Subiectele zilei: Dupa cardul de sanatate, romanii vor fi dotati si cu dosare electronice: ce contine si la ce este util; O cadere suspecta a afectat serverele principale ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, dar si cele trei sisteme de rezerva. Incidentul informatic care a sters la timp documentele ASF; De ce ne uram tara? De ce suntem tristi
Dupa cardul de sanatate, romanii vor fi dotati si cu dosare electronice: ce contine si la ce este util. Incepand de saptamana viitoare, toata populatia Romaniei va avea dosar electronic de sanatate in care medicii, indiferent ca lucreaza la stat sau la privat, vor fi obligati sa completeze datele medicale ale pacientilor pe care ii consulta. Pana acum, deschiderea unor astfel de documente electronice era optionala la nivel national existand in acest moment 6,5 milioane de dosare electronice de sanatate (DES). Ele vin in sprijinul medicilor care astfel vor avea acces la informatii despre grupa de sange, alergiile si bolile pacientilor pe care urmeaza sa-i consulte sau, dupa caz, sa-i opereze. „In teorie, ar trebui sa inlesneasca comunicarea intre doctori, insa si dosarul electronic va functiona tot cu ajutorul sistemului informatic pe care a fost implementat cardul de sanatate. Iar acesta are numeroase hibe…”, arata medicii, potrivitAdevarul.
O cadere suspecta a afectat serverele principale ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, dar si cele trei sisteme de rezerva. Incidentul informatic care a sters la timp documentele ASF. Date importante ale Autoritatii de Supraveghere Financiara au disparut fara urma din sistemul informatic intern pe 28 octombrie. Incidentul vine intr-un moment crucial, iar printre actele ratacite s-ar numara dovezi care incrimineaza conducerea ASF, in frunte cu Misu Negritoiu. Parlamentul a demarat procedura pentru demiterea lui Misu Negritoiu de la conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pe 31 octombrie. Dar, cu cateva zile inainte de aceasta decizie, la ASF a picat, intamplator sau nu, tot sistemul informatic intern. Mai exact, serverele nu au functionat in zilele de 26 si 27 octombrie. Dupa ce a fost remediata problema, s-a constatat, pe 28 octombrie, ca ar fi disparut toate informatiile pretioase aflate pe acel dispozitiv, scrieRomania Libera.
De ce ne uram tara? De ce suntem tristi. De ce ne uram tara? De ce nu suntem nationalisti sau, ma rog nationalisti? De ani de zile ma framanta aceste idei. Ei bine, una din teoriile lui Mihail Manoilescu spune ca ideea romanului despre avere si venit este epicuriana; ca scopul romanului este consumul, cu toate bucuriile lui, si ca nazuinta acestuia spre lux si confort este irezistibila. Da, noi romanii suntem nefericiti pentru ca suntem saraci, amarati. Ura lor, a romanilor, de fapt dispretul lor fata de acesta tara cred ca de aici provine. Multi dintre romani admira nationalismul vestic, acel nationalism banal, care provine din bunastare. Intr-un excelent studiu „Nationalismul: teorii si articulari politice” (in volumul „Doctrine si partide politice europene” la Centrul Roman de Studii Regionale sub coordonarea lui Ionel Nicu Sava), profesorul Calin Cotoi scrie ca, in Occident, nationalismul a ajuns la forma de „nationalism banal”, dupa cum l-a numit, in 1995, Michael Billing, noteazaEVZ.
Plahotniuc il sustine pe Dodon „din tufis”. In Republica Moldova a inceput campania electorala pentru turul doi al prezidentialelor din 13 noiembrie. Se vor confrunta candidatul fortelor anti-oligarhice si pro-europene Maia Sandu si socialistul pro-rus Igor Dodon. Guvernarea oligarhica il sustine tacit in turul doi pe candidatul pro-rus Igor Dodon, chiar daca in turul intai a decis sa-si retraga din cursa candidatul (Marian Lupu), argumentandu-si gestul prin faptul ca „Maia Sandu are mai multe sanse sa-l invinga pe Igor Dodon”. Joi , 3 noiembrie, majoritatea parlamentara, controlata de oligarhul Vlad Plahotniuc, a refuzat sa puna in discutie un proiect care le-ar fi permis studentilor sa voteze, in turul doi, la locul de studiu, nu in localitatea de bastina, asa cum prevede legea acum, relateazaDeutsche Welle.
Romania cumpara 4 corvete noi, pe care Olanda le va fabrica la Galati. Cat costa navele si de ce are Romania nevoie de ele. Romania intentioneaza sa achizitioneze patru corvete noi pentru Fortele Navale, pe care este dispusa sa plateasca 3,6 miliarde de lei (aproximativ 800 de milioane de euro) in urmatorii patru ani, arata un proiect de hotarare de Guvern lansata in dezbatere publica de Ministerul Apararii Nationale. Fiind o achizitie militara strategica, nu se va face licitatie, ci se va merge direct pe negocierea cu un furnizor ales, acesta fiind firma olandeza Damen Shipyards Group, care detine si santierul naval Damen Galati, unde urmeaza sa fie fabricate cele 4 corvete. Banii nu se duc insa doar pe cele 4 nave. In cadrul programului de offset (compensatoriu), Armata cere firmei olandeze sa includa si modernizarea fregatelor deja existente in dotarea Fortelor Navale, scrieGandul.
C. T. Popescu, despre filmul suedez de sustinere a Laurei Codruta Kovesi. Mesajele pentru Laura Codruta Kovesi stranse de ambasada Suediei intr-un video prezentat in ziua in care procurorul sef al DNA a primit medalia Steaua Polara sunt penibile. Iar filmul face mai mult rau, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Cristian Tudor Popescu: „Doamna din Piata Obor mie mi s-a parut extraordinara. O doamna care cu siguranta are o autorizatie comerciala in foarte buna regula ne asigura acolo ca Oborul e cu Kovesi. Dom’le, m-am linistit, eram usor anxios inainte de asta. Dar dupa ce am vazut-o pe doamna care ocupa ecranul atat cu abundenta fiintarii sale cat si cu fustele inconjuratoare… E limpede, daca Oborul e cu noi, s-a rezolvat. De asemenea, am vazut fete, studente smulse cu cruzime din lectura ecranului de iPhone si puse sa ne spuna acolo cum este supermenul Romaniei doamna Kovesi, arataDigi24.