REVIEW Xiaomi Mi5 – un vârf de gamă la un pret decent sau o chinezărie încă neșlefuită?
Pe o piata unde telefoanele varf de gama de la Samsung, HTC sau LG sar de 3.000 de lei, Xiaomi – unul dintre producatorii chinezi care a crescut foarte mult in ultimii ani – vine cu un telefon ce rivalizeaza modelele de top, dar costa cu o treime mai putin. Xiaomi Mi5 propune un design premium din metal si sticla curbata si cu specificatii care, cel putin pe hartie, ar trebui sa il puna sus in topul smartphone-urilor premium.
Totusi, de la ce e pe hartie si la cum se comporta un telefon in viata reala e drum lung, iar HotNews.ro a testat in detaliu noul model Mi5 de la Xiaomi si a cautat sa vada daca, intr-adevar, se ridica la nivelul marilor jucatori din piata.
Impresiile generale & Notele de test
Telefonul a fost testat timp de doua saptamani in Bucuresti, in reteaua 4g Orange si a fost folosit pe post de telefon personal in toata perioada de test si nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.
Modelul Xiaomi Mi5 din acest review ne-a fost pus la dispozitie de MarketOnline.ro
Ca o impresie generala, Xiaomi Mi5 ne-a placut destul de mult, insa am intampinat mari probleme pe partea software, acolo unde Xiaomi a intrat peste Androidul de la Google si l-a transformat intr-o struto-camila cu accente de iOS si l-a lipsit de functii de baza disponibile inca de la versiunea 4.2.
Altfel, design-ul foarte placut a intors capete, constructia premium si ergonomia buna ne-a impreisonat, iar camera foto ne-a lasat o impresie foarte buna. Ne-am fi dorit poate mai mult la capitolul autonomie si baterie, insa deja am cauta nod in papura…
Review-ul nu ia in calcul elemente precum scoruri de tip „benchmark”, ci cauta mai degraba sa redea experienta de zi cu zi in ceea ce priveste utilizarea telefonului.
Ce ne-a placut cel mai mult:
+ telefonul este excelent construit, designul si materialele folosite in constructie pun modelul Mi5 in categoria telefoanelor premium
+ ergonomia telefonului
+ camera foto este una foarte buna, versatila, cu acces la tot felul de setari si cu un mod HDR pe care l-am apreciat
+ un cititor de amprente amplasat frontal care e rapid si exact si care a dat extrem de putine rateuri
+ butonul principal, cel care dubleaza si ca cititor de amprente, poate fi actionat si fizic prin apasare, dar este si capacitiv si raspunde doar la o simpla atingere
Ce nu ne-a placut sau ce ne-a dezamagit:
– ne pare rau s-o spunem, dar Xiaomi a macelarit ce era mai bun in Android 6.0 (ba chiar in Android in general)
– Mi5 va da de bataie oricarui utilizator care e catusi de putin prins in serviciile Google
– nu are un slot pentru card de memorie micro SD in caz ca utilizatorul doreste sa-si extinda spatiul de stocare
SPECIFICATII
Dimensiuni: 144.6 x 69.2 x 7.3 mm
Greutate: 129 g
Ecran: 5,15 inci, 1080 x 1920 pixels (~428 ppi), IPS LCD, Corning Gorilla Glass 4 (fata/spate)
Procesor: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 Quad-core
GPU: Adreno 530
RAM: 3 GB
Stocare: 32 GB
Card de memorie: NU
Camere foto/video principala: 16 MP (1/2.8″ sensor size, 1.12 µm pixel size), f/2.0, OIS (4-axe), dual-LED (dual tone) flash | Video: 2160p@30fps, 1080p@30fps, 720p@120fps,
Camera foto/video secundara: 5 MP, f/1.7, 22mm / 1080p
Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band; Bluetooth 4.2 A2DP, LE; NFC; GPS (A-GPS, GLONASS, Beidou); port infrarosu
Portprincipal: USB Type-C 1.0 conector reversibil
Senzori: cititor de amprenta amplasat frontal si actionat prin atingere, accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate, busola, barometru
Baterie: 3.300 mAh Lithiu-Polymer, neschimbabila / Incarcare rapida Quick Charge 3.0 cu icnarcator INCLUS in pachet (~50-55% in 30 de minute)
SIM: Nano-SIM
Sistem de operare: Android 6.0 Marshmallow
Culori: Black, White
–
SOFTWARE
La partea software Xiaomi Mi5 sta cel mai prost, ba chiar mai rau de atat… O spunem din start si vom trata acest capitol acum ca sa stim unde stam.
Xiaomi Mi5 vine cu Android 6.0 Marshmallow, insa nu ai spune-o cand il deschizi pentru prima data. Modelul, destinat in special pietelor asiatice si celei din China, vine cu tot felul de aplicatii preinstalate, iar interfata sa – denumita MiUI 70 – schimba intr-atat de mult Androidul incat ai zice mai degraba ca ai de aface cu o copie chinezeasca a iOS-ului de pe un iPhone. De altfel, interfata MiUI incearca atata de mult sa copieze ba Androidul, ba iOS-ul incat nici unul dintre utilizatorii celor doua sisteme de operare nu s-ar simti ca acasa pe interfata propusa de Xiaomi.
Pe langa Androidul mult restilizat, Mi5 vine fara nici un serviciu de la Google preinstalat*, ci doar cu o intreaga suita de aplicatii chinezesti, fie de la alti producatori, fie chiar de la Xiaomi. Iar la baza sta magazinul propriu de aplicatii in care, orice limba ai selecta, tot de chineza ai parte.
Ne asteptam la ceva similar, insa sistemul impus de Xiaomi prea ne-a dat peste cap. Ne-a luat – cu toate eforturile si micile ajustari – cam o zi intreaga sa reusim sa ne instalam toate serviciile Google, din tot felul de resurse online – ceva ce credem noi ca depaseste rabdarea si cunostintele utilizatorului obisnuit.
Si, chiar si asa, dupa ce ne-am instalat aplicatiile din suita Google si am reusit sa facem sistemul sa arate cat de cat a Android, tot nu a fost de-ajuns. Sistemul e intr-atat de prins in aplicatiile chinezesti Xiaomi incat mereu am dat peste mici urme ici-colo care sa ne reaminteasca de fapt ce folosim. Spre exemplu, orice aplicatie sau actiune care ne trimitea automat spre Google Play sa descarcam o anumita aplicatie sau extensie, ne redirectiona de fapt spre magazinul online (in chioneza) de la Xiaomi – un lucru pe care nu am putut nici in ruptul capului sa-l schimbam.
*Initial, telefonul primit de la MarketOnline.ro a venit cu aplicatia Google Play instalata, insa din cauza unei erorori persistente ce nu ne lasa sa ne conectam in contul Google, am facut un reset de sistem la setarile din fabrica. La repornire nu am mai gasit servicul Google Play si am fost nevoiti sa cautam sa ni-l instalam noi cum stim mai bine.
Android 6.0 sau o struto-camila cu functii de acum 4 ani?
Xiamo Mi5 vine – pe hartie – cu cel mai nou Android de la Google, varianta 6.0 Marshamallow, insa din nefericire nicaieri nu am gasit vreo functie specifica ce sa ateste acest lucru. „Now on Tap” nu poate fi activat. Similar, nici modul „Doze” (cel care economiseste masiv din baterie) nu am gasit nicaieri cum ar putea fi activat (dincolo de un serviciu asemanator impus de Xiaomi in sistem).
Mai mult, prin modificarile aduse la sistem prin interfata MiUI, Xiaomi practic a „taiat” cateva din functiile deja traditionale ale Androidului, prezente in versiuni vechi si de patru ani deja. Spre exemplu, toate notificarile adunate in sertarul de sus nu pot fi expandate atunci cand actionam cu degetul pe ele si utilizatorul nici nu poate face diverse actiuni pe ele, cum ar fi sa stearga sau sa raspunda la emailuri direct din zona de notificari.
La fel, nici o notificare nu poate fi eliminata sau expandata direct pe ecranul de blocare. O alta hiba? Nu functioneaza sistemul de „long press” pe ecran ca utilizatorul sa acceseze widgeturile sau optiunile de fundal, ci acest lucru e facut printr-un pinch…
Un element pe care l-am apreciat totusi a fost acela ca utilizatorul poate „chema” bara de notificari printr-o glisare rapida in jos cu degetul oriunde pe ecran. Este poate singurul aspect de UI ce ne-a placut cu adevarat…
MiUI + Google = un mic cosmar
Dincolo de problemele semnalate pana acum ce tin de partea software, in toata perioada noastra de test de circa doua saptamani mereu am dat peste o recurenta: sistemul nu agreeaza catusi de putin aplicatiile Google 🙂
Dupa ce am reusit la inceput – cu chiu, cu vai – sa instalam serviciile Google pe care le folosim in mod normal (Google Play, Gmail, Chrome, Google Maps, Google Docs, Google Keep, Youtube, Drive, Photos, Hangouts), in mod constant am patit ca aceste aplicatii sa se inchida brusc si din senin, chiar cand ti-e mai mare dragul sau esti in mijlocul unor treburi prin ele.
Nu am remarcat aceeasi problema la alte aplicatii ce nu tin de Google (Facebook, Whatsapp, Twitter).
Parca sistemul incearca sa-ti transmita indirect ca nu e ok sa te folosesti de serviciile Google pe un sistem gandit sa ruleze doar aplicatiile preinstalate de Xiaomi 🙂 Dar sa trecem totusi peste aceste ganduri conspirationiste…
Plusuri:
+ utilizatorul poate apela bara de notificari printr-o glisare in jos oriunde cu degetul pe ecran
Minusuri:
– sistemul e plin de „chinezisme”, elemente copiate din iOS si functii si aplicatii ce au fost special gandite pentru piata asiatica
– Android 6.0 e doar pe hartie pentru ca in realitatea Xiaomi a transformat sistemul intr-o struto-camila in care a taiat functii introduse de Google in OS inca din 2012
– Aplicatiile din suita Google – instalate cum am stiut noi mai bine – s-au tot inchis fortat constant, cand ne era lumea mai draga…
HARDWARE & Performante
Pe hartie, Xiaomi Mi5 se bate in liga mare, cu celelalte varfuri de gama la ora actuala. In general, in perioada noastra de teste, telefonul s-a comportat bine, iar sistemul s-a miscat in mare parte fluent. Spunem „in mare parte” pentru ca au existat momente cand – fara vreun motiv aparent – telefonul a dat semne de „oboseala”, a sacadat s-au chiar s-a blocat pret de cateva momente. Desi hardware Mi5 are tot ce e nevoie pentru o experienta fluida si rapida, credem noi ca partea software e cea care pune cateva probleme.
De precizat ca, desi vorbim de 3 GB de memorie RAM, au fost situatii care au indicat ca sistemul nu foloseste aceasta resursa suficient de eficient. Nu putine au fost momentele cand am iesit dintr-o aplicatie cum ar fi Facebook si imediat cand am intrat inapoi aplicatia a fost reincarcata de la zero.
Altfel, credem ca telefonul are toate elementele care sa il faca foarte capabil, insa tot ce tine de softul Xiaomi si de optimizarea facuta de chinezi nu face decat sa-l traga in jos din pacate…
Cititorul de amprente – unul dintre cele mai bune testate
Trebuie sa remarcam totusi cititorul de amprente foarte bun – rapid si precis. In perioada noastra de test am gasit ca e mai bun si mai de nadejde decat cel de pe Galaxy S7 pe care l-am testat nu demult. Amprentele sunt captate destul de iute, indiferent de orientarea degetului sau chiar si daca acoperi doar partial senzorul, iar telefonul sare direct la ecranul deblocat, accentuand impresia de rapiditate.
In acelasi timp dam o MARE bila alba si pentru modul in care Xiaomi a gandit butonul principal care, desi este unul fizic, ce poate fi apasat (similar cu butonul de pe un Samsung), el are si functii de buton capacitiv, astfel incat in folosirea telefonului e nevoie doar de o atingere (nu si o apasare fizica) pentru a-l activa, facand folosirea telefonul mult mai usoara.
