Dezbatere electorala Gabriela Firea – Nicusor Dan – Catalin Predoiu la B1 Tv. / Gabriela Firea: Retragerea domnului Predoiu i-ar pune in dificultate pe proprii alegatori, Nicusor Dan spune lucruri urate despre PNL. / Nicusor Dan: Exclud o alianta cu PSD, cel mai corupt partid din Romania
Dezbaterea a inceput cu o intrebare adresata Gabrielei Firea, daca se teme de coalizarea candidatilor de dreapta si retragerea celorlalti in favoarea celui mai bine clasat: „Domnul Predoiu i-ar pune in dificultate pe proprii alegatori, aruncandu-i in bratele domnului Dan, care la fiecare iesire spune lucruri neplacute despre PNL”, a afirmat candidatul PSD. Cei trei candidati au raspuns la intrebaru despre prioritatile lor din domeniul sanatatii, transparentei contractelor la Primarie, consultarea publica pe proiectele Primariei, biserica si dezvoltarea economica a Bucurestiului, dupa care s-a trecut la dezbaterea efectiva – intrebari pe care candidatii si le adreseaza unii altora, pe teme propuse de moderatorii Silviu Manastire si Ion Cristoiu.
Catalin Predoiu: „Imi mentin parerea sa facem un sondaj in ultima saptamana de campanie, sa vedem care e primul clasat.”
Nicusor Dan: „Eu am apreciat gestul domnului Predoiu, pentru ca s-a gandit mai degbara la binele partidului decat la cariera dansului. Astept in continuare ca PNL-ul sa sustina pe cineva cu sanse.”
- Prima tema – Sanatatea:
Gabriela Firea: Un om trebuie sa mearga la spital pentru a se insanatosi, nu pentru a se imbolnavi. Primaria Capitalei trebuie sa se implice ferm in administrarea celor 19 spitale din Bucuresti pe care le are in subordine. In afara spitalelor, trebuie sa avem grija si de cabinetele medicale scolare.
Catalin Predoiu: Eu propun o viziune de dezvoltare a domeniului sanatatii in Bucuresti. Cu 50 de spitale pe hartie, Bucurestiul ar trebui sa ofere servicii medicale de calitate cetatenilor. Trebuie stabilite standarde de calitate pentru toate spitalele. Investitiile sunt complementare. Avem in plan si lansarea unui spital regional in sectorul 3. Doresc sa ma ocup in mod special de cei care nu isi permit asistenta medicala.
Nicusor Dan: Principala problema a sanatatii, ca si in multe alte domenii, este coruptia din sistem. O solutie pentru spitalele din Bucuresti e ca ele sa aiba un manager integrat, sa ne uitam ce aparatura avem si cum putem sa impartim ca sa eficientizam.
- Transparenta contractelor la Primarie:
Gabriela Firea: Voi pune accent pe transparenta primarului si a Consiliului General. Niciun dezvoltator, niciun constructor nu s-ar gandi sa solicite amanarea termenelor daca ar semna un contract cu penalitati foarte mari. Cine nu se supune acestor reguli este liber sa plece catre alte locuri de munca. Legea functionarului public prevede transparenta.
Catalin Predoiu: Este foarte important sa asiguram transparenta Primariei. Licitatiile si tot ce tine de activitatea financiara a Primariei trebuie sa fie transparent. Aceste standarde de transparenta trebuie aplicate de toate institutiile din subordinea Primariei.
Nicusor Dan: S-a promis aici transparenta facturilor, transparenta contractelor. Aceasta promisiune a existat in 2008, in programul lui Sorin Oprescu, a existat in 2012 in programul USL, a existat si in 2015. Intreb daca putem sa avem inceredere ca aceasta promisiune va fi respectata. Evident ca trebuie sa facem lucrul asta, contractele imediat pe site. Asa vom vedea cum s-au cheltuit 600 de milioane de euro pe panselute in 7 ani Bucuresti. Facturi si contracte pe site in momentul emiterii si un buget pe care pricine sa poata sa il acceseze.
- Consultare publica:
Gabriela Firea: Toate deciziile trebuie luate prin consultare atat a specialistilor, cat si a bucurestenilor – ONG-uri, fundatii, asociatii de proprietari. Consultarea trebuie sa fie reala, dar nu poti pentru fiecare investitie sa mergi la referendum.
Catalin Predoiu: Consultarea trebuie sa imbrace toate formele disponibile cetatenilor. Eu folosesc sa folosesc intens echipa pe care o am pentru consultare directa cu cetatenii, dar si sa avem consultare online. Forma cea mai radicala de consultare este referendumul.
Nicusor Dan a dat exemplul constructiei unei cladiri in Bucuresti in care actualii consilieri generali s-au consultat cu cetatenii, care se opuneau constructiei, insa in cele din urma au avizat acea constructie.
Gabriela Firea: PSD nu a avut nicun primar general al Capitalei din ’90 incoace, nici majoritate in Consiliul General. Se arunca anatema coruptiei asupra PSD pentru a acoperi coruptia PDL-PNL.
- Dezvoltare economica:
Gabriela Firea: Orice decizie trebuie sa porneasca de la familiile de bucuresteni. Este inadmisibil ca familille de bucuresteni petrec ore intregi in trafic. Este o prioritate pentru mine, pentru dezvoltarea economicam sa rezolvam problema traficului, a lipsei de parcari. Pe urma, este nevoie de investitii in spitale. Apoi, domeniul educatiei. Am insistat tocmai pentru motorul economic sa punem un accent deosebit pe copii, pe tineri. Pentru studentii care nu gasesc locuri in camine, subventionarea chiriei.
Catalin Predoiu: De la scoli, spitale, after school si asa mai departe, nu se pot dezvolta fara dezvoltarea economica a Bucurestiului. Inseamna atragerea de investitii in Bucuresti si transparenta. Bucurestiul are potentialul sa devina cel mai important oras din punct de vedere al dezvoltarii economice din sud-estul Europei. Tinerii nostri pot sa nu isi mai vanda inteligenta pe nimic, ci sa deschida start-up-uri. Aceste lucruri depind de un numar de factori si de capacitatea primarului.
Nicusor Dan: Am avut multe intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri. Cativa dintre cei mai importanti antreprenori mi-au donat bani in campanie. Oamenii de afaceri nu vor pomana, ci vor sa aiba in administratia publica un partener predictibil – in prezent unii primesc o autorizatie in 15 zile si altii in 2 ani. De asemenea, exista o ruptura intre ce produc scolile si ce asteapta mediul de afaceri. E rolul primarului sa medieze aceste lucruri.
- Biserica
Nicusor Dan: Tema sensibila este daca Primaria trebuie sa contribuie cu bani pentru Biserica, iar bucurestenii trebuie sa raspunda prin consultare publica in ceea ce priveste construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Sunt un ortodox practicant, nu cu regularitate.
Gabriela Firea: Sunt un crestin ortodox practicant. Mi se pare ca pe fondul presiunilor din spatiul public anul acesta s-au acordat putini bani constructiei Catedralei Mantuirii Neamului, iar primariile de sector finanteaza bisericile.
Catalin Predoiu: Biserica este o institutie autonoma si are propriile proiecte. Programele, cel putin programul meu, vizeaza o viziune de dezvoltare a orasului. Nu am ocolit acest subiect. Sunt crestin ortodox, dar nu stau toata ziua in biserica.
- Urmeaza dezbaterea – intrebarile intre candidati:
Nicusor Dan: Cate centrale termice are RADET?
Gabriela Firea: In acest moment situatia de la RADET este foarte grava. Viziunea mea este foarte clara – unificarea Elcen si RADET.
Catalin Predoiu: RADET are 3 centrale, si mai sunt cele ale Elcen. Haideti sa ne concentram pe viziune, nu pe niste cifre.
Nicusor Dan: Raspunsul este 47.
Catalin Predoiu: Punctul central al programului meu legat de RADET este schimbarea radicala a legcadrului legal privind RADET. Doamna Firea, cand voi fi primar, sunteti dispusa sa cereti partidului dumneavoastra sa sprijine schimbarea cadrului legal?
Gabriela Firea: Sunt intru totul de acord cu declaratia pe care ati facut-o dupa intalnirea de la RADET. Situatia de acum nu mai poate sa continue.
Catalin Predoiu: Domnule Nicusor Dan, v-ati consultat in pauza in legatura cu numarul centralelor RADET?
Nicusor Dan: Nu.
Catalin Predoiu: Tehnic, RADET 2 centrale. E adevarat, sunt centre de pompare. Cand primarul greseste, cetateanul trebuie sa stie.
Ion Cristoiu, intrebare pentru Gabriela Firea: De ce in programul dumneavoastra nu exista un capitol separat despre coruptie? Ceilalti doi au capitole speciale.
Gabriela Firea: Am abordat acest subiect la capitolul transparenta.Am scris ce as face eu ca primar pentru prevenirea acestui fenomen.
Ion Cristoiu, intrebare pentru Catalin Predoiu: Domnule Predoiu, la cei doi contracandidati exista un lucru comun, deplasarea pe cartier si nu pe sector.
Catalin Predoiu: Eu merg pe o zona metropolitana, pe o lege trecuta prin Parlament astfel incat Bucurestiul sa devina o metropola europeana, sa organizeze zona metropolitana Bucuresti – Ilfov.
Ion Cristoiu, intrebare pentru Nicusor Dan: Nu va enerveaza cum merg biciclistii in Bucuresti?
Nicusor Dan: Sunt sub 10 kilometri de pista pentru biciclisti in Bucuresti. Sunt pasionati care merg cu bicicleta de acasa la serviciu si isi pun viata in pericol. Trebuie sa facem o retea de piste de biciclete.
Silviu Manastire, intrebare pentru Nicusor Dan: Veti candida la alegerile parlamentare din toamna? Va intereseaza o alianta cu PNL sau cu PSD?
Nicusor Dan: Exclud o alianta cu PSD care este partidul cel mai corupt din Romania. Noi am intrat in politica pe termen lung. O sa vedeti raspunsul la aceasta intrebare (daca candideaza la alegerile parlamentare).
Silviu Manastire, intrebare pentru Gabriela Firea: Va intereseaza sa preluati presedintia PSD?
Gabriela Firea: Ma voi ocupa exclusiv de administrarea municipalitatii. Vreau sa rezolv problemele bucurestenilor. Nu ma intereseaza mai departe o cariera politica. Nu imi va ramane foarte mult timp sa conduc un partid. PSD are un presedinte, pe Liviu Dragnea.
Silviu Manastire, intrebare pentru Catalin Predoiu: Daca in toamna vi se repune pe tapet problema de a fi prim-ministru?
Catalin Predoiu: Daca voi ajunge primar general, vreau sa transform Bucurestiul intr-o metropola dezvoltata economic.