Sari direct la conținut

Bursele asiatice au inchis in scadere o saptamana neagra, pietele europene incearca un usor rebound, dupa scaderile masive de joi

HotNews.ro
Sediul BCE din Frankfurt, Foto: BCE
Sediul BCE din Frankfurt, Foto: BCE

Bursele asiatice si-au amplificat pierderile vineri, piata din Tokyo terminand in scadere de aproape 5%, la capatul unei saptamani negre la nivel global, pe fondul unui cocktail de ingrijorari si de indoieli legate de petrol, banci si cresterea mondiala, scrie AFP. In schimb, bursele europene incercau un rebound in cursul diminetii.

In jurul orei 10,00 (09,00 GMT), Paris castiga 1,19%, Frankfurt 0,79%, Londra 1,28%, Madrid 0,81% iar Milano 1,26%.

In Tokyo, la capatul unei sedinte foarte animate, indicele Nikkei a pierdut 4,84%, cazand sub pragul de 15.000 de puncte, un minim din octombrie 2014. In saptamana care se incheie, Nikkei a pierdut 11,10%.

Bursa din Tokyo sufera mai mult decat celelalte piete mondiale, avand in vedere aprecierea yenului, valuta de refugiu, o miscare care penalizeaza dur companiile exportatoare si economia nipona.

Dolarul oscileaza in prezent in jurul a 112 yeni, fata de 120 de yeni la finele lui 2015, iar speculatiile cresc in privinta unei interventii a autoritatilor japoneze pe piata valutara, pentru a stopa aceasta crestere pe punctul de a ruina eforturile guvernului si ale bancii centrale in ultimii ani.

Ministrul japonez al Finantelor, Taro Aso, a afirmat vineri dimineata ca „supravegheaza atent” paritatea yen/dolar. Guvernatorul Bancii Japoniei (BoJ), Haruhiko Kuroda, a declarat ca reactia pietelor este „excesiva, avand in vedere fundamentele” solide ale economiei japoneze.

„Am intrat intr-o noua faza”, a comentat pentru Bloomberg Juichi Wako, analista la Nomura. „Fluctuatiile dolar-yen sunt in centrul atentiei, suntem la mila miscarilor monetare”.

Bursa din Hong Kong ceda 1%, dupa o cadere de 4% in ziua precedenta, Sydney pierdea 1,16%, aceeasi tendinta pe pietele din Seul si Wellington.

Pietele din China, Taiwan si Vietnam erau in continuare inchise vineri din cauza concediului de Anul nou lunar.

Ziua de joi a fost neagra in Europa: Parisul a pierdut 4,05%, Frankfurt 2,93%, Londra 2,39%, Milano 5,63% iar Madrid 4,88%.

Tendinta a fost continuata de Wall Street, unde Dow Jones a pierdut la inchidere 1,60% iar Nasdaq 0,39%. Buenos Aires a pierdut 2,96%, Sao Paulo, 2,56%.

„Nu mai sunt iepuri de scos din palarie”

Intr-un discurs foarte prudent, sefa Bancii centrale americane, Janet Yellen, care s-a prezentat miercuri si joi in fata congresmenilor, nu a fost in masura sa linisteasca pietele financiare.

Pe langa incetinirea economiei chineze, doi factori afecteaza evolutia burselor – bancile si petrolul, aata Alexandre Baradez, analist la IG France.

Cotatia petrolului a crescut vineri in Asia, pe fondul speculatiilor legate de dorinta OPEC de a-si reduce productia. Dar relansarea risca sa fie de scurta durata, in conditiile in care piata este afectata de o conjunctura adversa, supraabundenta si cerere slaba.

In opinia alui Christopher Dembik, economist la Saxo Bank, „de acum panica se auto-intretine” iar bursele nu mai acorda atentie realitatilor economice.

Deruta care se inregistreaza de la inceputul anului este generata si de faptul ca bancile centrale au din ce in ce mai putine instrumente la dispozitie.

„Politicile monetare si incertitudinile legate de eficienta lor reprezinta principala ingrijorare macro-economica, in prezent”, a declarat la Bloomberg TV Leo Grohowski, de la BNY Mellon Wealth Management din New York.

„Doar o actiune (a bancilor centrale) ar putea sa asigure, dar ele dispun de tot mai putine instrumente pentru a surprinde investitorii”, arata Dembik.

Federal Reserve este in prezent in pozitie de status quo, arata acesta, aruncand presiunea asupra Bancii Centrale Europene (BCE). Ori, presedintele sau „Mario Draghi nu mai are iepuri de scos din palarie, deci actuala scadere ar mai putea dura mult timp”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro