Sari direct la conținut

Biris confirma existenta proiectului de modificare a Codului Fiscal la nivelul Ministerului Finantelor si o contrazice pe Anca Dragu, ministrul Finantelor

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Hotnews
Gabriel Biris, Foto: Hotnews

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor si coordonatorul Departamentului de Legislatie Fiscala din institutie Gabriel Biris a confirmat existenta proiectului de modificare a Codului Fiscal, prezentat marti seara de Profit.ro, proiect care a fost respins in decursul zilei de ministrul de Finante Anca Dragu. Biris a explicat ca proiectul era inca in discutii si ca urma saa fie prezentat public la un anumit moment, pentru a putea fi si explicat. Secretarul de stat a subliniat ca proiectul a avut drept scop simplificarea sistemul contributiilor sociale si nu presupunea nicio marirea a contributiilor.

„Este oarecum un incident regretabil ca un proiect inca in discutii a iesit pe surse si oameni care nu prea au inteles ce scrie in acel proiect au inceput sa-l critice. Acel proiect este despre simplificare, despre usurarea sarcinii fiscale totale, pentru ca cine l-a studiat putin mai in amanunt putea sa vada ca propuneam introducerea pentru prima data in legislatia noastra a unei plafonari a bazei de calcul a contributiilor sociale efectiv, pe suma tuturor veniturilor, in asa fel incat contributiile astea sa nu fie asa, fara numar, fara limita, ci sa simplificam pana la urma legislatia. Practic, cea mai mare parte din modificari, nu neaparat chiar cele mai importante, la asta se refereau, la contributiile sociale si impozitul pe venit. Am vazut ca exista critici, ca s-ar mari cotele de contributii, dar acest proiect nu este despre majorari de taxe”, a spus Biris pentru Calea Europeana, potrivit Profit.ro.

„Stim vreo firma care sa se fi imbolnavit si sa se duca la doctor? Stim vreo firma care la batranete sa ia pensie? Trebuie sa intelegem un lucru: contributiile la sanatate si la pensii nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului. Ca noi, datorita unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am impartit contributiile in parte, pentru angajat mai mici si pentru angajator mai mari, a fost doar pentru a ascunde o realitate, si anume cat de mare este costul muncii in Romania. Este foarte mare, si nu datorita impozitului pe venit, ci a contributiilor care sunt asa de mari si pentru ca foarte multi nu le platesc. In propunerea la care facem referire acum, prin ajustarea bazei, includerea sumelor datorate de angajator in baza de calcul, in salariul brut, se facea ca efectul asupra angajatului sa fie zero, acelasi net, iar efectul asupra angajatorului sa fie zero, acelasi cost total. Doar se creeaza o baza unitara de aplicare a impozitului pe venit si contributiilor sociale pentru toate tipurile de venituri”, a aratat oficialul ministerului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro