Business Report: Furnizorii au inceput sa emita noile facturi de electricitate. Iata noul model; Ultima frontiera a Master Planului de Transport; IT si comunicatii – sectorul cel mai dinamic al economiei: Comparatia cu tarile UE
Furnizorii au inceput sa emita noile facturi de electricitate. Iata noul model De la 1 martie, toti furnizorii de energie electrica sunt obligati de ANRE sa emita facturi de energie electrica pe un nou format, unic la nivel national. Reglementatorul a introdus aceasta reglementare pentru ca factura de energie electrica este destul de greu de inteles de catre toti consumatorii, dat fiind ca are mai multe componente. De aceea, prima pagina a facturii este acum mai usor de inteles, continand doar consumul de energie, cota de TVA si cat este de platit, anunta Economica.net.
Ultima frontiera a Master Planului de Transport Peste doua decenii nu au fost indeajuns pentru a avea o economie care sa functioneze in parametrii normali, fara derapaje. Avem multe sectoare care nu se ridica la standardele internationale. Unul dintre acestea este infrastructura de transport, unde in ultimii ani s-au alocat fonduri uriase, dar calitatea infrastructurii lasa de dorit. Potrivit ultimelor informatii disponibile comunicate de INS, drumurile publice din Romania totalizau 85.362 de kilometri, din care doar putin peste 20% erau drumuri nationale, adica 17.272 km, drumuri judetene 35.505 km si 32.585 km erau drumuri comunale, informeaza Capital.
IT si comunicatii – sectorul cel mai dinamic al economiei: Comparatia cu tarile UE Sectorul de informatii si comunicatii (ICT) a crescut cu aproape 45% in ultimii cinci ani iar ponderea sa in formarea PIB s-a dublat in acest interval de timp, potrivit datelor INS. Astfel, de la 3,4% din PIB in 2010, segmentul de tehnologia informatiei a urcat in 2015 la 6,7% din economia Romaniei, devansand sectoare traditionale precum agricultura si constructiile. Dupa ce a avut o contributie minora la cresterea economica din 2011, sectorul ICT a consemnat chiar o scadere in 2012 dar a revenit spectaculos in ultimii trei ani. Activitatea sa s-a dovedit a fi esentiala pentru a asigura o crestere economica ceva mai robusta, atat prin efectul relativ puternic asupra PIB din 2012 cat si prin ponderea de circa o cincime, reconfirmata in ultimul an, conform datelor provizorii disponibile, scrie Curs de Guvernare.
BCR a castigat definitiv in fata lui Piperea, in procesul colectiv G2 Banca Comerciala Romana (BCR) a castigat definitiv procesul colectiv pe clauze abuzive (asa-numitul G2) in care clientii au fost reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, potrivit comunicatului trimis, ieri, de banca. Documentul arata ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca nu exista clauze abuzive in contractele de credit ale BCR. Avocatul Gheorghe Piperea nu a dorit sa comenteze decizia justitiei, anunta Bursa.ro.
Aviva Investors a iesit de pe piata imobiliara din Romania. Valad Europe a preluat portofoliul de proprietati industriale Valad Europe a preluat participatia pe care Aviva Investors o avea in fondul de investitii inchis Central European Industrial Fund (CEIF), administrat de un parteneriat creat acum 11 ani de catre cele doua companii. Valad se ocupa de gestionarea activelor, in timp ce Aviva Investors se ocupa de administrarea fondului. Aviva Investors este parte din grupul Aviva si administreaza un portofoliu de active 246 de miliarde de lire sterline. Prin fondul CEIF, cele doua companii detin trei proiecte industriale in Romania, cel mai efervescent segment din imobiliare, anunta Economica.net.
Tranzactiile imobiliare au atins in 2015 varful ultimilor opt ani Romanii au incheiat anul trecut 890.169 de tranzactii imobiliare la nivel national, cu aproape 8% peste nivelul din 2014 si varful ultimilor opt ani, potrivit statisticilor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Cele mai multe tranzactii imobiliare au fost inregistrate in 2015 in Bucuresti – 83.312 tranzactii, jud. Ilfov – 57.169 tranzactii si jud. Timis – 44.218 tranzactii. Judetele cu cele mai putine imobile tranzactionate in 2015 sunt Covasna – 7.736 tranzactii, Bistrita-Nasaud – 7.898 tranzactii si Gorj – 9.109 tranzactii. Numarul ipotecilor si al privilegiilor inscrise in cartea funciara la nivel national anul trecut a fost de 185.381, fata de 151.050 in 2014, informeaza Capital.
Renault recheama in service peste 10.000 de exemplare Zoe Renault recheama in service 10.649 de automobile electrice Zoe in vederea eliminarii unui potential risc de avarie la nivelul furtunurilor lichidului de frana. Purtatorul de cuvant al Renault a precizat ca producatorul auto va verifica preventiv pozitia anumitor furtunuri si le va inlocui daca va fi necesar. Vehiculele afectate de recall au fost produse din 2012 (anul de lansare al modelului) si pana in octombrie 2014 in cadrul uzinei Flins, de langa Paris. Pana in prezent, Renault a produs 42.300 de exemplare Zoe, ceea ce inseamna ca un sfert din masinile produse sunt rechemate in service, scire Auto-Bild.ro.