Sari direct la conținut

„E doar în capul tău, sigur ești nebună, ia și tu o aspirină”. Boala invizibilă despre care Daliana vorbește deschis și-i îndeamnă și pe alții să o facă

HotNews.ro
Migrena, o afecțiune despre care puțini vorbesc, Foto: Shmel | Dreamstime.com
Migrena, o afecțiune despre care puțini vorbesc, Foto: Shmel | Dreamstime.com

Daliana Bogioagă are 36 de ani și este psiholog clinician și psihoterapeut. Este pacientă cu migrenă cronică și și-a trăit mai bine de jumătate din viață cu această boală neurologică complexă, privită de mulți ca un moft. Pentru Daliana, diagnosticul a venit abia acum 10 ani și după ani întregi de stigmatizare și de îndemnuri de genul „Ia și tu o aspirină, e doar o durere de cap.”

Pentru că experiența proprie a ajutat-o să lucreze și să înțeleagă mai bine pacienții cu migrenă, astăzi, pragul cabinetului ei e trecut de tot mai multe persoane care suferă de migrenă, chiar dacă spune că, deocamdată, numărul românilor aflați în această situație care conștientizează importanța și prioritizează mersul la psiholog rămâne redus.

Adevărul despre migrenă: te poate „scoate din circuit” 20 de zile pe lună

Văzută de mulți ca un moft, migrena este, în realitate, o afecțiune neurologică complexă.

2,3 milioane de adulți din România – femei și bărbați (aproximativ una din 7 persoane), dar și copii – suferă de migrene de severitate diferită.

Migrena începe adesea la pubertate și afectează mai ales adulții în anii lor productivi, dar poate fi prezentă și la copii și la persoane vârstnice.

Este privită de multe ori ca o banală durere de cap care trece cu o pastilă, cu toate că un episod de migrenă poate dura până la 72 de ore.

Persoanele care ajung să sufere de migrenă cronică pot avea dureri de cap pulsatorii și alte simptome – precum greață, vărsături, sensibilitate la lumină, sensibilitate la sunet și la mirosuri, rigiditate a gâtului și a umerilor și vedere încețoșată – chiar și 20 de zile pe lună.

Daliana Bogioagă, psiholog clinician și psihoterapeut / Foto: HotNews.ro

În plus, simptomele se pot agrava ca urmare a activității fizice – mersul, urcatul scărilor etc.

Aproape jumătate dintre persoanele cu migrenă cronică spun că nu pot lucra în timpul episoadelor prelungite de migrenă.

Persoanele care suferă de migrenă spun că lupta împotriva acesteia devine, în cele mai multe cazuri, un mod de viață – este ceva ce oamenii pot fi nevoiți să gestioneze în viața de zi cu zi și îi poate împiedica să facă lucrurile pe care le iubesc cel mai mult.

Gestionarea migrenei presupune în primul rând evitarea factorilor care favorizează apariția atacurilor. Factorii declanșatori pot fi alimentația sau mesele neregulate, oboseala, lipsa de somn, infecțiile intercurente, stresul, anumite contraceptive orale, dereglările hormonale, anumite forme de mișcare, schimbări meteorologice etc.

Nu există un remediu pentru migrenă – în sensul că ea nu se vindecă – dar severitatea unui atac poate fi redusă și se pot lua măsuri pentru a preveni apariția durerilor de cap.

Tratamentul este doar acut (simptomatic) și presupune medicamente nespecifice (antiinflamatoare nesteroidiene și antiemetice) sau medicamente specifice antimigrenoase – concepute pentru aceasta afectiune și eliberate pe bază de prescripție medicală, ca triptanii sau mai nou ditanii și gepanții.

Migrenă / Foto: Fizkes | Dreamstime.com

„Mereu te întrebi dacă cel din fața ta îți înțelege cu adevărat problema”

La disconfortul cauzat de boală se adaugă, cel mai adesea, stigma și lipsa de înțelegere din partea celor din jur.

„Dacă ar fi să vorbesc despre oamenii pe care i-am văzut de-a lungul vieții și pe care i-am cunoscut inclusiv din cabinet, majoritatea dintre ei se simt foarte neînțeleși, se simt dați la o parte, se simt marginalizați, se simt stigmatizați. Le este rușine să vorbească despre asta, pentru că mulți dintre ei s-au confruntat inclusiv cu pierderea job-ului”, mărturisește Daliana Bogioagă.

Unii dintre ei au fost direcționați chiar de Daliana către medici care le-au pus diagnosticul: „Lucrez cu pacienți care au dezvoltat, de-a lungul vieții lor, migrenă, iar mulți dintre ei nici măcar nu știau că au migrenă și, discutând cu mine despre simptome, au ajuns, totuși, la diverși specialiști care le-au pus diagnosticul de migrenă.”

Pe Daliana Bogioagă, propria experiență cu migrena a ajutat-o să lucreze mai bine cu persoanele cu migrenă care îi trec pragul cabinetului: „Pentru că mereu te întrebi dacă cel din fața ta îți înțelege cu adevărat problema.”

Deocamdată însă, puțini români care suferă de migrenă ajung și la psiholog: mulți nu conștientizează importanța terapiei, iar alții, cu siguranță, nu își permit.

Asta chiar dacă pacienții care nu trec și pragul psihologului riscă să se învărtă într-un cerc vicios: stresul este un trigger asociat migrenei.

În plus, în România, însuși mersul la psiholog este încă stigmatizat, fiind asociat de mulți cu nebunia.

„Psihologul costă, este un lux. De asemenea, avem încă de luptat și cu mentalitățile – mulți cred că trebuie să fii nebun ca sa mergi la psiholog.”

Daliana Bogioagă, psiholog clinician și psihoterapeut / Foto: HotNews.ro

: Boala invizibilă. „E doar în capul tău, sigur ești nebună, ia și tu o aspirină, e doar o simplă durere de cap”

Daliana Bogioagă are 36 de ani și spune că „mai mult de jumătate din viața mea am trăit cu migrenă, dar diagnosticul a fost pus abia după 10 ani”.

În acești 10 ani, mărturisește că a trecut „prin diverse stigmatizări, prin diverse mesaje externe de la specialiști și de la cunoștințe, mesaje de genul: „E doar în capul tău, sigur ești nebună, ia și tu o aspirină, e doar o simplă durere de cap.” Tot felul de mesaje pe care chiar nu vrei să le auzi în momentul în care simți că viața ta nu este așa cum ar trebui să fie.”

Spune că unul dintre cele mai importante lucruri pentru pacienții cu migrenă este suportul celor din jur: „Pentru că este foarte important de știut că atât evenimentele negative, cât și evenimentele pozitive pot declanșa o migrenă, paradoxal. Este foarte important să înțelegeți că persoanele cu migrenă au nevoie de suport. Nu au nevoie de mesaje de genul: „Lasă, că o să fie bine!” În cei 10 ani până la diagnosticul clar am primit foarte multă minimizare și foarte multă desconsiderare.”

Ca mai toți oamenii care suferă de mult timp de migrenă, Daliana Bogioagă are acum migrenă cronică, ceea ce înseamnă, în cazul ei, peste 20 de zile de dureri pe lună.

Experiențele prin care a trecut au făcut-o să fie tot mai îndârjită să vorbească despre asta și își dorește ca „societatea românească să se schimbe în acest sens. Cred că este cazul să vorbim despre o vizibilitate a acestor oameni, pentru că în primul rând sunt oameni, nu sunt pacienți, iar migrena, într-adevăr, este o boală aproape invizibilă.”

Migrenă / Foto: Foto: Fizkes | Dreamstime.com

Multe persoane cu migrenă ajung la divorț sau își pierd locul de muncă

Când se gândește la poveștile de viață ale celor care suferă de migrenă – a ei și ale altor persoane – Daliana spune că „principalele obstacole cu care ne confruntăm sunt fix dificultățile la job care pot duce la pierderea locului de muncă și bineînțeles, care duc la creșterea stresului financiar. Iar, ghiciți ce, stresul financiar este un trigger pentru migrenă”.

O altă vulnerabilitate majoră ține de relația de cuplu, „care poate avea de suferit din cauza acestei boli. Cunosc foarte multe femei care au ajuns la divorț, iar migrena lor, care inițial apărea o dată sau de două ori pe lună, a ajuns să fie cronică.”

„Ca să nu mai vorbesc despre toate momentele acelea faine la care vrei să le împarți cu prietenii tăi”, mai spune psihologul.

Pe de altă parte, orice apartenență la un grup „ne ajută să facem față vieții cu migrenă. În momentul în care nu ai asta, riști să te duci într-o zonă de singurătate extremă.”

„Dacă ar fi să mă uit la efectele acestea, doar gândiți-vă, fără să aveți migrenă, cum ar fi să aveți. Este imposibil să nu ajungeți într-un cerc vicios de anxietate, frustrare, depresie, cu gînduri suicidare. Chiar am văzut studii – trebuie să recunosc, mai mult pe partea masulină – care arată că, într-adevăr, unii bărbați au ajuns la suicid, din cauză că nu au mai găsit efectiv nicio altă soluție. Gândiți-vă cât de drastică este schimbarea, ce calitate a vieții scăzută au aceste persoane. Și, mai ales, când ești în floarea vârstei și se pune o enormă presiune pe tine – că ar trebui să fie într-un anumit fel viața ta – la un moment dat te întrebi: Dar eu ce fac de acum încolo?”, povestește Daliana Bogioagă.

Ea mai spune că „Dacă ar fi să intrați în mintea unui om care este efectiv în criza de migrenă, veți avea aceste gânduri, gânduri cu emoții aferente. Veți vedea durere, veți vedea coșmar, veți vedea pastile, veți vedea o singurătate. La un moment dat, efectiv simți că nu mai vrei să trăiești cu asta. Vă spun sincer că nu am întâlnit nicio persoană cu migrenă care măcar o dată nu a trecut prin cele spuse aici.”

Și-ar dori ca, în România, să existe colaborare între specialiști – atât din medicină, atât din psihologie, inclusiv cu grupurile de suport și de familie – pentru binele pacienților.

„Aș putea să vă spun ce m-a ajutat pe mine: pe mine m-a ajutat foarte mult familia, care a înțeles, într-un final, despre ce este vorba. M-au ajutat prietenii, m-a ajutat foarte mult medicul meu neurolog și colaborarea cu un psihoterapeut de fiecare dată când a fost nevoie. Tocmai de aceea, și eu ca pe să se apeleze la psihoterapie de fiecare dată când este nevoie”, mărturisește ea.

„Și m-a ajutat foarte mult și faptul că există, în sfârșit. studii relevante, încep să se cunoască mult mai multe mecanisme ale migrenei – care, oricum, sunt destul de complexe – și contează foarte mult să înțelegem din toată povestea aceasta a mea și a oamenilor din jurul meu este că noi suntem puternici pentru că trebuie, nu pentru că vrem neapărat”, încheie psihologul Daliana Bogioagă.

Foto: Dreamstime.com, HotNews.ro.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro