Atacurile aeriene rusesti din Siria au dus la moartea a 2000 de civili in sase luni
Atacurile aeriene ale Rusiei in Siria au dus la moartea a 2000 de civili in 6 luni de bombardamente, fiind afectate piete, spitale, scoli si locuinte, au anuntat observatori si activisti pentru drepturile omului, avertizand ca planurile pentru o retragere militara nu ar pune neaparat capat mortilor, scrie The Guardian.
Moscova a insistat sa lanseze doar atacuri aeriene la tinta asupra „teroristilor”, insa victimele si combatantii spun ca bombardierele rusesti s-au abatut cu mult in spatele liniilor, in zone ce nu tin de punctele strategice ale ISIS sau al-Qaida.
Avioanele par sa fi bombardat intentionat zone civile, intr-o campanie a terorii si pentru a curata zonele in care trupele terestre guvernamentale urmau sa avanseze. Atacurile coalitiei conduse de SUA au avut de asemnea victime civile, insa au fost supuse unor reguli mult mai stricte, scrie The Guardian.
„Orice beneficii strategice aduse de interventia Rusiei au adus costuri mari pentru civili, toti observatorii locali cazand de acord asupra faptului ca 2000 de non-combatanti au murit”, spune Chris Woods, directorul organizatiei de monitorizare Airwars, ce colecteaza si evalueaza rapoartele cu privire la victimele de razboi.
„De asemenea, mii de luptatori ai opozitiei au murit intr-o campanie a Rusiei ce a depasit-o pe cea a coalitiei atat in termeni de tempo,cat si in ceea ce priveste agresivitatea”, a mai spus Woods.
„Avand mai putine forte rusesti active in Siria, civilii – in special medicii – s-ar putea bucura de intreruperea mult asteptata a atacurilor ce au omorat pana acum sute de civili sirieni”, a spus Kristyan Benedict, directorul campaniei din Siria a grupului Amnesty International. Insa acesta a mai avestizat ca odata stabilita infrastructura militara a fortelor rusesti si bombardamentele aeriene continuand, civilii nu ar trebui sa considere ca acum sunt in siguranta.