De ce nu e moarta propunerea Romaniei pentru o prezenta navala NATO la Marea Neagra si cum cum va continua UK sa asigure securitatea Romaniei dupa Brexit. Interviu cu Adam Sambrook, vice-ambasadorul britanic la Bucuresti
„Marea Britanie va fi pe mai departe un partener strategic al Romaniei”, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro Adam Sambrook, vice-ambasadorul britanic la Bucuresti. Diplomatul britanic mai spune ca, in ciuda votului pentru Brexit, „NATO ramine piatra de temelie” a apararii Regatului Unit. In ce priveste initiativa Romaniei pentru cooperare navala la Marea Neagra, respinsa de premierul bulgar, vice-ambasadorul britanic e optimist: „cred ca ramane si loc si timp ca aceste discutii sa fie continuate si sa se identifice o solutie care sa ofere si reasigurare si descurajare in Marea Neagra”.
- Carte de vizita Adam Sambrook: Este din 2014 vice-ambasadorul UK la Bucuresti. El lucreaza in Ministerul de Externe din 2001. A fost seful departamentului European Defence Team si al Climate Strategy Team, apoi al Nuclear Deterrence and Disarmament Team. A mai lucrat la Ambasada UK din Israel.
Rep: Miine incepe summit-ul NATO de la Varsovia, al doilea summit in care Rusia e principala problema a aliatilor, mai ales a celor de pe flancul estic…
Adam Sambrook: Sper ca exista suficient interes pe marginea acestui subiect in Romania, cred ca ar trebui sa existe. Summitul de la Varsovia e unul extrem de important. Si cred ca trebuie sa il privim in context. Daca dam timpul inapoi, in 2014 cand Regatul Unit a gazduit Summit-ul din Tara Galilor, era un moment de o reala importanta strategica. Rusia abia anexase ilegal Crimeea, iar Alianta Nord Atlantica trebuia sa reactioneze la ceea ce se intampla in Ucraina, la acel moment. Si, la acel Summit, am convenit asupra unor masuri foarte importante: e vorba despre crearea a sase centre de control si comanda (NFIU), Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO, de-a lungul flancului estic, crearea Fortei Intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat, adaptarea permanenta a dimensiunii Fortelor de Raspuns ale NATO; am vazut, de asemenea, foarte importantul angajament de investitii in aparare, in care fiecare aliat a fost de acord sa creasca bugetul apararii pana la 2% din PIB.
Ce uita deseori oamenii e ca aliatii au fost de acord si sa cheltuiasca 20% din acest buget al apararii pe modernizarea, cercetarea si dezvoltarea echipamentelor.
Deci, la doi ani de la Summit-ul din Tara Galilor, suntem intr-un punct in care toate aceste lucruri au inregistrat progrese majore. Ori ne-am achitat de ele, ori suntem pe cale sa o facem. Dar munca noastra nu se termina aici, nici unul dintre aceste Summit-uri nu este punctul final. Alianta va continua sa se confrunte si pe mai departe cu amenintari, trebuie sa se asigure ca e moderna, flexibila, transparenta, ca se poate adapta acestor amenintari. Si nu numai ca se adapteaza, ci si ca, prin designul ei, e adaptabila.
Deci ceea ce cred ca urmeaza sa vedem la Varsovia e o continuare a acestei povesti. Nu finalul ei. Vom vedea o crestere semnificativa a capacitatii NATO de a reactiona la amenintarile indreptate impotriva ei. Deci vom vedea putere in masuri pe flancul de est al NATO. Vom vedea pregatire, vom primi un semnal clar ca Alianta e gata sa contracareze orice amenintare si ca e gata sa se schimbe, sa fie flexibila si adaptabila si oricaror amenintari ce ar putea urma.
Rep: Cat de pregatit este in acest moment guvernul Marii Britanii sa se implice in si mai multe masuri de a-i reasigura pe aliatii de pe frontul de Est, din moment ce Regatul Unit urmeaza, cel mai probabil, sa paraseasca UE si multe dintre energiile politice din tara sunt indreptate in aceasta directie?
Adam Sambrook: Regatul Unit e o tara cu posibilitati imense. Suntem implicati in multe organizatii, in multe dosare, suntem membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, suntem membri ai Commonwealthului, ai Grupului celor Sapte, ai Grupului celor 20, nu vi le voi enumera pe toate. Si cred ca stim sa ne facem vocea auzita in toate aceste foruri.
NATO, pentru noi, e piatra de temelie a apararii noastre. Am fost in NATO de la inceput, suntem membru fondator, si am depus eforturi continue sa ne asiguram ca putem contribui la protejarea fiecarui membru al Aliantei. Iar in termeni de resurse, Regatul Unit are al doilea cel mai mare buget al Apararii din NATO si cel mai mare buget al Apararii de pe acest continent. Suntem pregatiti, avem resurse suficiente, ne vom sustine aliatii si ne vom asigura ca Alianta e intr-adevar pregatita si gata sa faca fata oricarei provocari.
Rep: Multi romani considera ca Marea Britanie e cel mai important partener al Romaniei din UE cand vine vorba de securitate. Exista ingrijorarea ca, dupa ce Marea Britanie va parasi UE, angajamentul politic de a-i apara pe aliati nu va mai fi acelasi. Impartasiti aceasta teama?
Adam Sambrook: Nu, resping categoric ideea, nu sunt deloc de acord cu ea. Regatul Unit e membru-plin al NATO, e foarte constient de responsabilitatile ei si de prevederile Tratatului de la Washington si stim foarte clar ce inseamna Articolul 5.
Dar as vrea sa nu uitati si ca in reactia initiala a presedintelui Iohannis, pe care noi am primit-o cu inima deschisa, dumnealui a spus ca, fie ca ramane, fie ca paraseste UE, Marea Britanie va fi pe mai departe un partener strategic al Romaniei. Ca vom continua sa fim implicati si angajati. Cred ca ce am facut in ultimul an – si acesta e unul dintre lucrurile despre care nu v-am vorbit, in legatura cu Summitul din Tara Galilor – unul dintre lucrurile decise acolo au fost masurile de reasigurare. Nu doar exercitii, desi in acest an am avut sute de trupe britanice in Romania, participand la antrenamente, exercitii, dar am avut si vizita celui mai nou distrugator britanic aici, in octombrie 2015, si, daca nu ne tineam de partea noastra de intelegere, nu am fi avut elitele noastre in contact cu ale Romaniei. Ministrul roman al Apararii a fost la Londra acum cateva luni. Secretarul nostru al Apararii a vorbit despre Romania ca despre un aliat-cheie al NATO. Seful Statului Major al fortelor armate a fost la Bucuresti in urma cu cateva luni; la nivelul relatiei de securitate si aparare, e o relatie incredibil de puternica, o relatie in care merita investit si in nici un caz nu vom renunta la ea.
Rep: Spuneti, deci, ca in mod clar Regatul Unit va ramane acelasi partener, aliat puternic al Romaniei, cand vine vorba de securitate si aparare.
Adam Sambrook: Da.
Rep: Am vazut ca Romania s-a angajat sa isi creasca cheltuielile legate de fortele armate si stim ca sunt cateva mari companii britanice care au depus oferte, dar am vazut, saptamana trecuta, ca BAE Systems nu a ajuns pe lista scurta a companiilor care ar putea moderniza cele doua fregate romanesti. Aveti vreo explicatie?
Adam Sambrook: Ceea ce o sa spun e ca, asa cum stiti, Regatul Unit are o traditie in ceea ce priveste industria de aparare. Avem unele dintre cele mai bune si mai avansate tehnologii si unii dintre cei mai buni distribuitori de echipament de aparare din lume…
Rep: Ma scuzati, dar cele doua fregate sunt produse de aceste companii britanice…
Adam Sambrook: Da, asa este. Lasati-ma sa va raspund la intrebarea anterioara: cred ca e laudabil ca Romania isi creste bugetul Apararii. Si e imbucurator sa auzi ca in acest an vor cheltui mai mult de 20% pe echipamente. Acesta e un semn al seriozitatii Romaniei. In ceea ce priveste fregatele, treaba sta cam asa: cand esti intr-o lupta deschisa cu alti competitori, nu castigi de fiecare data. In cazul acesta, BAE System nu a castigat. Si ei si noi regretam asta, dar respectam procesul. Nu avem nici un motiv sa credem ca in acest caz a fost altceva decat un concurs corect si deschis, si respectam decizia care a fost luata.
Rep: Ce alte oferte dintre cele anuntate de Ministerul Roman al Apararii sunt de mare interes pentru companiile britanice?
Adam Sambrook: Cred ca multe dintre ofertele ce vor fi anuntate vor fi de interes. Cred ca intr-unele dintre ele vor fi oportunitati pentru companiile britanice sa lucreze cu companiile locale, dar prefer sa nu discut contracte individuale la acest moment.