Plusuri:
+ un MARE plus e cititorul de amprente dispus frontal: extrem de rapid si de exact
+ butonul principal – unul ce poate fi actionat prin apasare fizica – poate fi actionat si doar pritnr-o simpla atingere, indeplinind si o functie capacitiva
+ in general sistemul s-a miscat bine, de cele mai multe ori chiar rapid
Minusuri:
– pentru ce specificatii are pe hartie, am dat totusi peste prea multe momente cand sistemul s-a „impiedicat” sau chiar s-a blocat cu totul
– managementul resurselor RAM nu pare a fi cel mai bun
–
DISPLAY
Daca pana acum review-ul nostru a fost intr-un ton mai degraba negativ, e timpul sa venim si cu ceva cuvinte de lauda. Si o vom spune clar si raspicat: ecranul de pe Xiaomi Mi5 e unul dintre cele mai placute si frumoase pe care le-am testat pana acum la un telefon mobil.
Sigur, e „doar” la rezolutie Full HD, adica 1920X1080 (cca. 428 pixeli per inci), insa ca luminozitate, culori si contrast ne-a impresionat foarte mult. O spunem ca fara doar si poate ecranul de pe Xiaomi Mi5 e in topul telefoanelor cu o rezolutie similara la display.
Panoul de 5,15 inci e de tehnologie LCD IPS, insa reuseste sa fie suficient de luminos incat sa poata fi usor de distins in lumina puternica si suficient de intunecat incat sa nu deranjeze atunci cand l-am folosit in intuneric. Ba mai mult, Xiaomi ofera si o functie prin care la ceas de noapte transforma culorile reci ale display-ului in nuante mai calde, mai lejere la la privire – similar cu ce va introduce Apple prin modul „Nightshift”.
Cat priveste luminozitatea, setarea de „auto brightness” a functionat mai mereu ok, desi uneori am simtit ca e mai degraba conservatoare.
Plusuri:
+ ecranul IPS LCD Full HD e unul dintre cele mai bune testate din clasa sa
+ luminozitatea a fost suficienta incat sa putem distinge cu fara prea mare efort display-ul in lumina directa a soarelui
+ modul de tip „Nightshift” in care nuantele ecranului devin mai calde la ceas de noapte pentru o lectura mai lejera
Minusuri:
– Modul „auto brightness” ar putea fi mai bine calibrat – in multe situatii am gasit ca nu duce luminozitatea la maxim desi conditiile o impuneau
–
DESIGN & ERGONOMIE
Design-ul si ergonomia e poate capitolul unde Xiaomi Mi5 castiga cele mai mari puncte.
Mi5 este un telefon frumos, elegant si care nu se sfieste sa iti arate ca e gandit sa respire un aer premium. Construit pe o reteta de succes impusa pe piata intai de Apple, Sony si mai nou si de catre Samsung, Mi5 e un sendvis de sticla-metal-sticla si de oriunde l-ai privi arata superb.
Spatele din stilca e curbat spre margini (intocmai noului Galaxy S7), muchia de aluminiu se simte rece la atingere si ajuta la manuire, iar marginile de metal usor frezate spre fata face ca lumina sa reflecte elegant. Pe fata, Mi5 vine cu un panou Gorilla Glass 4, iar ecranul pare ca strabate fata dintr-o parte in alta, aproape fara acel „bezel” prezent pe mai toate telefoanele.
Spatele usor curbat si muchiile de metal fac din Mi5 unul dintre telefoanele cele mai ergonomice avand in vedere dimensiunea ecranului sau de aproape 5,2 inci. Cu siguranta e unul dintre telefoanele cel mai usor de folosit intr-o singura mana din clasa sa de marime.
Butoanele plasate pe partea dreapta sunt usor de dibuit si usor de ajuns cu degetul mare in cazul unui dreptaci, iar feedbackul lor este excelent.
Pe spate, pentru a nu strica design-ul aproape perfect conturat – camera foto nu iese in evidenta, ci sta la nivel cu intreg panoul de sticla. Remarcam acest aspect si dam, din nou, o mare bila alba pentru Xiaomi, intr-o perioada in care mai toti constructorii de telefoane au obisnuit utilizatorii cu tot felul de „cocoase” in zona camerei foto.
Daca e vreun telefon dintre toate cele testate de HotNews.ro pana acum pe care sa-l recomandam doar din punctul de vedere al ergonomiei, atunci cu siguranta acela e Mi5
Plusuri:
+ cel mai MARE plus vine la acest capitol Design&Ergonomie – de departe unul dintre cele mai frumos desenate si usor de manuit telefoane
+ camera foto principala e la acelasi nivel cu spatele
+ butoanele au un feedback foarte bun
Minusuri:
Nu am gasit
Fotogaleria de mai jos surprinde din mai mult unghiuri telefonul Xiaomi Mi5. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.
–
FOTO
Xiaomi Mi5 vine cu o camera foto principala de 16 MP (in formatul standard de 4:3; in formatul 16:9 rezoltuia scade la circa 12 MP) cu f/2.0 . Dupa ce ultimul telefon testat de noi a fost Galaxy S7 Edge, cu a sa camera foto foarte buna, ne-a venit greu sa ne gandim ca Mi5 ar putea impresiona in vreun fel. Desi nu e la nivelul Samsung Galaxy S7, Mi5 are o camera foto foarte buna, cu rezultate ce ar multumi chiar si utilizatorii mai pretentiosi.
Pozele captate in lumina buna, pe timp de zi, sunt foarte placute, poate putin prea vii si saturate in modul auto, insa nivelul de detalii surprinse e mai mult decat multumitor. Unii vor adora camera pentru rezultatele foarte colorate si nuantele saturate ce le capteaza.
Altii vor cauta sa mai umble pe la setar, iar aici e un alt lucru de subliniat: Mi5 pune la dispozitia utilizatorului o sumedenie de setari, chiar si in modul auto, nu doar cel manual. Astfel, cei nemultumiti de saturatia prea mare la nuantele captate in modul Auto pot seta praguri inferioare „by default”. Peste toate, modul „Pro”/ Manual ofera setari granulare si, sa subliniem, lasa utilizitorul sa opteze pentru un timp de expunerte de pana la 32 de secunde (!), mai mult si decat permite LG pe modelele sale varf de gama.
Mi5 vine cu un mod de „HDR auto” insa in testele noastre am constatat ca acesta este semi-inutil intrucat nici chiar atunci cand se impunea lansarea HDR-ului telefonul nu o facea. Chiar si asa, am gasit modul HDR foarte bun, cu rezultate excelente in majoritatea situatiilor. Atat de mult ne-a placut incat l-am lasat pornit mai mereu, mai ales ca e si suficient de rapid.
Pe lumina slaba sau pe noapte, insa, camera foto de pe Mi5 isi pierde din stralucire. Nu produce rezultate neaparat slabe, insa nici ceva ce e demn de povestit sau aratat prietenilor. In majoritatea conditiilor de lumina de strada sau de pub, camera foto s-a descurcat satisfacator, desi uneori focalizarea a fost mai greu de realizat.
Camera secundara – cea frontala – e de 4 MP si, in general, a produs rezultate ok, dar nu mereu. Au fost mai multe momente cand a ratat focusul complet si ne-am trezit cu imagini neclare. Nimic special, nu insistam…
Plusuri:
+ imagini foarte bune pe timp de zi, detalii multe, expunere echilibrata si culori vii (poate prea „vii” pentru gustul unora)
+ modul HDR este foarte bun si rapid
+ aplicatia de camera este rapida si destul de intuitiva si bine desenata (mai putin unele etichete care raman cu scrisul pe verticala chiar si cand telefonul este intors la orizontala 🙂 )
+ setari multiple, atat ca „default” pentru modul Auto, dar si multe setari granulare in modul Manual
Minusuri:
– modul auto-HDR e cvasi-nefunctional si nu activeaza automat functia HDR nici in cele mai strigatoare scenarii
– Pe lumina slaba sau pe timp de noapte imaginile nu sunt cele mai… stralucite
– camera frontala e mediocra
Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu Xiaomi Mi5 pe timp de zi si lumina buna. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.
Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu Xiaomi Mi5pe timp de noapte si lumina slaba. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.
–
VIDEO
Daca pe partea foto camera principala a produs rezultate foarte bune, in special in lumina buna, la componenta video poarca nu ne-a mai impresionat la fel de mult. Da, trage si 4K insa am observat parca mai multe frame-uri ratate sau pierdute pe drum, chiar si in conditii de lumina buna si filmare 1080p. Mai mult, in scenarii zgomotoase sunetul captat nu a fost chiar grozav.
Pe lumina slaba lucrurile se degradeaza mai mult, cadrele pierdute se inmultesc, iar autofocusul tinde sa se piarda pe drum…
Chiar si asa, aceste constatari cu tenta negativa vin doar pentru ca il comparam pe Mi5 cu cele mai bune telefoane de pe piata si pe care am pus si noi mana pana acum.
Altfel, dupa standardele unui telefon obisnuit sau pentru nevoile uzuale ale unui utilizator normal – sa nu fim intelesi gresit – camera de pe Mi5 este mai mult decat satisfacatoare, ba chiar foarte buna. Sa zicem ca e mai usor de gasit nod in papura daca o comparam cu alternativele din segmentul high-end, decat s-o laudam in comparatie cu modelele mediocre de pe piata…
Plusuri:
+ rezultate decente, multumitoare in lumina buna
+ expunerea e constanta si trecerile intre zonele luminoase si cele umbrite e relativ lina
Minusuri:
– filmarile tind sa piarda cadre chiar si in cazul clipurilor trase in lumina buna
– autofocusul tinde sa fuga aiurea, in special in lumina slaba
– componenta audio captata nu e chiar grozava
Cine vrea sa se convinga de calitatea inregistrarilor video facute cu Xiaomi Mi5, lasam clipul video de mai jos…
–
BATERIE
Mi5 se incarca extrem de rapid cu incarcatorul cu care vine in cutie si e un lucru foarte bun, mai ales ca bateria sa, desi cu o capacitate respectabila, uneori nu reuseste sa duca o zi intreaga…
Xiaomi Mi5 vine cu o baterie fixa de 3000 mAh si in mod normal ne-am asteptat la niste rezultate mai bune decat am obtinut. In toata perioada noastra de test am avut parte numai de rezultate inconstante. Daca in anumite zile telefonul se comporta admirabil si ducea o zi intreaga cu 3 sau chiar 4 ore timp de ecran, in alte zile se scurgea vazand cu ochii si daca abia prindea 2 ore timp de ecran, fara sa depistam o anumita problema sau o aplciatie sau suita de aplciatii care sa genereze probleme…
Am spune ca Mi5 ar putea duce o zi intreaga insa nu am putut sa descoperim de ce in anumite zile avea „toane”. In orice caz, poate cel mai mare plus al lui Mi5 e ca suporta tehnologia Qualcommm Quick Charge 3.0 direct prin icnarcatorul inclus in cutie iar asta conteaza enorm.
In 30 de minute am reusit sa ducem telefonul de la 0 la 55%, iar o incarcare completa ia cam o ora si 10 minute – un rezultat extrem de bun pentru o baterie cu o capacitate respectabila.
Poate, cu mai multa grija si cocoloseala, Mi5 ar putea sa duca si o zi intreaga cu 4 spre 5 ore de ecran, totul dintr-o singura incarcare. MAi mult, sunt premisele sa duca o zi si o noapte intreaga ca apoi sa se incarce complet din momentul in care te trezesti dimineata si il pui in priza, cat faci un dus si pana cand iesi pe usa spre serviciu.
Ne-ar fi placut sa vedem si capacitati de incarcare wireless, mai ales ca spatele din sticla permite asa ceva, insa intelegem ca pe undeva Xiaomi a mai trebuit sa faca compromisuri ca sa duca telefonul la un pret asa de mic.
Plusuri:
+ incarcarea rapida Quick Charge 3.0 functioneaza ireprosabil, iar incarcatorul este INCLUS in pachet
+ capacitatea bateriei este respectabila si are potential…
Minusuri:
– …chiar si asa, rezultatele noastre in perioada de test au fost inconstante, cu zile in care telefonul a intrat pe rosu chiar si cu „doar” doua ore de timp de ecran
– ne-ar fi placut sa vedem si incarcare de tip wireless
PRET
Si pentru ca tot am vorbit de pret, aici e fara doar si poate marele as din maneca pentru Xiaomi Mi5. Cu un design premium, un ecran superb, o camera performanta si alte speficaitii de top, Mi5 mai vine si cu un pret foarte atractiv, aproape cu o treime mai mic fata de alte varfuri de gama de pe piata.
Da, nu e chiar la egalitate in ceea ce priveste specificatiile si cu siguranta inca mai are mult de recuperat pe partea software, insa Mi5 e greu de refuzat la pretul sau de aproape 2.100 de lei. Asta in conditiile in care un Galaxy S7 vine la un pret de circa 3.100 de lei…
Spre exemplu, la MarketOnline.ro, cei care ne-au dat telefonul de la Xiaomi in teste, Mi5 se vinde la pretul de circa 2.070 lei, in timp ce Samsung Galaxy S7 sau LG G5 costa in jur de 3.000 lei.
Trebuie precizat ca in cutie Mi5 nu vine si cu un set de casti, insa la pachet utilizatorul primeste incarcatorul super rapid Qualcomm Quick Charge 3 si cablul USB Type-C aferent. Avand in vedere ca majoritatea castilor cu care vin telefoanele mobile din ziua de azi lasa mult de dorit, ne bucura mai mult prezenta in schimb in pachet a incarcatorului super rapid.
Pe de alta parte, avand in vedere micile neajunsuri legate de partea software, utilizatorii pot lua in calcul si variante de telefoane lansate in urma cu un an sau chiar mai recent, dar care raman in continuare optiuni foarte bune. Spre exemplu, un LG G4 la MarketOnline.ro costa circa 1.650 lei sau, mai bine chiar, un Nexus 5X costa 1.300 de lei.
Da, Xiaomi aduce ceva interesant in lupta modelelor din 2016, insa minusurile pe partea software il pot pune totusi in competitie directa (mai ales in privinta preturilor) cu telefoane foarte bune lansate in urma cu un an, in special modelul LG Nexus 5X …
–
CONCLUZIE
Xiaomi Mi5 e un telefon frumos, cu un design aparte si care impresioneaza prin constructia sa premium. Cat priveste ergonomia, nu cred ca gresim daca il punem in topul telefoanelor pe care le-am tinut in mana pana acum.
Cu specificatii demne de un varf de gama adevarat, dar mai ieftin cu un sfert fata de modelele de top ale concurentilor cu mai multa vechime precum Samsung, LG sau HTC, e usor de inteles de ce Xiaomi Mi5 e o varianta de luat in calcul.
Totusi, nu putem trece cu vederea problemele ce tin de software, de micile sughituri ici-colo nedemne totusi de un model ce sta atat de bine pe hartie. Mai mult, schimbarile si „optimizarile” facute de Xiaomi la cea mai noua versiune de Android pe care o ruleaza Mi5 fac telefonul mai degraba sa para in urma cu cativa ani fata de ce ar trebui sa fie cu adevarat.
Chiar si asa, o camera foto foarte buna si rapida, un ecran placut si un cititor de amprenta iute si exact mai indulcesc din frustrarile pe care le va acumula un utilizator ce isi va bate capul sa faca Androidul de pe Mi5 sa ruleze ca un Android.
Intr-o perioada in care marii producatori fac eforturi sa isi simplifice interfata si sa se muleze cat mai fidel pe Androidul nativ de la Google, eforturile Xiaomi de a altera cu totul experienta par de neinteles, cel putin pentru noi cei de pe pietele occidentale. Chiar si asa, Mi5 are potentialul sa fie un adversar redutabil pentru orice varf de gama lansat in acest an, mai ales prin prisma pretului daca nu altceva…
–