MApN a găsit noi fragmente ce par de la o dronă militară, la peste 15 km de granița cu Ucraina – HARTA
Un elicopter al armatei române a descoperit miercuri noi fragmente ce par să fie de la drone militare, în zona unor localități aflate la peste 15 kilometri de granița cu Ucraina, potrivit MApN. Anunțul vine după ce, dimineață, ISU Tulcea a transmis că a primit apeluri la 112 cu privire la posibile cazuri de impact de dronă în zona mai multor localităţi, iar echipele MApN s-au deplasat în zonă.
„Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufăru și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri”, spune MApN.
Localitatea Nufăru se află la 14-15 km de cele mai apropiate puncte de granița cu Ucraina, iar Victoria la 17-18 km de frontieră. Nufăru este la 10 km de centrul municipiului Tulcea.
Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.
VEZI ȘI:
„Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor. Vom reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren”, a mai spus ministerul Apărării.
Anterior, ISU Tulcea spusese că s-au primit două apeluri care anunţau că sunt observate obiecte care cad în zona Nufărul.
„Aceste apeluri au fost preluate de structurile responsabile şi – cum au comunicat colegii de la MApN – se fac cercetări în teren. În ceea ce priveşte anumite pagube ori incendii în zona indicată nu au fost semnalate”, a mai transmis ISU Tulcea.
MApN spunea dimineață că „a monitorizat în timp real situația”
Ministerul român al Apărării a transmis că a monitorizat în timp real situația aeriană azi-noapte.
„Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00.45, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00”, potrivit unui comunicat MApN.
Un atac cu drone rusești ce a avut loc în noaptea de marți spre miercuri a avariat infrastructura portuară din portul Izmail și a rănit cel puțin șapte persoane, dintre care 3 în stare gravă, a declarat guvernatorul regiunii Odesa Oleh Kiper.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că 32 din cele 44 de drone Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat în Ucraina în cursul nopții au fost distruse. „Ținta principală a fost partea de sud a regiunii Odesa – infrastructura portuară a regiunii”, a precizat sursa citată.
Autoritățile române au trimis mesaj RO-Alert în 8 localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina.
Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri o reacție nervoasă după ce a fost întrebat repetat de către jurnaliști despre atacurile cu drone asupra porturilor de la Dunăre și despre pericolul pentru populația de pe malul românesc: „Nu ne atacă nimeni, oameni buni, haideți să liniștim populația, că o luăm razna cu toții”.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.