Sari direct la conținut

Rafila, răspuns nervos când e întrebat de paturile pentru mari arși: „Nu eu mă ocup de acest lucru. N-am… Mă scuzați, și eu, dacă vă întreb despre modul în care este finanțat HotNews, nu știu dacă puteți să îmi dați detalii”

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat, joi, de reporterul HotNews.ro, într-un briefing de presă la Guvern, când au fost acreditate în România 34 de paturi pentru mari arși în 6 spitale – despre care instituția pe care o conduce susține că există în acest moment în țara noastră – el răspunzând că „Dumneavoastră vreți o informație de la mine pe care nu pot să v-o dau în momentul de față, pentru că nu eu mă ocup de acest lucru. N-am… Mă scuzați, și eu, dacă vă întreb despre modul în care este finanțat HotNews, nu știu dacă puteți să îmi dați detalii. Trebuie să pot să aflu informațiile, dacă suntem de bună credință, ca să le putem să le și oferim.”

„Ministerul Sănătății a transmis niște informații contradictorii legate de numărul de paturi pentru mari arși. Câte paturi și structuri pentru mari arși are România în acest moment? Când și cum au fost acreditate 34 de paturi pentru mari arși în 6 spitale, câte susține Ministerul Sănătății în acest moment?” – este întrebarea adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de reporterul HotNews.ro Adrian Vasilache.

„Eu, personal, am fost ieri la Spitalul Floreasca, ulterior m-am dus în Centrul de mari arși. Vă vom pune la dispoziție și imaginile din acest centru de mari arși de la Floreasca și încet-încet le vom aduna pe toate pentru a vi le pune la dispoziție”, a fost răspunsul lui Alexandru Rafila, care, ulterior, a început să citească lista celor 34 de paturi transmisă public zilele trecute de Ministerul Sănătății și adăugat că România va construi 3 noi centre pentru arși până în anul 2025.

În momentul în care reporterul HotNews.ro a insistat ca ministrul Sănătății să precizeze când au fost acreditate 34 de paturi pentru mari arși, Alexandru Rafila a răspuns iritat:

  • „Eu v-am spus să faceți o solicitare și vom răspunde pentru fiecare. Dumneavoastră vreți o informație de la mine pe care nu pot să v-o dau în momentul de față, pentru că nu eu mă ocup de acest lucru. N-am… Mă scuzați, și eu, dacă vă întreb despre modul în care este finanțat HotNews, nu știu dacă puteți să îmi dați detalii. Trebuie să pot să aflu informațiile, dacă suntem de bună credință, ca să le putem să le și oferim”.

VIDEO – Momentul la minutul 12:50

​Ministerul Sănătății susține, într-un document transmis marți presei, că țara noastră are 34 de paturi pentru mari arși în 6 spitale: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși din București, Spitalul Clinic de Urgență Județean Sf. Spiridon din Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București (paturi pentru copii).

Într-un raport din anul 2021 al Ministerului Sănătății, paturile pe care instituția le prezintă acum ca fiind pentru mari arși figurează ca paturi în unități funcționale pentru arși – care sunt inferioare centrelor de mari arși și pot trata doar pacienți cu arsuri medii.

De asemenea, conf. dr. Elena Copaciu, medic primar ATI la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, care a condus timp de 8 ani secția de Anestezie – Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență din București și a lucrat, în Ministerul Sănătății, la elaborarea Ordinului 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri, a explicat pentru HotNews.ro că țara noastră nu are, în acest moment, paturi pentru mari arși care să corespundă standardelor agreate la nivel internațional. Singurele paturi care se apropie de standarde sunt cele 6 de la Spitalul de Urgență Floreasca, spune dr. Elena Copaciu, dar nici acestea nu întrunesc 100% standardele de paturi de mari arși.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro