Traian Basescu: Ca presedinte de partid am obligatia sa candidez/ Fuziunea sufleteasca intre PMP si UNPR nu s-a realizat inca
Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat joi seara, la B1 TV, ca nu a decis inca daca va candida la alegerile parlamentare, dar a adaugat ca este clar ca, fiind presedinte, are obligatia sa „ia steagul partidului in mana” si sa intre in cursa, precizand insa ca se asteapta rezultatele unei cercetari sociologice pentru a vedea daca are capacitatea de tractiune a partidului. Basescu a mai declarat ca, din punct de vedere tehnic, fuziunea dintre PMP si UNPR este incheiata, dar ca „fuziunea sufleteasca nu s-a realizat inca, iar asta e cel mai mare pericol pentru PMP”. „Lucrul care m-ar supara cel mai tare si m-ar face sa regret o eventuala intrare in cursa ar fi daca as vedea ca jumatate dintre organizatii nu sustin candidatul”, a afirmat el.
Intrebat daca s-a decis in privinta unei candidaturi la alegerile parlamentare, Traian Basescu a precizat ca nu a luat o decizie definitiva, dar este inclinat sa candideze, relateaza News.ro.
„Nu am luat o decizie definitiva, dar este clar ca fiind presedinte de partid am obligatia sa iau steagul partidului in mana la alegerile legislative si sa candidez. Asta este obligatia morala a unui presedinte de partid”, a spus presedintele PMP.
Basescu a adaugat ca totusi trebuie vazut daca ajuta candidatura sa partidul sau nu si a precizat ca vor sti acest lucru in a doua parte al lunii octombrie, cand vor face un studiu sociologic, pentru a avea si un raspuns stiintific.
Traian Basescu a completat ca vor decide studiile sociologice ce hotarare va lua. „Trebuie sa vedem daca mai am capacitate de tractiune pentru partid”, a mai afirmat el.
„Voi candida, daca sunt util partidului. Ce va pot spune insa este ca in mod categoric pot sa fiu util, de aceea ma dedic constructiei acestui partid, pentru ca am acumulat atata experienta pe care as putea sa o dau politicului”, a mai afirmat Traian Basescu, adaugand ca e pacat sa se inchida intr-o camera sa isi scrie memoriile.
Intrebat daca se gandeste la postul de premier, Traian Basescu a repetat ceea ce a mai spus si cu alte ocazii, si anume ca nu ar avea Romania un premier mai bun decat el. „Problema este sa te numeasca cineva”, a completat el, razand.
„Nu este cineva care sa cunoasca mai bine acest stat si cum trebuie imbunatatit el, de la Palatul Victoria”, a aratat Traian Basescu.
Acesta a mai precizat ca nici nu este obligatoriu sa fie parlamentar pentru a fi premier.
Traian Basescu a afirmat de asemenea ca, in tara, au aparut afise electorale cu numele sau fara sa isi dea acordul si fara stirea sa, subliniind ca partidul este cel care si-a asumat „riscul”, noteaza Mediafax.
El a adaugat ca „un impediment major” in calea candidaturii sale ar fi si o eventuala arestare a sa, in conditiile in care unii politicieni au lansat speculatii pe aceasta tema, Basescu precizand insa ca nu a facut nimic care sa atraga o astfel de masura.
Basescu a afirmat totodata ca nu are niciun dosar penal. „De astazi am scapat si de calitatea de inculpat, nu am nicio trimitere in judecata decat in procese civile”, a precizat el.
Despre fuziunea dintre PMP si UNPR: „Fuziunea sufleteasca nu s-a realizat inca”
- (Referindu-se la fuziunea PNL-PDL) Acest proces de fuziune nu-i usor, pentru ca in primul rand trebuie o fuziune mentala, adica sa aiba incredere unii in altii. Ceea ce eu nu cred ca se intampla cu una cu doua.
- Eu vad ce se intampla la fuziunea PMP cu fostul UNPR. Acum, slava Domnului, s-a aprobat fuziunea in instanta. Dar exista probleme… v-ati uitat la Bucuresti, cei doi consilieri UNPR n-au votat cum au votat cei patru consilieri PMP. Inca sunt frictiuni.
- Fuziunile se fac administrativ, luam noi decizia politica ca le-am facut, dar oamenii se sudeaza mai greu. Sper ca aceasta campanie… Pentru ca din punct de vedere tehnic fuziunea este incheiata, peste tot s-au facut birourile comune, structurile de conducere, s-au desemnat presedinti, dar fuziunea sufleteasca nu s-a realizat inca, iar asta e cel mai mare pericol pentru PMP.
- Pentru ca in unele organizatii vor fi candidati care provin din UNPR, in altele candidati care provin din PMP, si lucrul care m-ar supara cel mai tare si m-ar face sa regret o eventuala intrare in cursa ar fi daca as vedea ca jumatate dintre organizatii nu sustin candidatul.
- O fuziune, dincolo de a fi facuta politic, trebuie facuta si sufleteste, adica sa se simta intr-o echipa.
Citeste si: