PNL e de acord cu asumarea pe legile austerității, dar nu știe care sunt măsurile / Nemulțumirile, discutate în ședința Coaliției / Ciucă spune că liberalii nu vor să se umble la cota unică, TVA și impozitul pe dividende – VIDEO
Nemulțumiți că Marcel Ciolacu a anunțat asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile bugetare, liberalii au decis să susțină totuși demersul, fără să știe însă care sunt măsurile. Decizia a fost luată luni dimineață în ședința conducerii PNL, șeful partidului urmând să anunțe și care sunt condițiile pe care le pun peneliștii pentru asumare, potrivit surselor HotNews.ro.
UPDATE 13:01 Declarațiile lui Nicolae Ciucă de la finalul Biroului Politic Național al PNL, despre angajarea răspunderii guvernamentale:
- Am avut discuții la nivelul liderilor PNL și am prezentat cât se poate de clar care sunt măsurile fundamentale pe care PNL le-a susținut și vrea să le susțină pentru angajarea acestei răspunderi
- Elementele fundamentale sunt trei la număr: reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea evaziunii fiscale și măsurile fiscale
- Complementar la acestea, în detaliu, PNL a susținut și continuă să susțină menținerea cotei unice de impozitare, va continua să susțină intreprinzătorii privați, mediul economic, tot ceea ce înseamnă investiții în România prin menținerea cotei de impozitare la dividende la 8%
- De asemenea, PNL susține menținerea actualei cote de TVA
- Complementar susținem ca la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate acele măsuri prin care marile companii să plătească impozit pe profitul pe care îl realizează în țara noastră
- Susținem ca la nivelul profesiilor liberale și PFA să se impună un plafon pentru CASS
- Complementar am discutat cu toți cei care au cunoaștere în domeniul economic, fiscal bugetar și este cât se poate de clar că dincolo de aceste măsuri avem nevoie de un alt pachet prin care să susținem măsuri de investiții, de creștere economică în țara noastră
- Sunt trei linii pe care putem să le abordăm: facilități fiscale, facilități pentru utilități și ajutor de stat personalizat pentru investițiile care depășesc 50 de milioane de euro.
–––––
Temele urmează să fie discutate cu PSD chiar în cursul zilei. Coaliţia de guvernare se reuneşte în şedinţă, luni, în prima zi a sesiunii parlamentare şi pe fondul unor nemulţumiri venite dinspre PNL privind conţinutul pachetului de măsuri fiscale pe care Guvernul Ciolacu îşi va angaja răspunderea în Parlament.
Liberalii au discutat duminică într-o şedinţă la Vila Lac priorităţile politice, iar mai multe voci au criticat că nu știu ce cuprinde acest pachet de măsuri, precum şi faptul că se impozitează privatul, fără să se vină cu o reformă a aparatului de stat. Despre măsurile fiscale pregătite de guvern se vorbește de peste o lună, până acum ieșind diverse informații „pe surse”, fără însă să existe ceva concret, oficial și asumat.
Ședința Coaliției este programată de la ora 17.00.
Reuniți duminică la Vila Lac, mai mulţi liberali au transmis în şedinţa partidului că PNL nu va da un vot în alb pachetului de măsuri fiscale, fără să existe o discuţie înainte în coaliţie şi în Guvern şi să se cunoască exact toate măsurile pe care premierul Ciolacu vrea să le aducă în faţa Parlamentului. Potrivit unor surse liberale citate de News.ro, în ședință s-a vorbit despre impactul asupra electoratului liberal pe care le-ar avea aceste măsuri ce afectează mediul privat.
În ședința de la Vila Lac, mai mulți parlamentari PNL i-ar fi reproșat ministrului de Finanțe Marcel Boloș că nu a comunicat la timp partidului măsurile de austeritate și că „a ascultat mai mult vocea PSD”, scrie Libertatea. „Toate deciziile fiscale trebuie luate prin vot în Biroul Politic Național al PNL. Nu se pot lua în cerc restrâns împreună cu PSD. Am cerut măcar scoaterea supraimpozitării contractelor part-time, să primească și PNL satisfacție”, ar fi spus duminică mai mulți parlamentari PNL către Nicolae Ciucă și Marcel Boloș.
Şedinţa coaliţiei vine în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă care începe luni, de la ora 16.00, în Camera Deputaţilor şi Senat.
„Important este ce scrie şi care sunt măsurile, spiritul liberal vine din aceea că redimensionezi admnistraţia care este una dodoloaţă şi pe alocuri ineficientă. Asta face liberalul, ajustează aparatul bugetar astfel încât să fie mult mai puţine cheltuielile statului şi nu afectează mediul privat. Eu asta aştept de la proiectul de angajare a răspunderii şi sunt convinsă că nu vor fi probleme la nivel parlamentar”, a spus duminică seară, la B1Tv, ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
„Nu aduce Ciolacu, într-o mapă sigilată, închisă, vine, o trânteşte în Parlament, nimeni nu ştie ce cuprinde, trece şi fug cu ea repede la guvern”
Premierul Marcel Ciolacu a susținut că măsurile care vor fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului vor fi puse în transparenţă.
El a anunțat, sâmbătă, după şedinţa conducerii partidului că este dispus să prezinte propunerile venite din partea Guvernului fiecărui grup parlamentar, inclusiv celor ale opoziţiei, dacă acestea vor dori.
- „Nu aduce Ciolacu, primul ministru, într-o mapă sigilată, închisă, vine, o trânteşte în Parlament, nimeni nu ştie ce cuprinde, trece şi fug cu ea repede la Guvern.
- Deci, va fi o lege cât se poate de transparentă. Am cerut preşedintelui Camerei, domnul Simonis, să prindă în program să prezint legea de asumare atât la grupul minorităţilor, cât şi la grupul UDMR.
- Dacă şi cei din opoziţie, USR şi AUR, doresc, voi merge şi o voi prezenta şi acolo, deci nu va fi absolut nimic ascuns.
- După ce este în transparenţă, toţi colegii din Parlament şi toată România va şti ce cuprinde această lege şi toate grupurile parlamentare care mă vor invita voi merge, ca şi prim-ministru, şi le voi prezenta proiectul de lege asumat. Dacă se va depune o moţiune de cenzură sau nu se va depune, nu este decizia mea”, a susținut Ciolacu.
Vineri, șeful guvernului a mers în prima sa vizită la Bruxelles, după preluarea mandatului, pentru a negocia cu reprezentanții Comisiei Europene creșterea deficitului bugetar, fără a pierde banii europeni. România își asumase o țintă de deficit de 4,4%, însă acum vrea să-l crească la 5,5%.
CITEȘTE ȘI:
- VIDEO Ciolacu: Din octombrie, fiecare ministru va veni cu o propunere de reorganizare a ministerelor / Ce spune despre discuțiile de la Bruxelles privind pensiile speciale
- VIDEO Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: Nu sunt de acord cu creșterea TVA peste 19% / Există o flexibilitate în privința deficitului / Calculele premierului