UPDATE BCE surprinde pietele si reduce la zero dobanda de politica monetara / Reuters: Banca centrala a scos bazooka
Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi cele trei dobanzi de interventie, barometrul creditelor in zona euro, aducand dobanda de politica monetara la zero, pentru prima oara in istoria sa, anunta AFP.
Dobanda la depozite, care se aplica depozitelor de lichiditati pe care bancile le pastreaza la BCE pentru o zi si care era de -0,30% din decembrie 2015, a fost redusa la -0,40%, a anuntat un purtator de cuvant al BCE. Facilitatea de creditare a fost redusa la 0,25%.
De asemenea, BCE a anuntat ca majoreaza de la 60 la 80 de miliarde de euro suma pe care o aloca lunar pentru rascumpararea de datorii (asa numita relaxare cantitativa)
Banca a decis de asemenea sa extinda aria titlurilor eligibile pentru aceste operatiuni la obligatiuni emise de companiile non-financiare din zona euro.
In fine, banca va lansa incepand cu iunie un nou program imens de credite pe termen lung pentru banci.
Imediat dupa acest anunt, principalele burse europene au cunoscut aprecieri semnificative: la Milano, indicele FTSE Mib castiga 3,62%, la Paris indicele CAC 40 se aprecia cu 3,29%, piata din Londra se aprecia cu 2,5% iar euro pierdea teren fata de dolar. Ulterior insa, bursele au intrat puternic pe rosu si au inchis in pierdere.
Obiectivul acestor masuri este incitarea bancilor sa injecteze bani in economia reala, pentru a reporni creditele, inflatia si cresterea.
In ultimii trei ani, cresterea preturilor si a consumului in zona euro se situeaza sistematic sub obiectivul BCE – o cifra apropiata, dar sub 2%.
Seful BCE, Mario Draghi, a avertizat ca dobanzile ar putea cobora si mai mult, dar nu in perioada imediat urmatoare.
Dobanzile „vor ramane la nivelele actuale sau mai jos pentru o lunga perioada de timp, mult dincolo de orizontul rascumpararilor de datorii”, respectiv martie 2017, a spus Draghi, intr-o conferinta de presa.
Pentru moment, „nu anticipam ca este necesara reducerea si mai mult a dobanzilor”, a precizat Draghi, adaugand insa: „dar conditiile se pot schimba”.
Bancile din zona euro au criticat in ultima perioada dobanzile negative la depozite, care le reduc profitabilitatea.
Dar Draghi a considera ca acest lucru nu pune in pericol profitabilitatea in ansamblu a bancilor.