FOTOGALERIE Studiu de caz: Cum s-a transformat o bucata din cluburile nautice Dinamo si Electrica, de pe malul lacului Herastrau, in restaurant
Un hangar si o parte din parcarea cluburilor nautice Dinamo si Electrica de pe malul lacului Herastrau au fost date in 2011 de o institutie aflata in subordinea Primariei Bucuresti unei societati comerciale pentru a amenaja o baza sportiva. Intre timp insa, sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, pe locul bazei a aparut un restaurant. Conducerea clubului Dinamo acuza Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) ca nu le-a mai prelungit contractul de inchiriere, le-a desfiintat pontonul plutitor si le-a taiat utilitatile, punand in pericol activitatea clubului. Cele doua cluburi cer Primariei Capitalei sa le permita sa isi desfasoare mai departe activitatea in Parcul Herastrau, gratuit, in cadrul unui parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal.
Cum au fost dati 1000 mp din Parcul Herastrau unei societati comerciale si cum s-a transformat baza sportiva in terasa de fite
Pe 3 iunie 2011, cand primar general era Sorin Oprescu, societatea comerciala CEA BEST INVESTEMENT solicita Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement, institutie in subordinea Primariei Capitalei care administreaza Parcul Herastrau, o asociere in vederea desfasurarii activitatii de agrement, sporturi nautice si alimentatie publica.
Pe 25 iulie 2011, ALPAB si societatea comerciala CEA BEST INVESTEMENT incheie un contract de asociere in participatiune pentru un teren de 933 mp din Parcul Herastrau in vederea desfasurarii activitatii de agrement, sporturi nautice si alimentatie publica. Contractul a fost incheiat pe o perioada de 25 de ani, iar ALPAB trebuie sa primeasca lunar 20% din profitul realizat din exploatarea terenului, dar nu mai putin de 1.197 euro/luna. Contractul a fost semnat de directorul ALPAB, Radu Popa.
documente
Documente club nautic Dinamo – Herastrau
(16 Aug 2016) PDF, 3MB
Pe 12 decembrie 2012, ca urmare a cererii adresate de catre Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement prin CEA BEST INVESTEMENT, Primaria Municipiului Bucuresti a emis autorizatia de construire prin care s-a aprobat executarea lucrarilor de construire pentru amenajari interioare si exterioare pentru redeschiderea clubului nautic. Autorizatia de construire este semnata de fostul primar Sorin Oprescu si fostul arhitect sef – Gheorghe Patrascu si exista aviz de la Ministerul Culturii, aviz necesar deoarece parcul Herastrau este monument istoric.
La 21 martie 2014, constructia este receptionata, la receptie fiind prezent si un reprezentant al Primariei Capitalei – Daniel Stefanache de la Directia de Urbanism.
Pe 23 iunie 2015, Cea Best Investement incheie un contract de asociere in participatiune cu firma SC Quattro Stagionni Express pentru operarea constructiei. Contractul a fost incheiat pe o perioada de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, iar CEA BEST INVESTEMENT are dreptul la cota de 20% din beneficiile si pierderile rezultate din activitatea desfasurata, dar nu mai putin de 5.000 de euro plus TVA.
Prezent: in loc de club nautic pe teren se afla o terasa – Il locale. La 13 mai 2016, Politia locala a amendat cu 7.500 lei societatea CBI Sport Investments (fosta CEA BEST INVESTEMENT) pentru ca nu a prezentat inspectorilor autorizatia de construire.
Cluburile sportive Dinamo si Electrica
Restaurantul construit langa baza sportiva
Curtea din spatele restaurantului
Curtea din spatele restaurantului
Imagine din satelit cu baza sportiva
Cum a fost pusa in pericol activitatea clubului Dinamo – sectiile de kaiac-canoe, canotaj si yachting
Eugen Colita, reprezentantul clubului Dinamo, spune ca terasa a aparut in locul unui hangar care facea parte din baza sportiva si pe parcarea pazei sportive, iar peridocul, masina care aduce barcile, nu mai poate intra cu ambarcatiunile.
„Noi si clubul Electrica detinem hangarele din Parcul Herastrau din 1948, de atunci platim chirie. In 2012, ALPAB ne-a suspendat contractul si a dat unul dintre cele 5 hangare pe care le aveam si parcarea unde venea peridocul cu barci ca sa se faca restaurant si terasa. Nu mai avem cum sa venim cu barcile din cauza lor, pentru ca nu mai avem loc sa intram cu peridocul. In plus, ne-au luat pontoanele plutitoare si au instalat niste tevi ca sa faca o terasa. A mai ramas un ponton fix si sportivii se pun in pericol cand intra cu ambarcatiunea in apa. Nu ne-au spus de ce ne-au reziliat contractul, cu dl Oprescu nu se putea discuta. Noi vrem sa functionam in continuare acolo, sa avem acces la parcare sa putem sa intram cu barcile si sa avem pontoanele plutitoare”, a declarat pentru HotNews.ro Eugen Colita.
