Sari direct la conținut

Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara anunta verificarea antiplagiat a tezelor de licenta, master, doctorat, un curs de scriere academica si reguli pentru analizarea retroactiva a tezelor de doctorat

HotNews.ro
Marilen Pirtea, Foto: Agerpres
Marilen Pirtea, Foto: Agerpres

Universitatea de Vest din Timisoara anunta ca lucreaza la un mecanism care sa inlature orice „semn de intrebare asupra tezelor de doctorat si a lucrarilor stiintifice”. Marilen Pirtea, rectorul universitatii, declara ca, incepand din acest an, nu doar tezele de doctorat vor fi verificate inaintea sustinerii lor cu un program antiplagiat, ci obligativitatea se va extinde si la licenta si master. De asemenea, rectorul anunta ca planuieste ca din toamna sa introduca din anul I de licenta o disciplina adresata tuturor studentilor, indiferent de specializare, privind scrierea academica.

Marilen Pirtea, rectorul Universitatii din Bucuresti, anunta intr-un comunicat de presa ca va „inainta Senatului Universitatii, forul decizional al institutiei, un proiect de metodologie care sa aiba ca scop inlaturarea oricarui semn de intrebare asupra tezelor de doctorat si a lucrarilor stiintifice, indiferent ca autorii fac parte din clasa politica sau alt grup profesional„.

Contactat de HotNews.ro, rectorul Marilen Pirtea a declarat ca proiectul de metodologie va intra in dezbaterea Senatului UVT “probabil in luna martie, pentru ca pe 3 martie intra in functiune noul Senat al Universitatii”, in componenta stabilita la alegeri.

Acesta a precizat ca verificarea tezelor de doctorat – care se realizeaza deja de ani de zile, a celor de masterat si licenta printr-un program antiplagiat, introducerea cursului de scriere academica, dar si stabilirea regulilor pe baza carora sa se faca verificare retroactiva a tezelor de doctorat vor face parte din proiectul de metodologie.

Metodologia trebuie sa cuprinda reatroactiv modul de verificare a tezelor de doctorat. Va fi o metodologie propusa de scolile doctorale ale Universitatii, pentru a preintimpina situatia in care fiecare sa ceara cum doreste verificarea tezei lui X sau Y, pe baza unor interese personale sau ale unor vendete. Vrem sa intram intr-un proces de sanitarizare, de igienizare din acest punct de vedere, pentru a consolida imaginea universitara”, a declarat pentru HotNews.ro rectorul UVT.

Pirtea a precizat ca metodologia “intareste ce spunea ministrul invatamantului, ca va da universitatilor responsabilitatea acordarii titlurilor de doctor. Evident ca trebuie sa intarim aceasta rigoare la nivelul scolilor doctorale”.

Intrebat daca UVT va analiza toate tezele de doctorat sustinute la aceasta institutie, Marilen Pirtea a declarat ca discutiile in acest moment se duc in jurul intrebarii “la ce an ne oprim? Trebuie sa avem o masura echidistanta, de aceea se va dezbate”.

Rectorul Universitatii se declarat convins ca metodologia “va converge cu ideile Ministerului Educatiei, pentru ca in acel colectiv de lucru al Ministerului care elaboreaza diferite metodologii Universitatea de Vest din Timisoara are doi reprezentanti si cu siguranta avem feedback de acolo. Dar metodologia noastra se refera la universitatea noastra si va fi inaintata ca propunere catre celelalte universitati, pentru ca nu putem obliga pe nimeni sa o adopte”.

Universitatea de Vest din Timisoara nu are depusa la Comisia de Etica nicio solicitare de verificare a vreunei teze de doctorat, a declarat pentru HotNews.ro Marilen Pirtea, care a precizat ca rolul metodologiei este de a pregati universitatea pentru o astfel de situatie. “Alte universitati au deja situatii si sesizari, cum este Universitatea din Bucuresti, si oricand pot aparea sesizari la orice universitate din Romania. Daca nu apar sesizari, pot sa apara autosesizari ale noastre”, a continuat Pirtea.

In cadrul comunicatului remis HotNews.ro, sub titlul „‘Vanatoarea de vrajitoare’ dauneaza grav sanatatii… mediului academic. Este nevoie de un nou mecanism de verificare”, Marilen Pirtea sustine ca metodologia „este un nou filtru de care Universitatea de Vest din Timisoara nu are nevoie, dar nu poti cere cuiva sa faca schimbari daca tu nu esti dispus sa le faci„.

Conducerea Universitatii de Vest din Timisoara (UVT) isi exprima dorinta ca „acest set de masuri sa functioneze ca un program pilot pentru toate universitatile romanesti” si se declara dispusa „la orice propunere asemanatoare din partea mediului academic„.

La aceasta universitate, „de ani buni, toate tezele de doctorat sunt verificate cu programul de antiplagiat inaintea sustinerii lor, obligativitate ce se impune din acest an universitar si la licenta si master.De asemenea, UVT are in proiect ca din toamna sa introduca inca din anul I de licenta o disciplina adresata tuturor studentilor sai, indiferent de specializare, privind scrierea academica„, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Rectorul Marilen Pirtea declara ca institutia de invatamant superior pe care o conduce „a fost prima din tara care a semnat un protocol de preventie cu Directia Generala Anticoruptie si a implementat cel mai performant sistem de antiplagiat din lume”, pentru a „intari increderea in institutia noastra atat din partea membrilor comunitatii academice, cat si a viitorilor nostri studenti, dar si a tuturor partenerilor„.

Acesta precizeaza ca „UVT nu a avut niciun profesor titular pe lista celor care au girat lucrari stiintifice pentru persoane aflate in detentie, ci unul singur in regim de plata cu ora„.

Cu toate acestea, nu dorim sa stam pasivi la problemele cu care se confrunta mediul academic romanesc, supus unor atacuri continue, mai mult sau mai putin indreptatite. Nu mi-am propus sa fac din comunicarea prezenta o analiza in acest sens, ci vreau sa sustin o schimbare care sa vina din interiorul universitatilor, acestea sa nu astepte si sa nu accepte sa li se dicteze din exterior ce sa faca. Orice sistem are neajunsuri, dar mediul universitar este, probabil, cel mai in masura sa se autocorecteze„, este de parere Marilen Pirtea.

In finalul comunicatului, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara afirma ca „politicul nu dicteaza mediului universitar ce sa faca, cel putin nu Universitatii de Vest din Timisoara. Cel mult, daca se vrea util, politicul poate sa lucreze alaturi de mediul academic in promovarea unor masuri menite sa genereze rezultate pozitive„.

Descarca de aici comunicatul integral remis de Universitatea de Vest din Timisoara

Universitatea de Vest din Timisoara anunta un nou mecanism de verificare a plagiatelor

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro