Sari direct la conținut

Câștigurile de pe Bursa Rusiei sunt un „miraj total”, avertizează doi cercetători de la Yale

HotNews.ro
Bursa de la Moscova, Foto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia Images
Bursa de la Moscova, Foto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia Images

Economia rusă se află într-o spirală descendentă iar randamentul ridicat al Bursei de la Moscova este un „miraj total”, au declarat Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi cercetători în economie de la Universitatea Yale, pentru Markets Insider.

Valoarea capitalizării Bursei de la Moscova a crescut cu 43% de la începerea invaziei în Ucraina anul trecut, peste dublu față de câștigurile înregistrate de indicele de referință S&P 500 al bursei americane.

Însă cei doi cercetători de la Yale afirmă că aceste câștiguri ale bursei ruse sunt iluzorii și că succesul de care s-au bucurat anul acesta acțiunile companiilor din Rusia se datorează înghețării fluxurilor de capital străin.

Cu alte cuvinte, cei care au investit în Rusia înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” nu au putut să își vândă acțiunile de pe bursa rusă. Cercetătorii americani subliniază că această mutare a avut tocmai obiectivul de a susține Bursa de la Moscova.

Aceștia explică de asemenea că o parte a câștigurilor pot fi atribuite rublei ruse, care s-a depreciat recent până la cel mai scăzut nivel față de dolar de după prima lună a invaziei.

Legătura dintre cursul de schimb și bursa rusă

Deprecierea rublei ajută bursa rusă deoarece țara condusă de Vladimir Putin produce preponderent bunuri care sunt vândute în valută „țărilor prietenoase” iar intrarea unor monede străine mai puternice în Rusia duce la „umflarea” artificială a profiturilor și „proptirea” prețurilor acțiunilor, afirmă Steven Tian.

Faptul că rubla a ajuns una dintre cele mai slabe monede din lume anul acesta a fost comentat inclusiv de către televiziunile rusești și criticat de către Kremlin.

„Câștigurile de pe piața bursieră [de la Moscova] reflectă mai puțin o creare reală de avuție sau investiții străine/încredere în piețele rusești (care este inexistentă) ci doar efecte ale cursului de schimb”, mai spune cercetătorul.

Acesta și Sonnefeld spun că, în spatele indicilor bursieri care arată bine, Rusia suferă de fapt de o criză uriașă de încredere în economia sa și că acesta este principalul motiv pentru care economia rusă va continua să sufere, chiar și după încheierea războiului din Ucraina.

Sonnefeld atrage cu precădere atenția asupra exodului de capital străin dar și a forței de muncă calificate din Rusia.

„[Capitalul] merge în țările învecinate și arată un dispreț complet pentru tacticile nemiloase ale lui Putin, acest lucru golind țara de capitalul său intelectual. Este un lucru devastator pentru viitorul Rusiei”, spune acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 544-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro