Sari direct la conținut

webPR: Ara Malikian, violonistul-spectacol in Bucuresti pe 26 mai!

webPR.ro
Ara Malikian, Foto: webPR.ro
Ara Malikian, Foto: webPR.ro

Violonistul Ara Malikian vine in Romania cu cel mai recent disc al sau numit 15, care celebreaza tot atatia ani de show-uri in fiecare colt al Spaniei. Spectacolul include cele mai cunoscute piese semnate de instrumentist, compoziții originale, dar si lucrari ale altor artisti.

1.Este cunoscut faptul ca te exprimi intr- un spectru larg de stiluri, de la clasic, flamenco, la jazz si fusion. Cum reusesti sa abordezi toate aceste stiluri, pastrandu-le in acelasi timp intacta autenticitatea?

Am avut sansa de a calatori foarte mult in viata mea si m-am intalnit cu muzicieni foarte diferiti intre ei. Nu e ceva premeditat, se intampla pur si simplu, cant absolut tot ce imi place sa cant si ma las purtat de aceasta inspiratie, nu sunt expert in niciunul dintre aceste stiluri, de fapt.

2. Cum ai ales vioara, cum a inceput totul? Care e brandul de vioara favorit?

Nu prea am avut de ales, tatal meu a fost violonist, asa ca m-am trezit cu vioara in mana de la o varsta frageda, dar chiar daca ar trebui sa aleg acum un instrument, ar fi acelasi, sunt indragostit de vioara.

Cu ani in urma eram convins ca este foarte important sa ai o vioara foarta buna, veche. Acum cred ca e mai important cum canti, si nu ce brand de vioara folosesti. Nu-mi mai pasa de asta.

3. Care este sursa inspiratiei tale atunci cand decizi sa intri in studio?

E dificil de spus, uneori muzicienii nu se simt confortabil in studio, noi avem nevoie de public ca sa fim inspirati. Totusi, pentru ca inregistrez de 25 de ani, reusesc sa gasesc si in studio idei proaspete, chiar daca e, poate, un loc impersonal, rece.

4. In repertoriul tau se regasesc si cover-uri. Ce te determina, atunci cand auzi un cantec, sa iti doresti sa-l interpretezi in propria maniera? Cum ai ales de exemplu piese Bjork sau Radiohead?

Cunosc si iubesc acesti artisti de mult timp, fac o muzica foarte speciala, diferita, mereu am fost curios cum suna de exemplu, Radiohead cantat la vioara.

5. Cum ai aflat de compozitia romaneasca Ciocarlia?

Fiind violonist, stiu si iubesc foarte mult traditia muzicala romaneasca, in special compozitiile pentru vioara, si aici l-as aminti pe Dinicu, George Enescu, dar si pe colegii de breasla romani foarte talentati pe care i-am intalnit si cu care am cantat. A fost firesc, deci sa ascult si Ciocarlia, o lucrare minunata.

6. Ai trait in culturi diferite. Ce impact a avut acest lucru asupra creativitatii tale?

In acest punct al carierei mele este cea mai importanta sursa de inspiratie pentru mine, descoperirea altor culturi, a muzicienilor din alte tari, a diverselor stiluri de a canta. Este cea mai usoara cale sa ma indragostesc de ceea ce fac.

7. Ce amintiri ai de la prima ta aparitie pe o scena?

Aveam 12 ani, eram in Liban si am sustinut singur un recital. Nu simteam foarte multa presiune, nu aveam emotii. Erau multi prieteni in sala, familia mea, si imi amintesc ca mi-a placut foarte tare, asta e si motivul pentru care am continuat sa cant.

8. Care a fost cel mai bun moment al carierei tale, pana acum?

Greu de spus, fiecare moment are rolul sau, eu simt mereu ca urmatorul concert sau proiect e si cel mai important.

9.Din spectacolele tale reiese foarte clar ca iubesti scena si concertele. Reusesti sa transferi acest vibe, aceasta stare, si in versiunile inregistrate in studio?

Nu e usor, trebuie sa faci un efort suplimentar de imaginatie, sa vizualizezi publicul, sa prevezi posibilele reactii, dar si sa inveti sa lucrezi si sa te lasi inspirat de linistea din studio.

10. Zilele trecute au fost foarte triste pentru lumea muzicala, a murit Prince, un artist iconic pentru multe generatii de fani. Care sunt gandurile tale legate de el acum?

Am fost un mare admirator al lui Prince, e trist ca si anul acesta continua sa dispara artisti atat de valorosi, il consider unul dintre cele mai mari talente din ultimii 50 de ani.

11. Cand vine vorba despre vioara, publicul este obisnuit cu un spectacol conventional. Cum ai ajuns sa creezi acest gen de spectacol, care implică multa energie si mobilitate?

S-a intamplat treptat, nici eu nu stiu prea bine cum a luat nastere acest tip de show. Ani de zile am cantat in buna traditie academica, dar la un moment dat mi-am dat seama ca nu asta imi place. Vreau sa cant asa cum vreau eu, nu cum cred altii ca trebuie sa cant. A fost de ajutor si faptul ca am colaborat cu actori si dansatori, am devenit mai putin obsedat de felul cum imi misc degetele, de muzica, si mai prezent pe scena, si aici ma refer la miscare, la constientizarea propriului corp.

12. Exista un violonist care a avut o puternica influenta asupra ta?

Desigur, sunt foarte multi, in special cei vechi imi plac. Jascha Heifetz, Fritz Kreisler, George Enescu si multi altii.

13. Predai, lucrezi cu copiii, care crezi ca e cea mai buna metoda de formare a tinerilor?

Nu mai am atat de mult timp pentru cursuri, dar concertez pentru tineri si e foarte important pentru mine sa fac asta, e un public extrem de onest, nu au nicio problema in a-ti spune ca nu le place ce faci.

14. Ai compus si muzica de film, cum a fost sa lucrezi cu Pedro Almodovar pentru Hable Con Ella și La Mala Educación?

A fost foarte interesant, e o onoare sa lucrezi cu un regizor atat de mare, dar nu as vrea sa scriu muzica de film toata viata mea, nimic nu se compara cu un show live.

15. La ce se poate astepta publicul roman de la concertul tau in Romania?

Ca sa fiu sincer, sunt foarte emotionat ca voi canta in Bucuresti, consider ca scoala romaneasca de vioara este una dintre cele mai importante si stiu ca publicul are standarde inalte. Vreau sa fac deci un concert foarte bun si sunt fericit ca am aceasta ocazie pe 26 mai.

Program

Concertul Ara Malikian 15 are loc pe 26 mai 2016, ora 20’00 la Sala Radio din București. Accesul in sala se face incepand cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toata durata concertului.

Bilete

Biletele pentru acest eveniment costa 115, 145, 175 de lei in functie de categorie, si pot fi achizitionate prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas, benzinariile OMV) si online pe www.eventim.ro.

Video

Un eveniment organizat de Twin Arts si sustinut de Institutul Cervantes din Bucuresti. Detalii pewww.twinarts.rosi pagina de Facebook Twin Arts.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro