Sari direct la conținut

Politic Show: O dilema care macina clasa politica romaneasca. Basescu a fi sau a nu fi primar; Iohannis si Ciolos, chemati in judecata de Tokes pentru retragerea Ordinului "Steaua Romaniei"; Cat de in serios se iau candidatii la primarie

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

O dilema care macina clasa politica romaneasca. Basescu a fi sau a nu fi primar. Tot mai multe surse politice sustin ca fostul presedinte Traian Basescu se pregateste sa-si anunte, in ultimul moment, candidatura la Primaria Bucurestiului. PMP are candidati la toate sectoarele, dar nu si-a anuntat intentiile la Primaria Generala Fostul presedinte se pregateste sa reediteze manevra din 2000, cand partidul sau, PD, se afla intr-o situatie dificila, iar Basescu l-a salvat, anuntandu-si candidatura la Primaria Capitalei in ultima zi si castigand la limita in fata lui Sorin Oprescu. In turul doi, majoritatea bucurestenilor s-au mobilizat impotriva PSD si i-au oferit orasul liderului democrat, desi era de pe atunci un personaj controversat, dupa conflictele dure cu taranistii, in guvernarea Ciorbea. La alegerile din 2016, intr-un singur tur, fostul sef al statului nu mai are sansa de a mobiliza alegatorii anti-PSD intr-un al doilea tur. Desi legea alegerilor locale a fost atacata la CCR, este practic imposibil ca ea sa fie modificata in timp util, scrieEVZ.

Iohannis si Ciolos, chemati in judecata de Tokes pentru retragerea Ordinului „Steaua Romaniei”. Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos au fost chemati in judecata de eurodeputatul Laszlo Tokes, in urma retragerii Ordinului „Steaua Romaniei”, actiunea fiind depusa, luni, la Curtea de Apel Bucuresti. Avocatul Kincses Elod, care il reprezinta pe Laszlo Tokes, a declarat, luni, pentru News.ro, ca a depus prin posta actiunea la Sectia contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, avand mai multe argumente care considera ca ii vor aduce castig de cauza eurodeputatului. Potrivit sursei citate, sunt chemati in judecata presedintele Klaus Iohannis, pentru ca ar fi incalcat Constitutia prin semnarea decretului de retragere a distinctiei, si premierul Dacian Ciolos, care a contrasemnat documentul, anuntaAdevarul.

Cat de in serios se iau candidatii la primarie. „Iti trebuie o echipa si un om care sa inteleaga gramatica”. Lipsa unei strategii de comunicare, interactiunea aproape inexistenta cu fanii si povestea neconturata din spatele omului politic sunt ingredientele care definesc o campanie slaba dusa pe Facebook, potrivit specialistilor din domeniu. Alexandru Nazare, Gabriela Firea, Nicusor Dan, Eugen Tomac si Ciprian Ciucu se numara printre candidatii la alegerile locale, din 5 iunie 2016, care continua trendul implementat in campania electorala pentru alegerile prezidentiale, din noiembrie 2014: promovarea in social media. Desi, si in acest an, candidatii au furat startul campaniei electorale, care oficial incepe pe 6 mai, graba nu pare sa le creasca sansele de reusita in atragerea unui numar cat mai mare de votanti. Unde gresesc, avand in vedere ca au un exemplu de bune practici dezvoltate de cei care s-au ocupat de campania online a presedintelui Klaus Iohannis? „Nimeni nu ia in serios partea de interactiune”, declara specialistul in marketing online si comunicare, Vlad Tausance, in timp ce specialistul in comunicare politica, Antonio Momoc, considera ca „politicienii nu reusesc sa se dezbrace de haina de politician pe Facebook, exact ceea ce au taxat romanii in 2014”, informeazaGandul.

AEP: Peste un milion de lei subventii acordate partidelor in luna aprilie. Valoarea totala a subventiilor virate de la bugetul de stat in contul partidelor politice in luna aprilie se ridica la 1.020.265,78 lei. Potrivit unui comunicat al Autoritatii Electorale Permanente (AEP) remis luni Agerpres, cea mai mare parte a subventiei rezultate in urma aplicarii algoritmului de calcul prevazut la art. 24 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale a fost acordata PNL – 532.453,43 lei. Pe urmatoarea pozitie se afla PSD – cu o subventie de 444.599,78 lei, urmat de UNPR – 207.153,87 lei, ALDE – 43.212,57 lei si PNTCD – 3.744,35 lei. Potrivit AEP, acordarea subventiilor lunare de la bugetul de stat pentru PNTCD si UNPR au fost suspendate prin decizii ale presedintelui AEP si vor fi pastrate in suma de mandat potrivit prevederilor art. 24 alin. (5) din Legea nr. 334/2006, republicata, scrieEVZ.

Sedinta solemna in Parlament: 125 de ani de la afilirea la Adunarea Interparlamentara. Plenul reunit al Camerei Deputatilror si al Senatului marcheaza, printr-o sedinta solemna, 125 de ani de la afilierea Parlamentului Romaniei la Adunarea Interparlamentara. Potrivit unui memorandum aprobat de Birourile permanente ale Parlamentului, presedintele Uniunii Interparlamentare, Saber Chowdhury, va sustine, in cadrul reuniunii solemne, o alocutiune, dupa care va fi adoptata Declaratia care evidentiaza importanta obiectivelor de dezvoltare durabila. De asemenea, Camera Deputatilor si Uniunea Interparlamentara (UIP) organizeaza, luni si marti, la Palatul Parlamentului, un seminar tematic privind oportunitatile si provocarile pe care le implica asumarea Obiectivelor Dezvoltarii Durabile. Lucrarile seminarului vor incepe luni, alocutiunile din deschidere urmand sa fie sustinute de presedintele Uniunii Interparlamentare, Saber Chowdhury, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, anuntaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro