul ca procedurile aferente aplicarii articolului 151 din Constitutie ar trebui sa fie incluse in regulamentele Camerelor.

„Cei care stiu cum lucra Parlamentul in procedura de legiferare inainte de 2003 isi aduc aminte ca se constituiau comisii de mediere din senatori si deputati, care discutau problemele in divergenta, adoptau un raport pentru solutionarea acestor probleme si raportul comisiei de mediere se supunea apoi votului in fiecare Camera. Toate aceste chestiuni trebuie rapid introduse in regulamentele celor doua Camere si in regulamentul activitatilor comune. Eu sper ca cei de la Camera Deputatilor se vor pronunta cat se poate de repede, fiindca problemele sunt cunoscute si au facut obiectul unei dezbateri publice ample si e chestiune de vointa politica. Nu cred ca sunt probleme deosebite”, a explicat liderul senatorilor PSD.

Nicolae a declarat ca initiativa legislativa ar putea trece de parlament pana la sfarsitul lunii februarie, iar un referendum in acest sens sa fie organizat pana la finalul lunii mai.

Practic, acest lucru inseamna ca initiativa, care este un proiect de lege, trebuie sa primeasca raport de la comisie si apoi vot in plenul Camerei Deputatilor si ulterior sa ajunga la Senat unde aceasta procedura sa se repete.

Initiativa cetateneasca semnata de circa 3 milioane de romani, ce vizeaza modificarea art. 48, alin. 1 din Constitutie, prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”. Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti.

Potrivit Agerpres, la recomandarea Consiliului Legislativ, initiativa a fost completata, prin amendament, cu un nou articol potrivit caruia ‘revizuirea Constitutiei se supune aprobarii prin referendum, organizat potrivit dispozitiilor art. 151, alin. 3 din Constitutia Romaniei, republicata’.

Consiliul Legislativ motiveaza recomandarea inaintata celor doua comisii prin faptul ca, pentru asigurarea unei reglementari complete, proiectul trebuie sa cuprinda, printr-un articol distinct, si norma privind supunerea spre aprobare prin referendum a revizuirii Constitutiei.

Amintim ca doi senatori PSD au depus anul trecut, pe 3 noiembrie, un proiect legislativ pentru organizarea si desfasurarea unui referendum national privind revizuirea Constitutiei si cer dezbaterea in procedura de urgenta.

Proiectul de lege depus de PSD prevede ca cetatenii Romaniei sa fie chemati sa isi exprime vointa, prin vot, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii de revizuire, iar cheltuielile pentru organizarea referendumului sa fie suportate de la bugetul de stat pe anul 2016, cerandu-se procedura de urgenta pentru adoptarea legii in Parlament.

Senatorul Ovidiu Dontu a explicat pentru HotNews.ro ca era nevoie de acest proiect de lege pentru ca, dupa adoparea raportului pentru initiativa cetateneasca, s-a constatat un vid legislativ privind organizarea unui referendum in acest sens, declarand ca cel mai probabil acesta va avea loc anul viitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro