Cum explică Ministerul Energiei decizia de a renunța la Radioactiv Mineral Măgurele: Nu găsim investitori și nu avem soluții de dezvoltare
Ministerul Energiei vrea să renunțe la societatea Radioactiv Mineral Măgurele SA și să o transfere la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), aflată în coordonarea ministrului Economiei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Intenția ministerului are loc în condițiile în care în 2021, Ministerul Energiei s-a luptat cu Ministerul Economiei pentru a trece în subordinea sa Radioactiv Mineral Măgurele. Ministerul Energiei spune că vrea să renunțe la companie fiindcă în afară de două contracte de antreprenoriat, nu a găsit alte surse de venit.
După o dispută aprinsă între ministrul energiei de atunci, Virgil Popescu, și fostul ministru al economiei, Claudiu Năsui, compania a ajuns la Energie, în urma reorganizării Ministerul Economiei.
Statul român este în prezent unicul acționar al societății, prin Ministerul Energiei. Societatea a trecut sub autoritatea Ministerului Energiei în anul 2021, în baza H.G. 316/2021, până la acel moment funcționând sub autoritatea Ministerului Economiei.
AAAS este o instituție cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea ministrului Economiei.
Acum, Ministerul Energiei renunță la compania pentru care a luptat în 2021, cu argumentul că nu reușește să atragă investitori pentru ea. În schimb, AAAS „poate contribui la atragerea unor investitori interesați”.
Cu ce se ocupă Radioactiv Mineral Măgurele și pentru cine lucrează
Principala sursă de încasări a societății este reprezentată de două contracte de antreprenoriat general de lucrări de explorare de zăcăminte de minereuri polimetalice rare, încheiate cu entități private, a răspuns Ministerul Energiei, la solicitarea HotNews.ro.
Potrivit informațiilor HotNews.ro, contractele de antreprenoriat sunt cu firme care dețin licențe de explorare metale rare, cobalt și litiu, esențiale pentru industria bateriilor.
Una este LEM Resources SRL, la care participația majoritară de 51% este deținută de canadienii de la Leading Edge Materials, iar 49% de Remat Group Management SRL, controlată de omul de afaceri Dan Mihai Cernăianu, potrivit Termene.ro. Cealaltă este Strategic Resources Central SRL, controlată tot de Cernăianu, acesta fiind administrator, dar și acționar prin Remat Group, care deține o participație de 12,8%.
Canadienii de la Leading Edge Materials anunțau în mai 2022 că au semnat licență de explorare pentru un proiect românesc de nichel și cobalt. Licența de Explorare Bihor Sud a fost semnată între filiala LEM România SRL și Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Perimetrul licenței acoperă o suprafață de 25 de kilometri pătrați în nordul Munților Apuseni.
Ca profil economic, societatea este plasată în domeniul minier, pe nivelul de cercetare științifică în domeniul geologiei și geofizicii, arată Ministerul Energiei.
Conform Actului Constitutiv, activitatea principală este, conform cod CAEN 0990, activitatea de servicii anexe pentru extracția mineralelor.
Scopul societății este realizarea lucrărilor de cercetare geologică în vederea identificării și conturării mineralizațiilor radioactive precum și lucrări de conservare, închidere, ecologizare și refacere a mediului.
De asemenea, societatea efectueaza la cerere, servicii de analiză a radioactivității mediului dar și lucrări de explorare pentru substanțe minerale solide.
Ministerul Energiei: Nu avem soluții viabile
Ministerul Energiei spune că vrea să renunțe la companie fiindcă în afară de cele două contracte de antreprenoriat, nu a găsit alte surse de venit.
Răspunsul Ministerului Energiei:
- „Deși societatea deține în administrare încă din anul 2004, în temeiul Anexei nr. 3 la HG nr. 729/2004 privind reorganizarea Companiei Naţionale a Uraniului – S.A. prin înfiinţarea Societăţii Comerciale Radioactiv Mineral Măgurele – S.A., un număr de 227 perimetre de cercetare geologică, până în prezent nu au fost identificați parteneri interesați de dezvoltarea unor colaborări în acest sens.
- Deși au fost întreprinse demersuri constante, Ministerul Energiei nu a identificat pentru Societatea Radioactiv Mineral Măgurele SA soluții viabile, menite să conducă la dezvoltarea activității, atragerea de investiții și implicit la o redresare economico-financiară.
- Din acest motiv, considerăm că în baza procedurilor specifice și a experienței instituționale acumulate în decursul celor peste 25 de ani de funcționare, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate al societății”.
La nivelul anului 2022, conform ultimelor situații financiare încheiate, auditate, compania a avut un numar mediu de 20 salariați si un profit brut de 75.286 lei.