Acesta spune ca din 2012 si pana in prezent au refuzat sa plece din baza sportiva, desi li s-au taiat utilitatile, iar clubul Electrica se judeca cu ALPAB pentru prelungirea contractului de inchiriere.
Acum, cluburile Dinamo si Electrica mai detin doar doua hangare si o mica curte; in rest, in dreapta clubului a aparut terasa Il locale, construita in locul unui hangar ce a facut parte din baza sportiva.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune ca terasa a fost construita ilegal si a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria sector 1.
„Clubul sportiv de kaiac-canoe, canotaj si yachting care functioneaza de peste 40 de ani in Parcul Herastrau fusese practic adus in situatia sa nu mai poata sa pregateasca sportivi de performanta pentru ca anumiti investitori construisera in stanga si in dreapta acestui club niste terase cu autorizatii de constructie ilegale care sunt acum la institutiile statului pentru ca, cel putin ultima dintre ele, care a afectat cel mai grav activitatea clubului sportiv a solicitat autorizatie de costructie pentru lucrari la depozitele si anexele din cadrul clubului sportiv lucru care nu s-a intamplat in realitate fiindca au construit o terasa. Puteti merge sa o vedeti. Am semnalat institutiilor statului care isi vor face, sunt convinsa, datoria. Mai mult, acele persoane instalasera si niste piloni si niste tarusi astfel incat sportivii nu mai aveau acces la lac. Practic nu se mai putea desfasura nicio activitate de pregatire a sportivilor in acel club, situatie pe care am mostenit-o. Am fost la fata locului, am vrut sa vad despre ce este vorba, am aflat ca exista un contract de inchiriere a spatiului unde clubul sportiv isi desfasoara activitatea cu ALPAB, dar care expirase din 2012. (…) Am fost acolo. Politia locala a scos pilonii, tarusii si toate acele elemente care impiedicau ca sportivii sa aiba acces la lac, am deblocat activitatea. Cat priveste constructia, exista o procedura judiciara care se urmeaza. Eu am gasit acel club inchis. A practica caiac-canoe fara sa ai acces la un lac, insemana ca de fapt nu poti sa iti desfasori activitatea”, a explicat Gabriela Firea saptamana trecuta in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Cum poate fi salvat clubul
George Cosac, presedintele Clubului Sportiv Dinamo, spune ca singura modalitate de salvare a bazei nautice este infiintarea unei sectii de de kaiac-canoe, canotaj si yachting la Clubul Sportiv Municipal si cluburile Dinamo si Electrica.
„Clubul Dinamo functioneaza pe acea baza din 1948, de la infiintare, impreuna cu cluburile Electrica. De-a lungul timpului aici au crescut, au activat si au obtinut performante pentru Romania majoritatea sportivilor de frunte ai nostri, incepand cu dl. Patzaichin, d-na Lipa. Astazi din pacate, ma refer la perioada din 2012 incoace, nu mai putem activa acolo deoarece este construita o terasa, un restaurant. Este foarte necesara infiintarea acestei sectii de de kaiac-canoe, canotaj si yachting la Clubul Sportiv Municipal, urmand ca imediat dupa infiintare sa ne putem asocia si sa putem forma un club mai puternic unde sa putem dezvolta acest sport foarte important pentru noi. Referitor la prelungirea contractului, noi am discutat cu dl director (n.r. directorul ALPAB) si ne-a invitat sa participam la o licitatie. Noi nu avem posibilitatea sa participam la o licitatie cu diferite firme care intreprind astfel de activitai, in sensul ca au terase, restaurante. De aceea noi ne-am dorit sa putem avea un contract pe un minim de 10 ani fara plata chiriei astfel incat sa putem face aceasta asociere la nivel de copii si juniori sa putem dezvolta mai departe aceste sporturi, kaiac, canoe, canotaj si yahting”, a declarat George Cosac, presedintele Clubului Sportiv Dinamo.
La ultima sedinta de Consiliu General, primarul general a pus pe ordinea de zi un proiect de hotarare prin care un teren de 1.200 mp din Parcul Herastrau, practic terenul pe care este amplasata baza nautica, sa fie mutat din administrarea ALPAB in administrarea Clubului Sportiv Municipal Bucuresti, pe o perioada de 10 ani.
Primarul general Gabriela Firea a declarat ca terenul urma sa fie folosit de cele doua cluburi nautice – Dinamo si ELectrica, in parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal, insa aceste lucruri nu au fost specificate in proiectul de hotarare.
„Singura modalitate legala prin care puteam sa sprijinim acesti sportivi, iar activitatea de pregatire a viitorilor campioni sa continue, era sa transferam clubul sportiv de kaiac-canoe si yachting de la clubul Dinamo la Clubul Sportiv Municipal, care este in subordinea PMB. Aceasta mi se pare o modalitate concreta, prin care nu se risipesc bani, dimpotriva, este o investitie din cadrul bugetului Clubului Sportiv Municipal Bucuresti, care are mai multe discipline sportive si care va infiinta si aceasta disciplina si aceasta sectie de kaiac-canoe si yachting”, a explicat Firea.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a respins proiectul de hotarare, inregistrandu-se 36 de voturi pentru si 15 abtineri, insuficiente in vederea adoptarii, deoarece erau necesare doua treimi. Grupul USB a anuntat ca se abtine de la vot „fiindca proiectul in forma actuala este insuficient fundamentat si neconvingator”.
Cum s-au umplut parcurile din Bucuresti de terase
In perioada 2004-2012, majoritatea constructiilor (wc-uri, chioscuri, terase) din cele mai importante parcuri bucurestene – Cismigiu, Herastrau, Carol, Tineretului, Lumea Copiilor – au fost vandute de Primariile de sector din Capitala pe sume de nimic. In locul lor au aparut restaurante de lux si terase care au crescut de la an la an. La vremea respectiva, acestea au fost cumparate de firme, in actionariatul carora apareau nume celebre – Cristi Borcea, Andrei Nastase, Dorin Cocos, etc.
In paralel, Primaria Capitalei a mai si inchiriat spatii comerciale in parcurile Herastrau si Cismigiu, iar pe acestea fie au aparut chioscuri, fie terase si restaurante. De exemplu, in parcul Herastrau sunt peste 20 de terase si restaurante, acestora adaugandu-li-se zeci de chioscuri. Interesant este ca atat pe site-ul Primariei Capitalei cat si al Primariei sector 1, in parcul Herastrau, monument istoric, nu s-au eliberat decat cateva autorizatii de construire. Ceea ce inseamna fie ca restul au fost construite ilegal, fie institutiile au ascuns autorizatiile.
Parcul Herastrau este in administrarea Primariei Capitalei, prin ALPAB, iar Adriean Videanu si Sorin Oprescu, fosti primari generali, au promis ca vor demola terasele ridicate ilegal si vor curata parcul. Insa Primaria Capitalei a continuat sa inchirieze terenurile pentru terase in parc si acestea s-au inmultit.
Institutiile cu atributii de control nu au nici o reactie in fata acestei situatii care a dus la inchiderea a mari portiuni din parcurile bucurestene.
Studiu de caz – Parcul Herastrau
In Parcul Herastrau sunt peste 20 de terase si restaurante si 8 chioscuri, potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei. La o numaratoare in parc insa, numarul chioscurilor este mai mare. Doar la Roata mare sunt 4 chioscuri. In ceea ce priveste terasele si restaurantele, printre acestea se numara: Pescarus, La Raci, Funky Lounge, Casa di David, Bonton, AGO, La Braserie, Il Calcio, Quattro Stagioni, La Fattoria, The Embassy, Bel Mondo, Cherhanaua Ancora, Complex Herastrau cu restaurant, hotel si terasa, The Gang, Isoleta, Harem Restaurant, La roata, Terasa Debarcader, Quatro Stagioni (Charles de Gaulle), Baraka Bar&Lounge, La biblioteca si Tete a Tete. Acestora se adauga Beraria H, amenajata in vechiul pavilion H, Hard Rock Cafe, Boa Club si Restaurant Diplomat. In plus, in parc se afla un mic parc de distractii, un club de mini golf cu o cafenea si mai multe terenuri de tenis (BTT).
FOTOGALERIE Terase si restaurante Parcul Herastrau
Restaurantul La roata
Restaurantul La Raci
Restaurant La Fattoria, construit in locul unui fost WC public
Restaurant La braserie
Restaurant La braserie
Terasa Isoleta
Terasa – restaurant Il Calcio
Restaurant Il Calcio – Sos. Nordului
Terasa Golf Cafe
Fostul atelier din Parcul Herastrau – vandut de Primaria sector 1
Terasa pe malul lacului Herastrau
Restaurant Embassy
Complex Herastrau
Cherhanaua Ancora
Byblos
Restaurant Bonton
Terasa Bonton
Pe acest teren din parc ar urma sa apara o noua terasa
Vedere lac Herastrau
Restaurant Tete a tete
Terasa Marinaru
Terasa La Biblioteca
Terasa Parcul Herastrau
Terasa Baraka
O noua terasa va aparea pe malul lacului Herastrau
Restaurant Ago
Parc de distractii in parcul Herastrau pe teren inchiriat de la Primaria Capitalei
Restaurant Quattro Stagioni
Restaurant Pescarus
O parte dintre acestea sunt facute pe terenuri vandute de Primarie, o alta parte pe terenuri inchiriate de la municipalitate, o alta parte prin privatizare.
