Alba: Zid de incinta al castrului roman de la Apulum, descoperit in timpul reabilitarii unei cladiri de secol XVIII
Un zid roman foarte bine pastrat, inalt de cativa metri, si doua sisteme de canalizare, din care unul din antichitate, iar celalalt de la inceputul secolului al XVIII-lea, au fost descoperite in cadrul lucrarilor de reabilitare a unei cladiri monument istoric din Alba Iulia, in care a functionat primul spital militar din tara noastra, relateaza Agerpres.
Cladirea aflata in curs de reabilitare urmeaza sa gazduiasca un complex muzeal unic in Transilvania.
„Aceasta descoperire este una foarte importanta, pentru ca a fost identificat zidul de incinta vestic al castrului roman de la Apulum. Este foarte bine pastrat, pe o inaltime de 4 – 4,5 metri fata de nivelul actual de calcare. E evident ca il vom surprinde si sub nivelul actual de calcare. Ceea ce este foarte important e ca s-a pastrat parte din mortarul antic, un opus signinum. Acest mortar este pastrat inca din antichitate, de mai bine de 1.850 de ani”, a declarat, marti, arheologul Radu Ota, coordonatorul lucrarilor de cercetare.
Radu Ota a subliniat ca prin aceasta descoperire „va fi rescrisa o parte a istoriei romane de la Apulum”.
Arheologul a mentionat ca au existat informatii conform carora in zona respectiva ar trebui sa fie o parte a zidului vestic de incinta al castrului roman de la Apulum, dupa ce in urma cu circa 15 ani a mai avut loc o astfel de descoperire.
In cadrul lucrarilor de reabilitare a unei cladiri in care a functionat primul spital militar din tara noastra si in care, pana nu demult, a functionat sectia de Psihiatrie a spitalului din Alba Iulia, un imobil construit in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, s-a facut aceasta descoperire oarecum anticipata.
„S-a realizat o decapare a unei parti din latura vestica a actualei cladiri si am dat, asa cum am anticipat, de acest zid roman – zidul de incinta vestic, realizat in tehnica antica opus quadratum, din blocuri mari, cioplite, fasonate si prinse in mare masura si cu mortar antic. Consider ca e o descoperire extraordinara, pentru ca acest zid va putea fi vizibil si va putea fi vizitat de catre turistii viitorul muzeu Museikon”, a afirmat Radu Ota.
Cercetarile au mai scos la iveala si un rest dintr-o cladire din perioada medievala, de secol XVI-XVII, ce probabil a apartinut unui nobil maghiar, precum si un sistem de canalizare din timpul romanilor, al doilea din interiorul castrului de la Apulum, si un altul din timpul edificarii de catre austrieci a cladirii ce a gazduit primul spital militar de pe teritoriul Romaniei.
Si acestea vor fi pastrate si acoperite, cel mai probabil, cu sticla si redate publicului.
„In oferta turistica (a vizitatorilor Museikon – n.r.) o sa redam un lucru extraordinar: vizitarea acestui zid de incinta vestic roman. Sa ai un zid antic pastrat, de o inaltime de 4-4,5 metri fata de actualul nivel de calcare, cred ca nu oriunde mai gasesti asa ceva”, a conchis arheologul.
Castrul roman de la Apulum a fost cel mai mare din Dacia Romana, constructia sa demarand in timpul imparatului Hadrian, probabil pe la 125 d.Hr. Timp de peste un secol, fara intrerupere, Apulum a fost sediul Legiunii a XIII-a Gemina.
In toamna anului trecut, au demarat lucrarile de reabilitare a uneia dintre primele cladiri in stil baroc din Alba Iulia, in care va fi amenajat un complex muzeal unic in Transilvania. Museikon va gazdui de la obiecte de patrimoniu de reala valoare, cum ar fi singurele file existente pe teritoriul Romaniei din cea mai veche carte in limba romana pastrata – „Evangheliarul” tiparit la Sibiu in 1551, pana la o colectie impresionanta de icoane.
Proiectul „Museikon – Un nou muzeu al icoanei revitalizeaza o cladire monument istoric restaurata in Alba Iulia”, in valoare totala de peste 9,2 milioane de lei, din care majoritatea finantare eligibila acordata printr-un grant norvegian, este realizat in parteneriat de Consiliul Judetean Alba, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si Universitatea din Bergen, Norvegia.