Ar putea folosi BCE "elicopterul monetar" pentru a relansa inflatia? Partizanii ideii vor ca fiecarui cetatean din zona euro sa i se acorde lunar 175 de euro
Si daca Banca Centrala Europeana ar distribui bani direct oamenilor, pentru a reporni inflatia? Erezie pentru multi, ideea este „foarte interesanta” in ochii presedintelui BCE, Mario Draghi, readucand la lumina zilei o dezbatere veche, scrie AFP.
In 1969, economistul american Milton Friedman imagina o metoda radicala pentru a lupta impotriva deflatiei: un elicopter care sa arunce din aer gramezi de bani deasupra oraselor, pentru a incita consumatorii sa cheltuiasca mai mult. Asa s-a nascut notiunea de „helicopter money” sau „elicopterul monetar”.
„Este un concept foarte interesant (…) dar nu l-am studiat cu adevarat inca”, a declarat, impotriva oricarei asteptari, Draghi, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa. Heterodox si controversat, elicopterul monetar nu a fost niciodata utilizat la scara mare in istoria moderna.
Afirmatiile lui Draghi au fost insa suficiente pentru a alimenta speculatiile legate de folosirea unui astfel de instrument, in momentul in care peste tot cresc intrebarile legate de eficienta politicilor monetare pentru a reporni preturile.
„Elicopterul monetar este in prezent obiectul unor intense reflectii in mediile academice si in bancile centrale”, afirma Marcel Fratzscher, presedintele institutului economice german DIW. „Ar fi insa un instrument de ultim recurs, daca nimic altceva nu mai functioneaza”.
175 de euro pe luna pentru fiecare cetatean
Credite enorme gratuite pentru banci, achizitii masive de datorii pe piate prin intermediul programului „QE”, dobanzi minime: BCE, ca si colegii lor la banca Japoniei, si-au multiplicat eforturile in ultimii doi ani pentru a incerca sa reporneasca inflatia.
Injectand bani lichizi in banci, BCE spera sa stimuleze acordarea de credite pentru gospodarii si companii si sa relanseze cresterea. In Europa, finantarea economiei se face aproape exclusiv prin credit bancar.
Dar, de trei ani, inflatia este sistematic sub tinta de „aproape dar sub 2%”, definitia stabilitatii preturilor pentru BCE. Afectate de prabusirea cotatiei petrolului, preturile au scazut chiar in februarie.
Acordarea de credite nu progreseaza decat foarte lent, o mare partte a banilor dati de banca centrala ramanand blocata in retelele circuitului financiar, fara a ajunge la consumatori.
Recursul la elicopterul monetar ar permite ocolirea bancilor pentru a directiona banii direct in buzunarele consumatorilor.
Daca sumele injectate de BCE „ar fi repartizate intre toti locuitorii zonei euro, fiecare cetatean ar primi pana la 175 de euro in fiecare luna”, spune „QE for people”, in care sunt regrupati ecomisti si asociatii care sustin aceasta masura.
Dificultati legale
In practica, elicopterul monetar poate lua nenumarate forme: distribuirea de cupoane pentru cumparaturi din magazine, programe de investitii sau reduceri de impozite, toate finantate de bana centrala.
Michael Malquarti, economist la banca elvetiana SYZ, pledeaza de mai multi ani ca banca centrala a Elvetiei (BNS) sa poata acorda bani direct cetatenilor prin intermediul sistemului de asigurari de sanatate. „Mi-ar placea sa vad Elvetia ca un pionier in domeniu, acest lucru ar putea face sa cada o bariera psihologica”, afirma Malquarti.
Dar, in Zona Euro, unde coabiteaza 19 tari si sisteme fiscale diferite, aplicarea unei astfel de masuri se loveste de importante dificultati tehnice, logistice si etice. Fara a mai vorbi de obstacolele legale: daca nimic nu impiedica BCE sa acorde bani direct cetatenilor, tratatele europene interzic in schimb formal finantarea directa a guvernelor.
„Pana in prezent, pentru a avea bani trebuia in mod normal sa ii castigi. Daca BCE se apuca sa distribuie bani fara contraprestatie, acest lucru ar constitui o enorma bulversare in obiceiurile economice si ar pune economia in pericol”, arata Jorg Kramer, economist la Commerzbank.
Dar, „daca restul masurilor esueaza, dezbaterea legata de elicopterul monetar va trece la etapa superioara”, crede colegul sau Christophe Rieger.
In opinia lui Jonathan Loynes, economist la Capital Economics, „lectia ultimilor ani este ca politici care pareau inimaginabile pot deveni realitate”.