De exemplu, in perioada 2004-2012, in baza Legii 550/2002, care a permis primariilor de sector vanzarea spatiilor comerciale din parcuri, Primaria sector 1 a vandut 8.500 mp din Parcul Herastrau. Printre imobilele vandute se numara restaurantul Roua Marinarul, 345 mp vandut pe 20 mai 2005 firmei Complex Herastrau pentru suma de 14.406 lei. Aceleiasi companii i-au fost vandute si patru terenuri de tenis in suprafata de 4.438 mp, pe 22 ianuarie 2004, pentru suma de 220.600 lei.
Tot atunci au fost vandute si cele cinci WC-uri din Parcul Herastrau, transformate in restaurante de lux:
– WC 190 mp – vandut pe 7 iunie 2012 firmei Dino Parc pentru suma de circa 87.200 lei;
– WC plus constructie- in total 591 mp – vandut pe 30 august 2005 firmei Total Development pentru suma de circa 160.700 lei; Presa a scris in mai multe randuri ca aceasta firma era controlata de Cristian Borcea.
– WC plus constructie – 238 suprafata construita – vanduta pe 25 august 2005 firmei Solo Ex-IM pentru suma de 143.418 lei;
– WC – 42,54 mp suprafata construita, vandut pe 1 aprilie 2004 firmei Siretul Comimpex pentru suma de circa 11,900 lei;
– WC plus constructie proprie circa 303 mp, vanduta pe 15 iunie 2006 firmei Vivi Primcom pentru suma de 218.000 lei;
De exemplu, WC-ul de 42,5 mp s-a transformat in celebrul resturant La Fattoria, cu o cladire noua si terasa. Singura autorizatie pe care am gasit-o pentru aceasta cladire pe site-urile Primariei Capitalei si primariei sector 1 este o autorizatie eliberata de sectorul 1, pe data de 21.06.2004 – SC SIRETUL COMIMPEX – Sos. NORDULUI 7-9 – pentru consolidarea si reamenajarea cladirii.
Un alt exemplu este restaurantul Bonton. Primaria sector 1 a vandut spatiul comercial in suprafata de circa 451 mp, pe 15 iunie 2006 firmei Rodrag.Trade.Co pentru suma de 205.000 lei. Pentru „consolidarea” cladirii Primaria sectorului 1 a dat autorizatie de construire pe 08.01.2010. Initial, actionari la Rodrag Trade erau Andrei Nastase (cu 50% din actiuni) si Horia Constantinescu, nepotul lui Miron Constantinescu, fost demnitar comunist. In 2008, Andrei Nastase s-a retras din firma.
Pe langa spatiile comerciale vandute de Primaria sectorului1, Primaria Capitalei a inchiriat si ea, separat, teren in parc, fie pentru chioscuri, fie pentru terase sau spatii de agrement. Doar in parcul Herastrau a inchiriar circa 10.000 mp din parc in acest scop.
De exemplu, pe langa spatiul comercial vandut de Primaria sectorului 1, Primaria Capitalei a inchiriat firmei Rodrag, care detine restaurantul Bonton, doua terenuri pentru amenajarea terasei:
– teren 3276 mp, perioada 28.05.1997- 28.05.2018, chirie 2.056 euro/luna;
– teren 416 mp, perioada 25.04.2014- 25.04.2039, chirie 3.000 euro/luna;
Totodata, in parc au aparut zeci de chioscuri, unele noi, altele mai vechi. In 2011, Primaria Capitalei prin Administratia Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB), administratorul marilor parcuri din Bucuresti, a cumparat 16 chioscuri in valoare de circa 37.000 de euro fiecare, acestea fiind amplasate in parcurile Cismigiu, Herastrau, Tineretului, Carol, Izvor si Unirii. Chioscurile au o suprafata de 4 metri patrati, un aspect istoric, iar reprezentantii municipalitatii declarau la vremea respectiva ca le-au achizitionat pentru ca activitatea de comert din parcuri sa se desfasoare civilizat, nu la tarabe, mai ales in parcurile monument istoric cum sunt Cismigiu si Herastrau.