M10: Judecatorii din Bucuresti au decis sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la numarul minim de semnaturi necesare candidaturii la alegerile locale
Tribunalul Bucuresti si Judecatoriile de Sector au decis sa trimita la Curtea Constitutionala exceptia de neconstitutionalitate ridicata de formatiunile M10 Bucuresti, 200 pentru Bucuresti, Noua Republica, Platforma Actiunea Civica a Tinerilor si Uniunea Crestin Democrata din Romania cu privire la numarul minim de semnaturi care trebuie depuse in vederea candidaturii la alegerile locale, anunta M10 intr-un comunicat.
Potrivit comunicatului, judecatorii au dispus sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la articolul 49 alin. 2 din Legea nr. 115/2015 care prevede ca pentru fiecare candidat la functia de primar si pentru fiecare lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean trebuie depusa o lista de sustinatori care sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza.
Cele patru constructii politice au decis sa depuna in Bucuresti liste de sustinatori cu doar 3 semnaturi, numarul legal de semnaturi pentru infiintarea unui partid politic, intrucat considera ca numarul necesar este „discriminatoriu pentru initiativele politice noi si mentine monopolul partidelor politice vechi”.
In plus, numarul foarte mare de semnaturi solicitate de legea 115/2015 este semnificativ crescut prin comparatie cu cel din alte tari europene, fiind necesara o aliniere la normele si practicile europene, mai spun acestia in comunicat. „Astfel, pentru primaria din Londra sunt necesare doar 330 de semnaturi, iar pentru primaria din Berlin sunt necesare doar 250 de semnaturi. Pentru primaria Municipiului Bucuresti sunt cerute, insa, cca. 18.000 de semnaturi.”
Acestia afirma ca nu doresc sa apelez la tacticile partidelor, precum copierea semnaturilor, strangerea de semnaturi inainte de aparitia deciziei BEC, semnaturi in alb.
„Nu dorim sa legitimam aceste practici, nu dorim sa legitimam un proces electoral care porneste cu suspiciuni de frauda. Vrem ca orice initiativa politica noua, locala sau nationala, sa poata intra in alegeri cu sanse egale si sa participe intr-un proces electoral corect. Vrem ca dreptul de a fi ales al oricarui cetatean, chiar daca nu face parte din randurile partidelor vechi, sa fie respectat.
Consideram ca acele partide politice care participa in alegeri cu suspiciunea sau chiar cu certitudinea unor ilegalitati nu sunt demne de a face parte din politica romaneasca. Frauda electorala este cea mai grava forma de dispret la adresa cetatenilor. In politica romaneasca e nevoie de oameni integri si competenti, care sa reprezinte interesele cetatenilor si nu interese personale sau de partid” mai spun acestia.
Redam in continuare comunicatul:
M10, 200 pentru Bucuresti, Noua Republica, PACT si UCDR militeaza pentru reforma procesului electoral si liberalizarea vietii politice. Consideram ca reducerea la 3 a numarului minim de semnaturi cu care se poate infiinta un partid politic in Romania este un prim pas spre liberalizarea vietii politice, dar este inutil in conditiile in care:
1. Pragul electoral s-a mentinut la 5%;
2. Numarul de semnaturi necesare pentru a candida la alegerile locale si parlamentare a ramas foarte mare;
3. Partidele neparlamentare nu au reprezentanti in sectiile de vot, existand astfel riscuri ridicate de frauda;
4. Nu exista o lege a votului prin internet care sa permita exercitarea dreptului la vot a unui numar cat mai mare de persoane din tara si din strainatate;
5. A fost promulgata legea care interzice executarea conturilor partidelor parlamentare. Presedintele Iohannis se face astfel partas, alaturi de partide, la fraudarea alegerilor prin promulgarea legii si netrimiterea acesteia la Curtea Constitutionala. Competitia electorala nu mai poate fi egala si corecta, in aceste conditii.
Atragem din nou public atentia ca alegerile din Bucuresti pornesc cu suspiciuni de frauda avand in vedere:
-intervalul foarte scurt de timp in care au fost stranse semnaturile depuse de majoritatea partidelor si candidatilor;
-zecile de contestatii depuse saptamana trecuta la Tribunalul Bucuresti si la Judecatoriile de sector cu privire la modalitatea in care au fost stranse semnaturile, precum si cu privire la autenticitatea semnaturile de pe listele de sustinatori.
Solicitam Birourilor Electorale de Circumscriptie sa comunice public procedura prin care au fost verificate listele de sustinatori in intregime.
M10, 200 pentru Bucuresti, Noua Republica, PACT si UCDR cheama toate formatiunile politice noi, locale sau nationale, sa se alature demersului nostru pentru liberalizarea vietii politice si reforma procesului electoral.