Sari direct la conținut

Sfaturi pentru șoferi: Carburanții premium scad consumul? Mituri și realitate

Smile Media
Rompetrol, Foto: Rompetrol
Rompetrol, Foto: Rompetrol

​Carburanții premium, atât pentru benzină cât și pentru motorină, se diferențiază în principal prin octanajul (în cazul benzinei) și cetanul (în cazul motorinei), care sunt măsuri ale rezistenței la autoaprindere a combustibilului. Aceste proprietăți afectează modul în care combustibilul arde în motor, ceea ce poate influența performanța, eficiența și emisiile.

Carburanții premium pentru benzină au o cifra octanica mai mare decât cei obișnuiți. Cu cât este mai mare octanajul, cu atât carburantul este mai rezistent la autoaprindere și la formarea ciocnirilor nedorite în motor. Acest lucru este important în motoarele cu compresie ridicată sau cu performanță sporită, unde există riscul ca amestecul aer-combustibil să se aprindă prematur în timpul compresiei.

Carburanții premium pentru motorină au o cifra cetanica mai mare decât cei standard. Cetanul este o măsură a vitezei de ardere a motorinei în motorul diesel. Un cetan mai mare înseamnă că motorina se va aprinde mai rapid și mai uniform în cilindrii motorului, ceea ce poate duce la o funcționare mai lină și la o ardere mai completă.

Compoziția exactă a carburanților poate varia în funcție de producătorul și reglementările din fiecare țară, dar în general carburanții premium pot conține aditivi suplimentari care să îmbunătățească performanța și protecția motorului. Acești aditivi pot include curățători pentru sistemul de alimentare și injecție, lubrifianți suplimentari și compuși chimici care să ajute la prevenirea depunerilor în motor.

Potrivit specialiștilor Rompetrol, este important de menționat că nu toate vehiculele necesită sau beneficiază de utilizarea carburanților premium. Motoarele cu compresie standard pot funcționa excelent cu carburanți obișnuiți. Este important să verificați întotdeauna manualul vehiculului pentru recomandări privind tipul de carburant optim.

Utilizarea carburanților premium asigură o performanță mai bună pentru motoarele care sunt proiectate pentru a beneficia de acest tip de carburanți. Puteți observa o accelerare mai rapidă și o putere mai mare, mai ales în cazul vehiculelor sport sau performante.

Carburanții premium pot contribui la o funcționare mai lină a motorului. Aceștia pot ajuta la menținerea stabilității ralantiului și la reducerea vibrațiilor sau zgomotelor neplăcute în timpul funcționării. De asemenea, carburanții premium ajută la curățarea și protecția motorului.

Rompetrol comercializează o gamă de motorine Efix S cu cifra cetanica (CC) 55 – cea mai mare cifra cetanica din Romania. De asemenea, în stațiile Rompetrol se poate achiziționa benzina Efix S, cu cifra octanica (CO) 98.

Printre șoferi circulă două mituri despre carburanții premium. Primul dintre ele este că utilizarea carburanților premium scade consumul de combustibil. Oare așa să fie?

În anumite cazuri, motoarele care sunt optimizate pentru carburanți premium pot obține o ușoară creștere a eficienței de combustibil. Însă această creștere este adesea neglijabilă în vehiculele de uz general și poate fi anulată de costurile mai ridicate ale carburantului premium.

Adevărul este că în majoritatea cazurilor utilizarea carburanților premium nu va avea un impact semnificativ asupra consumului de combustibil. Uneori, acest tip de carburant poate chiar să aibă o eficiență mai mică în anumite motoare care nu sunt proiectate să profite în mod deosebit de caracteristicile premium ale carburantului.

Un alt mit este că șoferii simt la drum că utilizează un carburant superior. Acest aspect este mai degrabă subiectiv și poate varia în funcție de percepția fiecăruia.

În concluzie, beneficiile utilizării carburanților premium pot fi destul de limitate pentru majoritatea vehiculelor de uz general. Dacă producătorul autovehiculului pe care îl conduceți nu recomandă în mod expres utilizarea carburanților premium și nu aveți un motor de înaltă performanță sau alte cerințe specifice, este posibil să obțineți rezultate similare sau chiar mai bune cu carburanții standard. Este întotdeauna recomandat să urmați recomandările producătorului pentru a decide ce fel de carburant folosiți.

​Articol susținut de Rompetrol

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro