Sari direct la conținut

VIDEO Va doborî România dronele rusești? General român: „Suntem gata să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul”

HotNews.ro
Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din Ucraina, Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia
Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din Ucraina, Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Generalul Gheorghiță Vlad, locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, a declarat că România este gata să folosească „toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”, în „funcție de nivelul amenințării”. Declarația a fost făcută în contextul în care mai multe resturi de dronă au fost găsite pe teritoriul României, dar radarele armatei române nu au detectat nimic când acestea au intrat în spațiul aerian românesc.

  • „Am decis să desfășurăm în jur de 600 de soldați, pentru a întări linia noastră de apărare în partea nordică a Dobrogei. Am desfășurat niște radare, avem apărarea activată și am avut discutii cu partenerii noștri aliați (NATO) pentru a găsi soluții pentru a rezista în fața agresiunii ruse”, a precizat generalul Gheorghiță Vlad în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune din Suedia, Sveriges TV.

Întrebat dacă România este pregătită să folosească sistemele sale antiaeriene împotriva dronelor rusești, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat:

  • „În funcție de nivelul amenințării, suntem gata să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”.

Reamintim că joi România a decis închiderea spațiului aerian din nordul Dobrogei.

  • Potrivit comunicatului Ministerului Apărării Naționale, „începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m”.

Potrivit sursei citate, în aceste zone restricționate „nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență)”.

Radarele României nu au detectat nicio dronă care a căzut pe teritoriu românesc până acum

Amintim că forţele ruse au continuat și în această săptămână atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni şi Izmail, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România. Autoritățile române au trimis mesaje RO-Alert în opt localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina.

Ministerul Apărării a anunţat în cursul dimineții de miercuri că, în baza informaţiilor primite de la ISU Tulcea cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localităţile Nufăru, Malcoci şi Valea Nucarilor din judeţul Tulcea, echipe ale Armatei investighează aceste situaţii.

Ulterior, MApN a anunțat că un elicopter al Armatei române a descoperit noi fragmente ce par să fie de la drone militare, în zona unor localități aflate la peste 15 kilometri de granița cu Ucraina.

Fragmentele au fost descoperite în zona localităților Nufăru și Victoria, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, conform Ministerului Apărării.

Localitatea Nufăru se află la 14-15 km de cele mai apropiate puncte de granița cu Ucraina, iar Victoria la 17-18 km de frontieră. Nufăru este la 10 km de centrul municipiului Tulcea.

Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.

În niciunul din cele trei cazuri de până acum, radarele României nu au detectat nimic.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro