Sari direct la conținut

MInisterul Culturii: Casa Dinu Lipatti nu poate fi demolata. Ministerul nu a fost anuntat de proprietarii ca imobilul este de vanzare si nu a putut sa-si exercite dreptul de preemtiune

HotNews.ro
Casa Dinu Lipatti, Foto: Ministerul Culturii
Casa Dinu Lipatti, Foto: Ministerul Culturii

Ministerul Culturii nu a fost anuntat de proprietarii casei Dinu Lipatti ca aceasta este de vanzare si prin urmare nu a avut cum sa-si exercite dreptul de preemtiune, se arata intr-un comunicat emis de institutie. In cazul in care imobilul se va vinde fara ca ministerul sa fie intrebat daca doreste sa cumpere casa, contractul de vanzare-cumparare este lovit de nulitate, spun reprezentantii institutiei. In plus, potrivit sursei citate, fiind monument istoric, imobilul nu poate fi demolat.

„Saptamana aceasta, au circulat in spatiul public mai multe informatii privind vanzarea Casei lui Dinu Lipatti din Bucuresti (b-dul Lascar Catargiu nr. 12) pentru suma de 1.908.339 de euro. Casa Dinu Lipatti este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice, avand codul B-II-m-B-18330, prin urmare, este imobil protejat prin Legea 422/2001 cu privire la protectia monumentelor istorice. Conform legii, casa nu poate fi vanduta spre a fi demolata, demolarea se face doar printr-o procedura de declasare, ceea ce nu este cazul in acest moment. De asemenea, conform legii 422/2001, vanzarea unui imobil monument-istoric trebuie sa respecte o serie de reglementari. Pana in acest moment, nici Ministerul Culturii si nici Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti nu au primit oferta de preemptiune adresata Statului Roman, in vederea exercitarii acestui drept, asadar, orice contract de vanzare-cumparare a imobilului din b-dul Lascar Catargiu nr. 12 (Casa Dinu Lipatti) poate fi sanctionat cu nulitatea absoluta a vanzarii”, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Culturii.

Cu privire la instrainarea, inchirierea sau concesionarea imobilelor monumente istorice proprietarii acestora au urmatoarele obligatii, potrivit sursei citate:

a) sa instiinteze in scris Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a Municipiului Bucuresti, respectiv cea judeteana, despre intentia de a instraina monumentul istoric, in vederea exercitarii dreptului de preemtiune al statului sau, dupa caz, al unitatii administrativ-teritoriale, in conditiile prezentei legi;

b) sa notifice viitorului proprietar, chirias sau concesionar regimul juridic al monumentului istoric pe care il detine, precum si Obligatia privind folosinta monumentului istoric;

c) sa instiinteze in scris directia pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, despre schimbarea proprietarului sau a administratorului in termen de 15 zile de la data incheierii contractelor, potrivit legii, si sa transmita acesteia o copie de pe acte. (Art. 36, alin. (4), litera B. din titlul IV, capitolul I – Legea 422/2001).

Casa Dinu Lipatti, o cladire de pe bulevardul Lascar Catargiu din Bucuresti, proprietate a tatalui pianistului, a fost scoasa la vanzare pentru suma de 1.908.339 de euro, potrivit news.ro. Casa va putea fi cumparata prin licitatie publica, imobilul fiind inregistrat in lista monumentelor din Bucuresti.

Proprietatea, construita la 1902, in stil eclectic, este opera arhitectului Petre Antonescu si este numita „Casa Dinu Lipatti”. Imobilul a fost renovat in 2008.

Casa in care a locuit marele pianist si compozitor Dinu Lipatti are sase camere si doua in pod. Zidaria este din beton, iar tamplaria este din lemn, respectiv glafuri din marmura. Podelele camerelor sunt acoperite cu parchet clasic si mocheta, iar in baie, gresie. Suprafata utila este de 260,15 metri patrati, iar suprafata terenului de 707 metri patrati.

Imobilul a fost impartit in doua apartamente: primul este format din doua camere, bucatarie, baie, balcon, depozitare, beci, suprafata utila de 110,08 metri patrati, pretul fiind de 757.270 lei. Cel de-al doilea apartament este compus din patru camere, o bucatarie, toaleta, baie, subsol, o suprafata utila de 150,07 metri patrati. Pretul pentru acesta este de 10.463.000 de lei.

In luna ianuarie a acestui an, „Casa Dinu Lipatti” a fost scoasa la licitatie, in urma unei executari silite, dupa ce actualii proprietari nu au mai putut plati un credit bancar. Atunci, pretul de pornire a fost stabilit la 2,54 milioane de euro.

Pe internet a aparut o petitie prin care initiatorii cer Ministerului Culturii sa cumpere casa si sa o transforme in muzeu. Petitia a fost semnata de aproape 1.500 de persoane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro