Rezolutia privind Ierusalimul: Directoarea generala a UNESCO, amenintata cu moartea (ambasadorul Israelului)
Ambasadorul Israelului pe langa UNESCO, Carmel Shama-Cohen, a afirmat luni ca directoarea generala a acestei organizatii, Irina Bokova, a fost amenintata cu moartea dupa ce si-a exprimat rezervele in privinta unui proiect de rezolutie in legatura cu locurile sfinte de la Ierusalim, transmite AFP, citata de Agerpres.
Textul, prezentat de sapte tari arabe, a fost adoptat joi de o comisie a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) si denuntat imediat de Israel ca negand legatura milenara dintre evrei si Ierusalim.
El urmeaza sa faca marti obiectul altui vot, de aceasta data pentru eventuala adoptare definitiva de catre Consiliul Executiv al UNESCO, reunit in sedinta plenara.
„Tarile arabe se comporta cu maniere abjecte de criminal impotriva restului lumii si a conducerii UNESCO. Directoarea generala (Irina Bokova) a primit amenintari la viata ei, iar protectia sa a trebuit intarita”, a declarat luni ambasadorul la postul national de radio din Israel.
„Aceste amenintari i-au fost adresate in urma criticilor pe care le-a formulat” la adresa voturilor care au avut loc joi in comisie, a adaugat Carmel Shama-Cohen.
Dupa adoptarea, joi, in comisie a doua proiecte de rezolutie asupra „Palestinei ocupate” (24 de voturi pentru, sase impotriva si 28 de abtineri), Israelul a anuntat ca isi suspenda cooperarea cu UNESCO, organizatie cu sediul la Paris. Iritarea Israelului a fost provocata de dispozitiile referitoare la Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, partea palestiniana a orasului ocupata de Israel din 1967 si intre timp anexata, anexare considerata ilegala de ONU.
Esplanada Moscheilor este al treilea loc sfant al islamului si situl cel mai sacru pentru evrei care il venereaza sub numele de Muntele Templului.
Iordania administreaza situl, dar Israelul detine controlul asupra cailor de acces in zona.
Textul votat joi la UNESCO denunta incursiunile israeliene pe Esplanada Moscheilor, restrictionarea accesului credinciosilor musulmani si ingradirea autoritatii Iordaniei.
In ziua votului, Irina Bokova s-a delimitat de acest text, estimand ca „patrimoniul Ierusalimului este indivizibil” si ca „fiecare comunitate are dreptul la recunoasterea explicita a istoriei si legaturilor sale cu orasul”.
„Negarea, abandonarea sau stergerea traditiilor evreiesti, crestine sau musulmane submineaza integritatea sitului”, a afirmat ea, potrivit AFP.