Sari direct la conținut

​​ANALIZA Sistemul antiaerian Patriot in Romania: cu ce interceptori vine, ce exercitiu va desfasura la poligonul Capu Midia si de ce e important pentru tara noastra

HotNews.ro
Sistemul Patriot lansand un interceptor, Foto: Raytheon
Sistemul Patriot lansand un interceptor, Foto: Raytheon

O baterie de aparare anti-aeriana Patriot, cu interceptori Pac-2 si PAC-3, ultimii destinati in principal contracararii rachetelor balistice, va ajunge in Romania pentru un exercitiu bilateral romano-american ce va avea loc intre 1 si 12 noiembrie la poligonul Capu Midia. Romania participa cu o baterie de rachete sol-aer Hawk, una din putinele resurse relativ moderne de aparare anti-aeriena din tara.

Exercitiul Patriot Shock V: Americanii cu o baterie Patriot, romanii cu o baterie Hawk

Bateria Delta a Batalionului 5, Regimentului 7 Aparare Aeriana din cadrul Fortelor Terestre ale SUA dislocate in Europa va ajunge de la baza militara din Kaiserslauten, Germania, la pilogonul de trageri sol-aer din Capu Midia, pentru exercitiul bilateral romano-american Patriot Shock V, intre 1 si 12 noiembrie. „Exercitiul este unul de nivel tactic cu trupe in teren, al structurilor de rachete sol-aer din Fortele Aeriene Romane, la care participa o baterie HAWK PIP III R si una PATRIOT”, anunta Ministerul Apararii din Romania.

„Scopul exercitiului este de a antrena echipajele bateriei HAWK PIP III R pentru ducerea actiunilor de angajare a tintelor aeriene, prin integrare cu cea PATRIOT, in cadrul unui scenariu fictiv de aparare aeriana”, anunta MApN.

„Exercitiul are ca obiective principale perfectionarea procedurilor privind planificarea si ducerea in comun a actiunilor de combatere a unui inamic aerian, precum si verificarea interoperabilitatii sistemelor de comanda-control ale celor doua structuri de rachete sol-aer”, noteaza Ministerul Apararii.

Lansator dintr-o baterie Patriot / Sursa foto: Raytheon

Ce importanta are un astfel de exercitiu si aducerea sistemului anti-aerian Patriot in Romania?

Romania nu sta deloc bine la capitolul de aparare anti-aeriana: are un numar limitat de sisteme Hawk in curs de modernizare si se bazeaza, in continuare, pe sisteme vechi sovietice precum rachetele Kub sau Volhov .

In acelasi timp insa, Romania se afla la granita flancului estic al NATO, aproape de granita cu Rusia si intra, la limita, in raza de actiune a unor sisteme de rachete rusesti pozitionate in peninsula Crimeea.

Harta bazelor navale militare in Marea Neagra

Bazele navale militare in Marea Neagra si raza de actiune a rachetelor rusesti in Crimeea

Foto: Hotnews

Mai mult, Romania gazduieste baza NATO de la Deveselu, cu sistemul anti-racheta Aegis Ashore, recent intrata in serviciu, o componenta esentiala a sistemului anti-rachete balistice din Europa. Cu toate acestea, sistemul de la Devesleu este destinat angajarii tintelor inafara atmosferei, a rachetelor balistice de raza lunga, ce ies din atmosfera pamantului in timpul traiectoriei sale. Pentru a contracara orice amenintare pe raza scurta sau medie, Romania se bazeaza doar pe sistemele sale, insuficiente si prea invechite pentru a acoperi eficient teritoriul sau angaja in numar mare potentiale tinte inamice (Vezi harta de la finalul articolului)

De amintit ca Statele Unite disloca prin rotatie, de mai bine de 5 ani, cate o baterie Patriot in Polonia pentru diverse antrenamente.

Ce baterie Patriot va ajunge in Romania?

Bateria Delta a batalionului 5-7 american stationat in Germania este dotata cu interceptori de tip PAC-2, dedicati in pirincipal angajarii tintelor de tip aerionava, si interceptori mai moderni de tip PAC-3, destinati in principal angajarii rachetelor balistice.

Interceptorii PAC-3, printre cele mai noi tehnologii aflate in uz in tehnica anti-aeriana, sunt interceptori ce se bazeaza in principal pe forta cinetica in angajarea rachetelor balistice.

O baterie Patriot contine sase componente majore: o componenta-sursa de energie, un set radar, o unitate de control, statii de lansare, un grup-antena si interceptorii propriu-zisi.

Caracteristicile interceptorului:

Raza de actiune al interceptoarelor: PAC-3 – 20 km impotriva rachetelor balistice

Cost al unei rachete: 1 – 6 mil. $

Rachete per lansator: 16 PAC-3

Greutate: 320 kg

Viteza: 5000+ km/h

Plafon maxim: 15.000+ m

Mod de actiune: PAC-3 distrugere prin forta cinetica + fragmentare in proximitate

Cum intercepteaza o baterie Patriot dotata cu PAC-3 o tinta precum o racheta balistica:

Lansator de interceptoare PAC-3

Lansator de interceptoare PAC-3

Foto: US Army

– Radarul de tip AN/MPQ-65 detecteaza racheta, inregistreaza viteza, altitudinea si si amprenta radar si prezinta operatorului pe ecran racheta balistica drept tinta.

– In unitate de control, ofiterul de comanda analizeaza informatiile primite si autorizeaza angajarea tintei.

– Lansatoarele sunt aduse din modul „standby” in modul „activ”, timp in care un computer dedicat stabileste autopmat momentul in care parametrii indica cea mai mare probabilitate pentru interceptare.

– Computerul determina care lansatoare au cea mai buna pozitionare fata de tinta si selecteaza automat care sa lanseze interceptoarele. Doua interceptoare sunt lansate in val, la distanta de 4,2 secunde unul de celalalt.

– Radarul AN/MPQ-65 continua sa monitorizeze tinta si trimite informatii catre interceptorul PAC-3 aflat in zbor.

– Cand se apropie de tinta, radarul activ din botul interceptorului identifica racheta baslistica ce se apropie si incearca sa identifice focosul rachetei ca sa directioneze interceptorul catre acel element.

– Motoarele de control al altitudinii de pe interceptorul Pac-3 sunt activate pentru a alinia traiectoria spre cea a tintei.

– Interceptorul loveste racheta balistica inamica direct in focos, detonand astfel tinta

– Al doilea interceptor lansat localizeaza ramasitele impactului si, in caz ca detecteaza ca una din ramasite este de fapt focosul neexplodat, il intercepteaza.

Polonia, in carti pentru achizitionarea sistemului Patriot pentru apararea anti-aeriana: un contract de 5 miliarde $

Sistemul anti-racheta Patriot de la Raytheon

Sistemul anti-racheta Patriot de la Raytheon

Foto: Raytheon

Sistemele Patriot au intrat in serviciul fortelor americane inca din anii ’80, fiind testate pentru prima data in lupta in primul razboi din Golf, impotriva rachetelor irakiene Scud. De-a lungul timpului, insa, sistemul a fost modernizat constant si este in continuare unul din principalele sisteme anti-aeriene folosite de Statele Unite, dar si alti parteneri de pe glob precum Germania, Spania, Grecia, Olanda, Israel sau Japonia.

In plus, Polonia se afla in negocieri avansate pentru achizitionarea unui sistem Patriot cu pana la opt baterii, un contract estimat la circa 5 miliarde de dolari.

La inceputul lunii septembrie, guvernul de la Varsovia anunta ca a trimis oficial o cerere de informatii catre americanii de la Raytheon pentru o sistemul de rachete Patriot. In acelasi timp, insa, oficialii polonezi au cerut informatii si de la dezvoltatorii sistemului MEADS, un sistem nou dezvoltat, modular si cu acoperire de 360 de grade, ales in urma cu un an de catre Germania si care ar putea intra si in vederea Romaniei si a altor state din zona.

MEADS foloseste tot interceptori PAC-3, iar oficiali ai Lockheed Martin, una din companiile producatoare, au precizat in mai 2016 ca au purtat discutii pe marginea sistemului si cu autoritatile din Romania.

Oficialii MEADS sustin ca sistemul este unul modular si ca, astfel, atat Romania, cat si alte state din zona pot achizitiona doar anumite parti ale sistemului, elemente pe care le pot interconecta intre ele, dar si cu celelalte elemente si radare de aparare anti-racheta si anti-aeriana pe care deja aceste tari le au in dotare.

Apararea anetiaeriana a Romaniei

Romania nu dispune, la momentul actual, de un sistem modern si eficient de aparare anti-aeriana. Desi are radare moderne care sa formeze sisteme de avertizare si urmarire, rachetele interceptoare modernizate sunt putine la numar, cu o compatibilitate reduse cu sistemele sovietice, invechite, dar care sunt inca in uz. (Detalii)

Astfel, Romania a cumparat 8 sisteme Hawk cu 213 rachete din Olanda in 2004, insa ele erau nemodernizate, iar pana in 2012 nu au fost executate trageri cu niciuna.

Sistemul Hawk a fost gandit sa fie modernizat la standardul Hawk XXI, insa pana in prezent ele au trecut doar printr-o faza intermediara (HAWK PIP III R).

Rachetele Hawk au o raza de 45-50 de km, un plafon maxim de pana la 20.000 m si sunt dirijate in mod continuu pe timpul zborului. (cercul verde pe harta de la finalul articolului)

Racheta Hawk a Fortelor Aeriene Romane, lansata in poligonul Capu Midia / Sursa foto: RoAF

Dincolo de sistemul Hawk, Romania mai dispune doar de rachete si sisteme sovietice, invechite si care au o compatibilitate redusa cu sisteme mai moderne.

Racheta S-75 Volhov

Racheta S-75 Volhov

Foto: Fortele Aeriene Romane

Sistemul S-75 Volhov – sase baterii intrate in serviciu in anii ’60, modernizate de mai multe ori pana in anii ’80, dar care acum sunt la limita vietii operationale. (cercul violet)

Pe langa acestea, mai sunt sistemele de raza scurta-medie SA-8 Gecko (cercul maro) si 2K12 Kub (cercul rosu)

Sursa foto: rumaniamilitary.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro