Un guvern prea politicos cu mafiile din sanatate si educatie
¬Ma asteptam ca Guvernul, eventual si presedintia, sa duduie zilele astea. Ma asteptam ca Guvernul sa preia energia formidabila a oamenilor din strada si sa rezolve rapid criza din Sanatate. O investigatie exceptionala a Gazetei Sporturilor arata dispretul statului fata de sanatatea romanilor si de banii publici. Investigatiile HotNews.ro si ale altor publicatii arata dispretul statului roman fata de educatie. Cele doua domenii, sanatatea si educatia, sint marile cancere ale acestei tari si sint strins legate, o sa vedeti cum. E momentul ca guvernul Ciolos sa dea militaria jos din pod, sa inceteze cu politetea excesiva in fata gastilor de mafioti.
Sa nu uitam: acest guvern a fost posibil din cauza unei tragedii cauzate si amplificate de dezastrul din sanatate si de cel din administratia locala. Guvernul acesta, investit imediat dupa Colectiv, da impresia ca isi asuma doar dpua obiective: sa organizeze alegeri si sa nu fure. Nu. Orice guvern are datoria sa faca treaba. Sa repare ce e de reparat, sa organizeze ce e de organizat.
Guvernul are doua mari restante. Sanatatea si educatia. Haosul din spitale si afacerea plagiatelor sint doua afaceri cu valoare de simbol pentru partea activa a populatiei care simte ca se sufoca in aceasta tara. Ambele probleme sint cauzate de mafii profesionale sustinute de factiuni din partide. Aceste mafii din sanatate si educatie sint uneori interconectate gratie intereselor de moment. Acum, aceste mafii, impreuna cu sustinatorii lor politici, sint zguduite de procurori si de presiunea pusa de profesionistii onesti.
Acum e momentul ca Dacian Ciolos sa iasa din amortire si sa puna biciul pe cuplul Achimas Cadariu – Adrian Curaj.
Sigur ca pentru asta iti trebuie curaj sa te iei la trinta cu Sistemul controlat de marii profesori care sint si sefi de clinici, coordonatori de doctorate, au si practica privata, au si functii prin universitati. Ei sint Dumnezeii acestui sistem, ei au incurajat coruptia din spitale si clinici. Proasta salarizare a medicilor tineri, a asistentelor e cauzata de sifonarea banilor publici facuta cu complicitatea acestor Dumnezei pe care nimeni pina acum n-a vrut sau n-a putut sa-i miste. O analiza facuta de Viata Medicala si explicata de Vlad Mixich pe HotNews.ro arata ca prapastia dintre veniturile de la varful si de la baza piramidei este uriasa, inacceptabila, specifica unei tari bananiere. Venitul celor aflati in varful piramidei este de 60 de ori mai mare decat cel al medicului rezident debutant, care lucreaza in aceeasi tara si, uneori, in aceeasi clinica.
Puterea de a corupe intreg sistemul le vine acestor Dumnezei atit de la banii pe care-i gestioneaza si sifoneza, cit si de la sistemul educatie pe care il controleaza pe verticala. Ei conduc universitatile si facultatile, ei conduc asociatiile profesionale, ei coordoneaza doctorate. Pe scurt, ei hotarasc cine are dreptul sa intre in sistem. Aici intervine legatura cu celalat sistem corupt, al educatiei. Unde ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a ratat complet reforma, desi problema plagiatelor avea o solutie simpla si rapida. Curaj a tras de timp, a ales sa joace de partea sistemului. A ales linistea vinovata. Si trage dupa el intreg guvernul, care pare acum complice.
Si ministrul Sanatatii actioneaza sovaielnic, sfios, se poarta cu manusi la adresa Sistemului corupt. Si el a venit in Guvern pe o filiera partinica, cariera lui are multe datorii catre filiera Ioan Rus – Vasile Dancu, clujeni de-ai lui.
Stim ca premierul Dacian Ciolos nu vrea sa se considere politician, ca nu vrea sa fie asimilat unuia care face jocuri politice. Dar a mai avut o experienta personala trista cu jocul acesta impaciuitorist, cind a incercat sa-si asigure sustinerea popularilor si a socialistilor pentru un nou post de comisar european. Nu i-a iesit. Pentru binele public e momentul sa actioneze decisiv. A pierdut deja fereastra de oportunitate din noiembrie – decembrie 2015, cind parlamentul si partidele erau strivite de presiunea publica. Acum, cu un PSD in vrie din cauza condamnarii lui Dragnea, cu un PNL extrem de fragil, cu un presedinte Iohannis innebunit din cauza scaderii dramatice in sondaje, e timpul ca Guvernul sa livreze.
Vad cu surprindere ca Guvernul lasa acum aproape totul pe Parchete in dosarul dezinfectantilor diluati. Aiasta nu se poate. De-aia e guvern, executiv adica: sa rezolve probleme, nu sa le paseze procurorilor. Sa opreasca licitatiile (care curg nestingherite), sa recolteze probe si sa opreasca utilizarea mizeriei cumparate pe post de dezinfectant. Pasul 2: sa vada rapid cine a fost corupt si a inchis ochii la nenorocirea asta. Sa-i dea afara si sa le faca sesizari penale. Si apoi sa o ia de la capat cu celelalte achizitii in care exista semne de intrebare (si exista, slava Domnului, e suficient sa citeasca presa).
- De notat ca, in urma cu doua zile, Corpul de Control al primului ministru a demarat o actiune de control la unitatile sanitare publice cu paturi aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Sanatatii legata de acest scandal. Obiectivul acestei actiuni este verificarea tuturor aspectelor legate de obligatiile unitatilor sanitare publice in ceea ce priveste achizitionarea de produse biocide si de servicii de curatenie si igienizare.
Vor zice unii ca pun inutil presiune publica pe acest guvern care, deocamdata, a dovedit un grad de onestitate si integritate mult peste media ultimelor guverne. Dar nu e asa. Acum e nevoie de o actiune decisa. Cind vezi mafiile din invatamint si sanatate facind legea in dispretul banului public si al sanatatii publicului. Cind vin avertismente europene ca Romania e in pragul unei crize sociale din cauza exodului medicilor. Cind e clar ca salariile medicilor si profesorilor sint mizerabile tocmai pentru aproape o treime din bugetele educatiei si sanatatii sint sifonate de aceste mafii. Cind toate semnalele publice iti arata ca s-a strins masa critica de revolta. Cind e evident ca publicul asteapta gesturi decisive mai ales in educatie si sanatate.
E momentul sa intre cu buldozerul in aceste mafii. E momentul sa renunte la „politetea excesiva” invocata de vicepremierul Costin Borc intr-un interviu pentru HotNews.ro, sa renunte la ideea coabitarii cu gastile mafiote transpartinice care il sprijina in Parlament.