Proiectul de lege pentru dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, o primă piedică în Senat
Comisia juridică a Senatului a dat marţi, în unanimitate, raport negativ pe proiectul de lege privind dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, şi înlocuirea sancţiunilor penale cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei pentru posesia de cantităţi mici de canabis pentru consum personal.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de deputaţi neafiliaţi, membri ai REPER.
„Trebuie să încurajăm DIICOT să îşi facă treaba combătând traficul de droguri”
Deputaţii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanţarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.
„Proiectul nu este menit să susţină consumul de droguri, ci să-l combată. (…) Hai să lăsăm zeci de mii de cadre MAI, ca atunci când vor identifica pe cineva pe stradă ca având asupra lui canabis în limita a trei grame, să aplice o (…) amendă usturătoare, iar cei 14 procurori care acum se ocupă de mii de dosare să poată să se focalizeze asupra traficului. Trebuie să încurajăm DIICOT să îşi facă treaba combătând traficul”, a spus deputatul Andrei Lupu, în şedinţa Comisiei juridice, conform Agerpres.
Vlad Zaha, prezentat de Andrei Lupu drept criminolog specializat la Oxford în combaterea traficului de droguri, a explicat că in alte ţări „prohibiţia totală a drogurilor a eşuat”.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, consideră că proiectul are foarte multe sincope, ca tehnică legislativă.
„Eu nu pot să susţin, în România zilelor de astăzi, ca tineretul, pentru o simplă contravenţie, să poată consuma şi deţine până la trei grame. (…) Eu nu vreau să-mi asum asupra tineretului şi a stării naţiunii mele o astfel de situaţie”, a adăugat Tâgârlaş.
Propunerea legislativă va intra în dezbaterea plenului Senatului, prim for sesizat în acest caz.
Argumentele inițiatorilor proiectului privind dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu
Deputaţii care au inițiat acest proiect propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanţarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.
„Acesta este primul pas şi pentru reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal justificată de prescripţie medicală. Canabisul medicinal a fost blocat în mod injust din a putea fi produs, vândut ori prescris, în principal din cauza modelului ultra-prohibiţionist adoptat de România împotriva acestei plante. Renunţarea la pedepsele penale (iar ulterior pentru canabisul medicinal, şi la cele contravenţionale) este o necesitate pentru viitorii pacienţi care pot beneficia de proprietăţile medicinale ale plantei”, consideră iniţiatorii.
Potrivit acestora, este demonstrat faptul că pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn şi nu descurajează consumul de droguri. În schimb, astfel de pedepse determină apariţia şi consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informaţii şi tratament, pătează cazierul celor identificaţi şi îngreunează activitatea parchetelor.
„Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame şi substituirea cu amendă contravenţională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale şi penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum şi eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantităţi mici de canabis şi eficientizarea activităţii forţelor de ordine. Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puţin o dată, iar 51% susţin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, mai arată iniţiatorii propunerii legislative – Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu şi Daniel Toda, membri ai Reper.
(Foto: Dreamstime.com)