Business Report: Romania a trecut la importuri masive de curent, un record al ultimului an. De la cine cumparam; Viitorul energiei nucleare in Romania a intrat in morisca datului cu parerea: dupa apa grea vine uraniul; BNR pregateste masuri fata de explozia cererii si efectele ei: inflatie, importuri masive, presiune pe curs
Romania a trecut la importuri masive de curent, un record al ultimului an. De la cine cumparam Pentru ca nu bate vantul, iar Hidroelectrica si termocentralele nu functioneaza la capacitate, consumul de energie din Romania este mai mare decat productia, astfel ca diferenta trebuie sa fie acoperita din import. De aproape o luna, Romania a inceput sa fie, constant, un importator de energie, o inversare a trendului din ultimii doi ani. Productia de energie electrica din surse eoliene tindea catre zero, ieri, ora 14.00. Nici energia din carbune nu o ducea prea bine – 1.500 MW, iar apele contribuiau la Sistemul Energetic National cu doar 2.100 de MW, pentru ca Hidroelectrica are oprite patru hidroagregate de la Portile de Fier pentru reparatii, informeaza Economica.net.
Viitorul energiei nucleare in Romania a intrat in morisca datului cu parerea: dupa apa grea vine uraniul Nimeni nu poate estima cu precizie cat a platit Romania pentru a intra in clubul select al producatorilor de energie electrica pe baza nucleara. Oricum, vorbim de miliarde de dolari, de zeci de ani de eforturi, pentru ca in final sa avem instalati 1500 de megawati, sub Ungaria sau Bulgaria, ca sa ne referim numai la vecinii europeni. De cativa ani incoace incercam sa revitalizam programul nuclear, negociind cu o companie chineza constructia reactoarelor 3 si 4, care ar mai costa inca alte cateva miliarde de dolari. Pe acest fond au inceput sa apara din ce in ce mai multi „specialisti” ce isi dau cu parerea despre viitorul energeticii nucleare, in timp ce aceia care au mai ramas in sistem sunt ignorati total, scrie Energy-Center.
BNR pregateste masuri fata de explozia cererii si efectele ei: inflatie, importuri masive, presiune pe curs Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a dat miercuri un semnal important cu privire la intentia bancii centrale de a inaspri politica monetara mai devreme decat se preconiza anterior. Obiectivul bancii centrale este de a raspunde exploziei consumului – preconizata sa treaca pe excedent din luna iulie a acestui an, ca urmare a relaxarii fiscale din 2015 – care va duce la reaprinderea inflatiei si la cresterea importurilor, cu efecte negative asupra contului curent al balantei de plati si, implicit, la presiune pe curs, integral pe Curs de Guvernare.
Profitul Telekom Romania a scazut anul trecut cu 61%, la 205 milioane euro Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) realizat de grupul de firme Telekom Romania a inregistrat anul trecut o scadere de 61%, pana la nivelul de 205 milioane euro, fata de cele 266 milioane euro din 2014, potrivit datelor publicate ieri de grupul german Deutsche Telekom. In plus, veniturile Telekom Romania au scazut cu 1,8% in perioada analizata, la 984 de milioane de euro. Rezultatele financiare raportate de Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) pentru 2015 arata venituri in scadere usoara, cu 1,2%, la 601,7 milioane euro, acestea reflectand, in principal, scaderea continua a segmentului de voce fixa generata de tendinta de inlocuire a serviciilor fixe cu cele mobile, cu venituri aferente mai mici cu 17% la finalul lui 2015 fata de perioada similara din 2014, anunta Bursa.ro.
De ce nu mai dau medicii credit cardului de sanatate Saptamana trecuta, medicii de famile au protestat in fata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) dupa ce sistemul cardului de sanatate a ramas inca o data blocat. Situatia nu are cum sa mai continue, sustin medicii, care se plang ca le este extrem de greu sa ofere consultatii si sa prescrie retete. „Daca nu functioneaza cardul online, medicii nu pot sti in timp real daca pacientii nu figureaza internati in alt spital (CNAS nu deconteaza doua servicii medicale efectuate concomitent la furnizori diferiti de servicii medicale), daca nu au primit medicamente din alte parti. Serviciile efectuate astfel sunt ulterior invalidate si imputate, chiar daca nu s-a creat niciun prejudiciu material (…)”, raspunde Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, conform Capital.
Cum se schimba RCA: vom avea rascumparare de dauna, decontare directa optionala, iar vigneta dispare Noul proiect de lege RCA depus de ASF la Ministerul Finantelor si la Parlament introduce notiunea de rascumparare dauna produsa si platita de asigurator si un Birou al Asigurarilor din Romania, care va include Biroul Carte Verde si Fondul National al Victimelor Strazii, care vor administra CEDAM, potrivit participantilor la discutiile din Parlament, cand a fost depusa propunerea de proiect legislativ. In plus, proiectul a decis eliminarea vignetei pentru reducerea costurilor. Zilele urmatoare vedem cine isi va asuma raspunderea acestui proiect de lege: Ministerul Finantelor, Camera Deputatilor sau Senatul, scrie Economica.
Masina zburatoare este tot mai aproape de realitate. Va avea autonomie de 800 de kilometri Compania Terrafugia prezenta in 2004 un proiect extrem de interesant: prima masina zburatoare. Timpul a trecut, tehnologia a evoluat, iar lucrurile in cadrul companiei s-au miscat bine. Conform oficialilor Terrafugia, in 2018, vor demara primele teste reale cu viitorul vehicul zburator. Masina va avea aripi pliabile si va integra doua motoare electrice. Cele doua unitati promit 300 CP si ii va permite modelului sa ajunga la o autonomie de aproximativ 800 de kilometri, informeaza Auto-Bild.ro.