Rep: Ati mentionat, mai devreme, prezenta puternica a trupelor britanice, prezenta navelor britanice in Marea Neagra. Vom vedea trupe britanice in Romania ca parte a brigazii multi-nationale a NATO pe care, probabil, o va gazdui Romania?
Adam Sambrook: Legat de aceasta intrebare, cred ca e important sa nu privim fiecare tara ca si cum ar fi de sine-statatoare. Romania nu e de una singura, e parte a unei aliante. Si o parte a deciziilor pe care le vom vedea dupa Summitul de la Varsovia e aceasta incercare de a creste postura de descurajare in aceasta parte a lumii. Deci veti vedea, de exemplu, Marea Britanie implicandu-se in alcatuirea unuia dintre batalioanelor care va veni in partea nordica a flancului de est al NATO. Iar asta va intari Romania, ca parte a flancului estic.
Am sprijinit consistent cererile Romaniei si dorinta Romaniei de a insista pe mai multe masuri aici, in Romania. Am ajutat si am trimis trupe britanice pentru Unitatile pentru Integrarea Fortelor NATO si pentru Divizia Multinationala Sud-Est si vom continua sa sprijinim aceste eforturi. Credem in abordarea de tip companie unica pentru fiecare tara in parte din regiune. Trebuie sa croim masurile in functie de fiecare amenintare in parte, tinand cont si de pozitia geografica, si de contextul in care se afla fiecare. Deci suntem cu siguranta dispusi sa lucram alaturi de Romania la tot acest pachet.
Rep: V-am intrebat asta pentru ca oficialii romani vor ca NATO sa gaseasca un echilibru intre partea de nord si cea de sud a flancului estic. Deci, daca vedem patru batalioane in Tarile Baltice si Polonia, dar nu vom vedea un angajament ferm legat de aceasta brigada multinationala in Romania va fi un semn al lipsei de echilibru dintre cele doua parti ale flancului estic.
Adam Sambrook: Eu cred ca vom avea parte de sprijin puternic. Cred ca toate masurile pe care le amintiti – daca e sa judecam dupa ce s-a intamplat dupa Summitul din Tara Galilor, acolo ne-am luat mai multe angajamente – si iata ca toate au fost duse la bun sfarsit, sau, in cel mai rau caz, s-au facut pasi importanti spre indeplinirea lor din punct de vedere al investitiilor in Aparare. Am vorbit despre infiintarea unei Forte Intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat, am vorbit despre stabilirea unor centre de control si comanda, toate acestea s-au intamplat. Deci, daca la Varsovia se decide ca vor fi brigazi mecanizate aici, atunci sunt convins ca se va intampla.
Unul dintre lucrurile importante care se vor intampla la Varsovia va fi transferul Sistemului Balistic Antiracheta de la SUA la NATO, iar acesta e un simbol important. Aceste active pe care le are NATO pe pamant romanesc reprezinta dovada clara a angajamentului pe care Alianta il are cu aceasta tara si e punctul culminant al unui proiect de durata indreptat impotriva amenintarilor strategice pe termen lung. Cred ca acest pachet de masuri trebuie privit ca un intreg, ca un tot unitar, si nu din punct de vedere a ce aduce el pentru Romania sau pentru Polonia. Trebuie privita intentia NATO, trebuie inteles semnalul pe care-l da NATO: daca incalci legile internationale si provoci o amenintare, atunci NATO va fi pregatit sa raspunda la acea amenintare.
Rep: Dar am vazut state membre NATO care nu pareau foarte dispuse sa preia scutul de la Deveselu de la SUA in NATO. De ce credeti ca sunt sau erau impotriva?
Adam Sambrook: Tot ce va pot spune e ca ma astept ca la Varsovia acest transfer sa fie anuntat, deci va fi clar ca toate cele 28 de state membre, toti aliatii vor fi fost de acord cu el.
Rep: O alta problema importanta pentru Romania este Marea Neagra. Romania a incercat sa impuna un nou proiect in cadrul NATO, acea asa-numita Flota NATO, care nu e chiar o flota. Care e pozitia Marii Britanii in legatura cu aceasta initiativa?
Adam Sambrook: Asa cum am spus, Regatul Unit este unul dintre sustinatorii puternici ai eforturilor Romaniei de a se asigura ca Alianta si Romania insasi se adapteaza la amenintarile la care am fost martori in ultimii 2-3 ani. Deci am sprijinit asta. Si v-am mai spus, la inceputul acestei conversatii, ca nici Summitul din Tara Galilor, nici cel de la Varsovia, nu reprezinta finalul tratativelor. Deci exista posibilitatea, as spune chiar probabilitatea ca aceste discutii despre cum am putea continua sa ne adaptam mai bine, iar asta ar putea include sa continuam sa ne uitam la aspectul maritim, inclusiv cu alte state riverane Marii Negre.
Rep: Credeti ca aceasta initiativa a fost insuficient pregatita de catre Romania, avand in vedere raspunsul oficial pe care l-am primit din partea Bulgariei acum doua-trei saptamani?
Adam Sambrook: Nu cred ca a fost prost-pregatita. Cred ca acestea sunt probleme dificile, ori de cate ori vorbesti de cooperari intre forte suverane ale unor tari diferite e de fiecare data greu. Dar cred ca ramane si loc si timp ca aceste discutii sa fie continuate si sa se identifice o solutie care sa ofere si reasigurare si descurajare in si in perimetrul Marii Negre.
Rep: Dar in acest caz nu vorbim despre o problema tehnica, ci despre o decizie politica pe care cele trei state au trebuit sa o ia.
Adam Sambrook: Eu muncesc in Romania. Ce am vazut la gazdele mele romane e o incercare serioasa de a-si asuma responsabilitatea pentru propria securitate si incercarea de a lucra cu parteneri. Si nu pot decat sa aplaud asta. Nu cred ca povestea se incheie aici, cred ca e timp ca aceste discutii sa continue.
Rep: Rusii, dupa ce au anexat ilegal Crimeea, au devenit tot mai puternici in perimetrul Marii Negre, iar acesta e un motiv de ingrijorare pentru oficialii romani. Cat de serioasa considerati dumneavoastra ca este aceasta amenintare militara la adresa Romaniei?
Adam Sambrook: In primul rand, la Summitul din Tara Galilor, NATO a recunoscut Marea Neagra ca fiind o arie de importanta strategica pentru Alianta. Si e vital ca in orice arie de importanta strategica sa luam in calcul amenintarile si sa ne adaptam la ele. Si, cum am spus, cred ca deciziile pe care le veti vedea luate la Summitul de la Varsovia duc la o serioasa sporire a abilitatii noastre de a descuraja amenintarile din aceasta zona, de-a lungul frontului estic, de sus si pana jos.
Rep: O alta temere a oficialilor romani e ca Rusia ar putea incerca sa atenteze la zona economica a Romaniei din interiorul Marii Negre, unde Romania are zacaminte substantiale de petrol si gaze naturale. Aveti vreo informatie legata de acest aspect?
Adam Sambrook: Nu ma pot pronunta in privinta intentiilor Rusiei. Tot ce pot spune e ca Alianta e pregatita. Alianta e puternica si unificata si s-a adaptat la aceste amenintari, iar Regatul Unit isi va sustine, fara indoiala, toti aliatii sai NATO, inclusiv Romania, daca acestea se confrunta cu vreo amenintare.
Rep: Am vazut in aceste zile un document promovat de Federica Morgherini, Inaltul Reprezentant al UE pe probleme de Afaceri Externe si Politica de Securitate, in care se spune ca ce a facut Rusia in Crimeea si in Ucraina de est este inacceptabil. Dar, pe de alta parte, Rusia este privita ca un partener in problemele importante. Sunteti de acord cu asta?
Adam Sambrook: Cred ca toti ne-am dori sa vedem Rusia ca pe un partener, ne-am dori sa vedem Rusia implicandu-se constructiv alaturi de noi. In anii din urma, am vazut, insa, Rusia alegand o alta cale, o cale a competitiei. Si ce era stipulat foarte clar in Strategia Globala Europeana e ca Europa ramane unita in dorinta ei de a avea o ordine bazata pe respectarea legilor si condamna si e hotarata sa lucreze impotriva oricui incearca sa incalce aceasta ordine bazata pe reguli. Si, in ultimii ani, UE nu a dat inapoi in aceasta problema. Au fost impuse sanctiuni, iar Rusia a simtit acest cost. Iar asta va continua. Daca Rusia nu renunta la propriile ei cai, atunci va continua sa simta costul, odata cu continuarea sanctiunilor. Asta nu inseamna, insa, ca ignoram Rusia. Rusia e o tara mare, are oameni extrem de talentati si are locul ei in lume, iar noi respectam asta. Si chiar si in acea Strategie Globala de care vorbeati, se vorbea despre cum ne putem implica alaturi de Rusia in anumite probleme in care avem interese comune, precum schimbarile climatice, cercetarea, educatia. Iar mie aceste lucruri mi se par perfect rationale.
Rep: Acelasi document vorbeste destul de vag, in opinia mea, despre nevoia statelor membre de a coopera mai strans cand vine vorba de securitate, aparare. Cum vede Guvernul Regatului Unit aceasta cooperare dupa rezultatul referendumului legat de Brexit?
Adam Sambrook: Va referiti in cadrul securitatii europene…
Rep: Da, in cadrul securitatii europene.
Adam Sambrook: In primul rand, Regatul Unit a fost unul dintre arhitectii a ceea ce este acum Politica Comuna de Securitate si Aparare. O recunoastere a faptului ca existau lucruri pe care le putea face UE, care nu implicau NATO, dar ii adaugau valoare. Si noi am fost dintotdeauna puternici sustinatori ai acestui lucru. Am condus misiuni, am participat la ele, de exemplu misiunea anti-piraterie in Marea Rosie, aceasta este o misiune in care am fost implicati inca de la inceput. Si, desigur, vedem valoarea unor astfel de misiuni, vom continua sa vedem aceasta valoare. Cum se va dezvolta aceasta politica, presupunand ca Regatul Unit paraseste Uniunea Europeana, e o problema ce va tine de celelalte 27 de state membre.
Rep: Exista temerea ca odata cu iesirea Marii Britanii din UE, va fi slabita cooperarea intre statele membre cand vine vorba de sanctiunile impuse Rusiei, fiindca Londra a sustinut puternic sanctiunile. Sunteti de acord cu aceasta presupunere?
Adam Sambrook: Nu chiar. Pentru doua motive. In primul rand, nu suntem singurii care privim Rusia in acest fel. Daca era singuri, nu exista un acord in privinta regimului sanctiunilor. In al doilea rand, chiar si dupa ce vom iesi din UE, telefoanele inca vor functiona si vom tine legatura cu partenerii nostri si vom putea in continuare sa facem schimb de opinii. Si cred ca este foarte important, cand vorbim despre rezultatul referendumului privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, sa subliniem ca aceasta decizie a fost centrata pe o organizatie. Nu a fost o decizie legata de valorile pe care le impartasim si pe care vom continua sa le impartasim cu membrii familiei europene extinse.
Rep: Credeti ca UE va rezista razboiului hibrid purtat de Rusia?
Adam Sambrook: Cred ca o alta dintre concluziile pe care le vom vedea dupa Summitul de la Varsovia va avea legatura cu razboiul hibrid. Si cred ca putem face multe, impreuna cu NATO si cu Uniunea Europeana, cu puterea hardware a NATO si cu cea software a Uniunii Europene, sistemele lor de dezvoltare, schimbul dintre cele doua, care ar putea ajuta in a raspunde acestei amenintari hibride. Deci da, e o amenintare pe care o luam in calcul si e o amenintare pe care o vom discuta la Varsovia si vom vedea un raspuns ce se va referi la o mai buna cooperare intre NATO si UE.
Rep: Manipularea si propaganda sunt doua din partile acestui razboi-hibrid, dar pana acum nu am vazut un raspuns puternic din partea NATO sau din partea UE. Credeti ca NATO sau UE pot raspunde cum se cuvine acestor amenintari? Au aceste doua organizatii instrumentele necesare sa o faca?
Adam Sambrook: Cred ca cei mai multi oameni vad dincolo de incercarile de a deforma adevarul. Cred ca, daca e sa ne uitam la sondajele europene realizate in Romania in legatura cu procentul romanilor carora le place NATO, care se simt parte a familiei europene, respecta UE… Imi amintesc de sondaje din ultimii cativa ani in care romanii au fost intrebati care sunt tarile care le plac, si trei au fost pomenite cel mai des in top: Statele Unite, Germania si Regatul Unit…
Rep: Intrebarea mea nu se refera numai la Romania. Mai sunt si alte state membre NATO si UE in care, cand vezi astfel de sondaje, constati ca situatia este complet diferita.
Adam Sambrook: E posibil. Dupa cum v-am spus, traiesc in Bucuresti, deci asta e aria mea de expertiza. Nu as putea comenta din punctul de vedere al altor state. Suntem constienti de aceste amenintari. Le discutam si, cred ca veti vedea la Varsovia, un raspuns ce vine sa arate capabilitatile ambelor organizatii.
Rep. Multumesc.