Sari direct la conținut

Ambasadorul SUA în Japonia: Faptul că Rusia s-a adresat Coreei de Nord pentru arme arată „cât de mare este eșecul acestui război”

HotNews.ro
Kim Jong Un si Vladimir Putin, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia
Kim Jong Un si Vladimir Putin, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Un posibil acord pentru Coreea de Nord de a furniza arme Rusiei „nu este binevenit, dar este un semn că embargoul este eficient și funcționează”, a declarat marți ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, citat de CNN.

„Întregul efort aici pentru Rusia a fost acela de a-și restabili imperiul, iar acest imperiu depinde acum de Coreea de Nord”, a declarat Emanuel într-un interviu acordat CNN. „Asta vă spune cât de mult a eșuat acest război”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat luni că negocierile privind armele dintre Rusia și Coreea de Nord „avansează în mod activ”, adăugând că SUA are informații potrivit cărora „Kim Jong Un se așteaptă ca aceste discuții să continue, pentru a include un angajament diplomatic la nivel de lideri în Rusia”.

Watson nu a precizat când și unde ar putea avea loc o potențială întâlnire între Kim și Putin în Rusia.

Pe măsură ce discuțiile avansează, SUA și aliații săi sunt îngrijorați de tehnologia pe care Coreea de Nord o caută de la Rusia în schimbul armamentului, potrivit a doi oficiali americani.

Coreea de Nord caută tehnologie care ar putea dezvolta capacitățile sale de sateliți și submarine cu propulsie nucleară, au declarat oficialii, ceea ce ar putea avansa semnificativ capacitățile Coreei de Nord în domenii pe care regimul nu le-a dezvoltat pe deplin.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un ar plănui o călătorie în Rusia în luna septembrie, a relatat luni New York Times, citând surse americane și aliate.

Scopul acestei vizite este de a purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin cu privire la potențiala furnizare de armament pentru conflictul din Ucraina.

Exerciții navale comune

Planul relatat presupune călătoria lui Kim de la Phenian, probabil cu un tren blindat, până la Vladivostok, pe coasta pacifică a Rusiei, unde ar urma să aibă loc întâlnirea cu Putin.

Anterior, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia poartă în prezent discuții cu privire la potențiale exerciții comune cu Coreea de Nord.

Ministrul rus al apărării i-a propus liderului nord-coreean Kim Jong Un ca țările lor să organizeze un exercițiu naval, alături de China, a relatat luni agenția de știri sud-coreeană Yonhap, citând serviciul secret al Coreei de Sud.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat Coreea de Nord în iulie, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului Războiului din Coreea, sărbătorită în Coreea de Nord drept „Ziua Victoriei”,când s-a întâlnit cu Kim.

Yonhap a relatat că Shoigu i-a făcut propunerea unui exercițiu naval tripartit lui Kim în timpul vizitei sale, dar nu a oferit detalii.

Armele din Coreea de Nord nu vor face diferența

Furnizarea de arme din Coreea de Nord către Rusia nu ar schimba semnificativ cursul războiului, a sugerat un fost președinte ucrainean.

Vorbind despre rapoartele potrivit cărora Vladimir Putin l-ar putea primi pe Kim Jong-un în Rusia pentru a discuta despre potențiale tranzacții cu arme în această lună, Petro Poroșenko a declarat pentru Sky News că acest lucru evidențiază „izolarea completă” a lui Putin în timpul conflictului.

El a spus că „prietenii” Moscovei sunt Coreea de Nord, Siria și Iranul, pe care i-a numit „paria internaționali”.

„Munițiile din Coreea de Nord cu siguranță nu vor ajuta Rusia nici măcar să oprească operațiunea de contraofensivă [ucraineană]”, a declarat Poroșenko.

Cu toate acestea, el a declarat că, dacă Coreea de Nord va furniza arme, Kievul va cere mai multe arme de la partenerii occidentali și crearea unor sancțiuni mai dure pentru țările care oferă ajutor înarmat Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 559-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro