Apropierea recenta a Rusiei si Iranului de talibani starneste temeri legate de un nou razboi prin procura
Aparenta apropiere dintre insurgentii talibani si Rusia si Iran din ultimele luni starneste temeri legate de un nou razboi prin procura in Afganistan, tara aflata deja in plin haos, scrie AFP.
Potrivit Moscovei si Teheranului, contactele cu insurgentii afgani vizeaza exclusiv imbunatatirea securitatii regionale, dar Statele Unite nu isi ascund scepticismul.
„Pozitia (rusa) este ca talibanii lupta impotriva Statului Islamic”, a declarat recent generalul John Nicholson, seful fortelor armate americane in Afganistan.
„Legitimitatea publica pe care Rusia o atribuie talibanilor nu se bazeaza pe fapte dar serveste in special subminarii guvernului afgan si a eforturilor NATO”, potrivit acestuia.
„In ce priveste Iranul, situatia este similara. Au existat legaturi intre iranieni si talibani”, a continuat el.
Rusia a vandut elicoptere fortelor armate afgane, furnizand in acelasi timp un ajutor militar talibanilor, potrivit unor surse guvernamentale si insurgente.
„Suntem deosebit de ingrijorati de transporturi de arme rusesti recent confiscate in zone de granita cu Tadjikistanul”, a declarat pentru AFP un inalt oficial din serviciile afgane de securitate.
„Un sprijin transfrontalier pentru talibani va complica si mai mult situatia securitara din nordul Afganistanului”, a subliniat el.
Sprijinul rusesc a ajutat talibanii sa cucereasca orasul Kunduz in octombrie, a confirmat pentru AFP un comandant taliban.
Talibanii s-au intalnit in mai multe randuri cu oficiali rusi in ultimele luni, in Tadjikistan si la Moscova.
„Nicio tara nu ar trebui sa fie in contact cu grupari distructive care sunt dusmanii Afganistanului. Este lipsa de respect pentru victimele razboiului”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de Interne, Sediq Siddiqi.
„Cerem Rusiei si Iranului sa lucreze cu afganii pentru a invinge terorismul”, a adaugat el.
Revin „fostii”
Diplomati occidentali aflati in post in Kabul se declara, sub acoperirea anonimatului, ingrijorati de sosirea in ambasada rusa a unor numerosi „fosti” obisnuiti cu metodele Razboiului Rece, in momentul in care relatiile dintre Washington si Moscova sunt foarte tensionate.
Iar Kabulul s-a aratat foarte indignat in aceasta saptamana de un summit Rusia-China-Pakistan organizat la Moscova, si care a sugerat o „abordare flexibila” si retragerea unor talibani de pe listele de sanctiuni.
Dar, pentru ambasadorul rus in Afganistan, Alexandr Mantytskiy, legaturile cu talibanii vizeaza „asigurarea securitatii birourilor noastre politice, a consultantilor nostri si a securitatii in Asia centrala”.
Criticand NATO, acesta a acuzat alianta ca incearca sa deturneze atentia de la gravitatea situatiei si ca „arunca responsabilitatea esecurilor lor asupra noastra”.
Pentru Michael Kugelman, analist la Woodrow Wilson Center din Washington, Afganistanul nu poate sa isi permita sa priveasca relaxat temerile rusesti si iraniene legate de avansul Statului Islamic in Afganistan.
„Statul Islamic nu poate fi o prezenta foarte ancorata in Afganistan. Nu putem exclude posibilitatea ca Rusia si Iranul sa incerce sa previna intarindu-si legaturile cu talibanii”, arata el.
Imprevizibilitate
Afganistanul s-a aflat in repetate randuri in centrul manevrelor marilor puteri straine, fie ca a fost vorba de „Marele joc”, de razboiul prin procura intre Rusia si Marea Britanie in secolul al XIX-lea sau cand SUA au sustinut in anii 80, prin intermediul Pakistanului, rebelii afgani in lupta impotriva sovieticilor.
De asemenea, a suferit in mai multe randuri influentele rivale din India si Pakistan, in conflict de la crearea lor, in 1947. Pakistanul este acuzat ca gazduieste talibani pe teritoriul sau, desi afirma ca lupta impotriva terorismului.
Tulburarile semanate de acesti actori s-ar putea agrava din cauza imprevizibilitatii viitorului presedinte american Donald Trump, ale careui proiecte pentru Afganistan raman incerte.
„Rusia asteapta sa vada care va fi urmatoarea miscare americana”, subliniaza analistul afgan Ahmad Saeedi. „Daca (Trump) decide sa reduca prezenta americana, rusii vor umple acest gol”, crede el.
Unii se tem intre altele ca Washingtonul ar putea incerca sa revizuiasca acordul nuclear incheiat intre marile puteri si Iran, determinand Teheranul sa se orienteze spre talibani.
„Marile puteri externe lupta pentru propriile interese, acest lucru nu aduce nimic bun pentru Afganistan”, spune Saeedi. „Aceasta inseamna doar mai multa violenta si sange varsat in tara”.