Cum au atacat Antena 3 si EVZ guvernul Ciolos pe motiv ca le-ar fi taiat drepturile veteranilor de razboi/ Ce spune Guvernul ca s-a intamplat in realitate
Antena 3 si EVZ au afirmat in mai multe materiale de presa, difuzate in ultimele doua zile, ca executivul „a taiat drepturile veteranilor” iar acestia sunt „obligati sa dea banii inapoi printr-o hotarare de guvern <>”. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat miercuri ca veteranii sunt in continuare scutiti de la plata taxelor si impozitelor locale. In continutul materialelor de presa difuzate de Antena 3 si EVZ se afirma ca ar fi fost scutite de la plata impozitului casele, terenurile si masinile detinute de veteranii de razboi in coproprietate cu sotii sau copiii acestora. In fapt, inainte de publicarea HG „fantoma” imobilele sau mijlocele de transport detinute de orice persoana in coproprietate cu un veteran erau scutite de impozit.
- HG „fantoma” precizeaza faptul ca scutirea de impozit pentru imobilele si mijloacele de transport detinute in coproprietate de veteranii de razboi, dar si alte categorii de persoane, se acorda doar pentru fractiunea din proprietate pe care o detine persoana scutita de impozit, si nu pentru intreaga proprietate.
„Ministerul de Finante (…) ne-a transmis ca veteranii sunt in continuare scutiti de la plata taxelor si impozitelor locale. (…) Aceasta scutire nu se mai aplica pentru bunurile comune ale familiilor, ci doar pentru bunurile sau cota parte detinuta de persoanele care au luptat in razboi, in teatrele de operatii etc.”, a declarat miercuri Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului, potrivit Agerpres, dupa ce marti seara Antena 3 a titrat pe burtiera: „Veteranii de razboi, obligati sa plateasca impozite pe casa” si EVZ a publicat luni si miercuri doua articole intitulate „DECIZIE REVOLTATOARE luata de Executiv. Guvernul a TAIAT drepturile VETERANILOR si a lovit si in PERSOANELE CU HANDICAP” si „Iohannis a dat, Ciolos a luat. Veteranii de razboi, obligati sa dea banii inapoi printr-o hotarare de guvern <>” (vezi captura articol)
Purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat ca nu s-a facut nicio modificare legislativa, ci a fost lamurita, printr-o hotarare de guvern, definitia bunului aflat in proprietate.
„Nu s-a facut o modificare legislativa, pentru ca am vazut si aceasta abordare, doar este lamurita printr-o hotarare de guvern definitia bunului aflat in proprietate. Asadar, exista aceasta mentiune in Codul Fiscal actual, Cod Fiscal dezbatut in Parlament pentru foarte mult timp, si in care nu s-au operat modificari. (…) Nu exista nicio alta modificare. (…) Sunt reguli care au fost si pana acum. Nu s-a schimbat nimic”, a explicat Iolu.
In aprilie, Guvernul a adoptat hotararea 159/2016, prin care au fost modificate si completate normele metodologice de aplicare ale noului Cod Fiscal. Cateva dintre prevederile HG introduc cate un alineat la articolele din noul Cod Fiscal prin care sunt scutite de impozit cladirile, terenurile si masinile mai multor categorii de persoane, printre care veteranii de razboi, vaduvele de razboi, persoanele cu handicap, persecutatii politic si alte categorii de persoane.
„3. La punctul 23, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
<<(4) In aplicarea prevederilor art. 456 alin. (1) lit. p), r), s), t) din Codul fiscal, in cazul cladirilor aflate in coproprietate, scutirea de impozit pe cladiri se acorda corespunzator cotei-parti din dreptul de proprietate asupra cladirii.>>„, se arata in HG. 159/2016.
Continutul aticolului la care face referire prevederea HG citata mai sus este urmatorul:
„ART. 456 – Scutiri
(1) Nu se datoreaza impozit/taxa pe cladiri pentru:
(…)
p) cladirea folosita ca domiciliu si/sau alte cladiri aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 2 lit. a), c) – e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
r) cladirile aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, a vaduvelor de razboi si a vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi;
s) cladirea folosita ca domiciliu aflata in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;
t) cladirea folosita ca domiciliu aflata in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat si a persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentantilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat si ai minorilor incadrati in gradul I de invaliditate;”, se arata in Codul Fiscal.
Dupa cum se poate observa, prin hotararea de guvern se specifica in clar faptul ca scutirea de impozit pe cladiri prevazuta la art. 456 alin (1) lit. p), r), s) si t) se acorda doar pentru fractiunea din proprietate detinuta in coproprietate de persoanele indicate.
HotNews a identificat ca Hotararea de Guvern introduce cate un alineat la articolele din Codul Fiscal care prevad scutirea de la impozit a cladirilor (art. 456), terenurilor (art. 464) si mijloacelor de transport (art. 469) detinute de anumite categorii de persoane, printre care veteranii, persoanele cu handicap si persecutatii politic.
HotNews a transmis Guvernului o solicitare pe aceasta tema pentru a afla mai multe informatii. Indata ce vom primi raspuns vom reveni cu detalii.