Tariceanu: Dosarul in care sunt trimis in judecata este unul fabricat. Afecteaza si institutia Senatului
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, duminica seara, ca dosarul in care este trimis in judecata de procurorii DNA „nu are nimic de-a face cu dosarul retrocedarilor ilegale”, ci este „un dosar fabricat”, care afecteaza inclusiv institutia pe care el o reprezinta la varf, informeaza Agerpres.
„Vad ca a observat toata lumea, nu pot sa nu observ si eu. Nu as vrea sa comentez. (…) Mi-am exprimat un punct de vedere si as vrea sa subliniez urmatorul lucru, pentru ca vad ca au fost facute in mod voit niste afirmatii tendentioase si gresite de catre DNA cu scopul de a da imaginea ca, sigur, nu se poate ca eu sa nu am o pata in cariera mea politica. Despre ce este vorba? Dosarul in care sunt trimis, in momentul de fata, in judecata nu are nimic de-a face cu dosarul retrocedarilor ilegale. (…) Este un dosar fabricat, pe masura, in care eu sunt acuzat ca as fi facut afirmatii mincinoase, in conditiile in care anumite intrebari nu mi s-au pus, dar, sigur, procurorul de caz a tras concluzia ca eu as fi facut afirmatii mincinoase”, a afirmat Calin Popescu-Tariceanu, la Romania tv, intrebat cum comenteaza „celeritatea” cu care se doreste judecarea dosarului in care este inculpat de catre procurorii DNA.
Presedintele Senatului a spus ca nu doreste sa intre in „detaliile” dosarului in care este judecat, asa cum a facut „Procuratura”, care a dat un „amplu comunicat”, adaugand ca lucrurile vor fi lamurite in instanta.
„Cert este un lucru: trebuie sa facem aici distinctie intre persoana mea, Calin Popescu-Tariceanu, si pozitia pe care o am eu ca reprezentant al Senatului, in calitate de presedinte. In momentul in care eu sunt trimis in judecata, nu sunt trimis in judecata ca persoana, eu stiu, obisnuita, Calin Popescu-Tariceanu. Chiar si comunicatele DNA faceau referire de fiecare data, subliniau – presedintele Senatului. Deci, este vorba de institutia care este tarata in aceasta situatie foarte neplacuta, pe care unii oameni o privesc si nu stiu exact ce sa creada. Mi se pare ca intram intr-o zona a unui fel de razboi intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, in care puterea judecatoreasca vrea sa arate ca este cea mai importanta si ca ea da tonul si pune pe toata lumea la respect. Indiferent daca acuzatiile sunt solide sau nu sunt solide, sa trimiti in instanta pe presedintele Senatului nu e de ici – de colo. Face valva si in tara si in strainatate”, a afirmat Tariceanu.
El a adaugat ca aceasta abordare „denota o anumita lipsa de responsabilitate, pentru ca, in acest fel, increderea in institutiile statului si in cei care ocupa anumite pozitii importante este afectata”.
„Si, observatorii interni si straini isi pun intrebarea: ce tara este Romania? Ei nu o sa stea sa analizeze in detaliu dosarul retrocedarilor sau despre ce este… Stirea in sine este importanta si, sigur, ca acest lucru intareste o perceptie care s-a creat si la care, din pacate, Romania a lucrat din greu s-o reuseasca, cu ghilimele spun acest lucru, si anume: Romania, o tara corupta, o tara in care clasa politica trebuie maturata, dupa cum se vede. Mie mi se pare ca este o actiune, practic, programata de a elimina pe toti cei care astazi detin functii importante din viata politica”, a declarat presedintele Senatului.
El a mai spus ca, indiferent de procesul care i-a fost intentat, nu va renunta sa apere „drepturile si libertatile cetatenilor in Romania” si sa vorbeasca „despre abuzurile si excesele facute de institutiile de forta in Romania, despre dezechilibru intre raporturile de putere intre institutiile fundamentale”.
„Voi ramane acelasi critic atent si obiectiv care are in vedere, hai sa spunem, reintoarcerea la o normalitate, care inseamna statul de drept si nu statul de drepti pe care il avem astazi in Romania, din pacate”, a subliniat presedintele Senatului.
Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.