Sari direct la conținut

Percheziții ale Parchetului European la Inspectoratul General al Aviației din Ministerul de Interne

HotNews.ro
Elicopter SMURD, Foto: Bogdanel Vacarciuc | Dreamstime.com
Elicopter SMURD, Foto: Bogdanel Vacarciuc | Dreamstime.com

Parchetul European a făcut percheziții, marți, la Inspectoratul General al Aviației (I.G.Av.), instituție din Ministerul de Interne coordonată de secretarul de stat Raed Arafat. Mai mulți șefi din (I.G.Av.) – inclusiv inspectorul general al instituției, general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache – sunt cercetați de DNA, într-un dosar vizând plata unor lucrări pentru repararea unor aeronave, lucări care nu ar fi fost făcute însă, prejudiciul fiind de peste 4,6 milioane de euro.

„Confirmăm că în această dimineaţă Parchetul European, Biroul Bucureşti, împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie şi Institutul Naţional de Criminalistică a efectuat percheziţii în cadrul unei investigaţii externe privind achiziţiile publice finanţate prin Facilităţii pentru redresare şi rezilienţă (RRF)”, a transmis Parchetul European.

Conform unor surse judiciare citate de G4Media.ro, cercetările sunt in rem (pentru fapte, nu persoane).

Șefi din Inspectoratul General al Aviației, cercetați de DNA într-un dosar cu prejudiciu de peste 4,6 milioane de euro

În 21 iunie, și procurorii DNA au făcut percheziții la Inspectoratul General de Aviație într-un dosar cu prejudiciu de peste 4,6 milioane de euro vizând repararea unor aeronave, inclusiv elicoptere SMURD.

DNA a anunțat atunci că în acest dosar sunt urmăriți penal:

  • Cătălin Dache, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), pentru abuz în serviciu, în formă continuată
  • Andrei Bădulescu, locotenent-comandor, șef al Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice și Coordonare Mentenanță Aeronave din cadrul Inspectoratului General de Aviație
  • Florin Vasile, comandor(r), adjunct al inspectorului general și inginer-șef al Inspectoratului General de Aviație
  • Mihai Popa, director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă
  • George Barbu, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă
  • Reprezentantul al unei societăți comerciale.

Ultimii cinci sunt cercetați pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Acuzațiile aduse de procurorii militari din DNA:

  • În perioada 2019-2023, în contextul executării unor contracte de reparații/mentenanță pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A și Cessna C-560 Citation V, încheiate de Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. cu o asociere formată din Școala Superioară de Aviație Civilă și o societate al cărui reprezentant este cercetat în acest dosar, Cătălin Paul Dache, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, cu încălcarea dispozițiilor legale, documentația necesară efectuării plăților pentru lucrările menționate mai sus, știind că acestea nu au fost recepționate, executate sau au fost executate necorespunzător.
  • În demersurile sale, Dache ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în acest caz, care ar fi întocmit și aprobat diverse documente necesare efectuării plăților pentru lucrările amintite.
  • În contextul menționat, ar fi fost produs Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I. un prejudiciu în sumă totală de 23.199.049 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asocierea respectivă.

Inspectoratul General de Aviaţie este coordonat de Raed Arafat.

Inspectoratul General de Aviaţie (I.G.Av.) este unitatea centrală de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, care se află în coordonarea secretarului de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (Raed Arafat), fiind o structură militară independentă, cu personalitate juridică şi competenţă teritorială generală, care asigură suportul aerian pentru executarea tuturor atribuţiilor specifice ce revin structurilor ministerului, conform site-ului instituției.

Misiunile executate de I.G.Av. au un specific aparte faţă de cel al unităţilor similare ale celorlalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine şi siguranţă publică sau civile, prin faptul că, acestea sunt executate în sprijinul forţelor de ordine publică, al comunităţii şi al altor instituţii din arcul guvernamental.

De asemenea, I.G.Av. este componentă a Sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă şi execută misiuni de zbor ca operator aerian al S.M.U.R.D.

În prezent, Inspectoratul General de Aviaţie are 28 de aeronave (26 elicoptere şi 2 avioane), din necesarul de 39 aeronave (30 pentru nevoile M.A.I., respectiv, 9 elicoptere pentru asigurarea/deservirea Punctelor de Operare Aeromedicală/S.M.U.R.D.) şi 2 UAV.

La această dată I.G.Av. are în subordine 5 unităţi speciale de aviaţie (U.Sp.Av. Bucureşti, U.Sp.Av. Tulcea, U.Sp.Av. Iaşi, U.Sp.Av. Cluj-Napoca şi U.Sp.Av. Caransebeş) şi 10 puncte de operare aeromedicală (POA Bucureşti, POA Târgu-Mureş, POA Iaşi, POA Arad, POA Craiova, POA Constanţa, POA Galaţi, POA Jibou şi POA Caransebeş, POA Brașov, urmând ca pe parcursul anului 2023 să fie operaţionalizat punctul de operare aeromedical din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava), care acoperă operaţional întreg teritoriul naţional. (Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro