Sari direct la conținut

Cea mai controversată armă a Ucrainei oferă trupelor sale ce au nevoie cu disperare (expert militar)

HotNews.ro
Armata ucraineana, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images
Armata ucraineana, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images

Cel mai controversat armament folosit de Ucraina, munițiile cu dispersie primite din partea Statelor Unite, și-a dovedit deja eficacitatea la nivel tactic, aducând totodată forțelor ucrainene și beneficii la nivel logistică, explică un analist militar pentru Insider.

Din punct de vedere tactic, Ucraina poate folosi munițiile cu dispersie pentru a „mătura” trupele rusești chiar în pozițiile fortificate pe care și le-au construit întrucât proiectilele de mici dimensiuni pot acoperi o suprafață mare de teren și pot cădea în aproape orice deschideri din liniile defensive, explică George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA.

„Este foarte greu să eludezi această formă de foc indirect comparativ cu, să zicem, un proiectil unitar sau focosul unei piese tradiționale de artilerie”, afirmă acesta, adăugând că munițiile cu dispersie „cresc letalitatea Ucrainei, aceasta fiind o capacitate ofensivă de care are nevoie pentru a avea succes” în fața forțelor ruse.

Înregistrări video distribuite de trupele ucrainene au arătat zilele trecute cum acestea au folosit muniții cu dispersie și în timpul luptelor pentru Urozhaine, satul transformat de forțele rusești într-o veritabilă redută.

O primă filmare cu folosirea acestora de către ucraineni, apărută pe social media în 20 iulie, a arătat că armata americană le-a trimis proiectile cu dispersie, nu bombe, diferența dintre cele două ținând de modul de lansare: cu artilerie sau din avion.

Munițiile cu dispersie nu sunt însă un „glonț de argint”

Barros spune că rezultatul general este că „letalitatea [forțelor ucrainene] a crescut marginal iar abilitatea rușilor de a se proteja pe ei și pozițiile lor de luptă a scăzut marginal, fără să existe un răspuns rusesc semnificativ”.

Mai simplu spus, comandamentul militar de la Moscova nu a venit cu vreo escaladare semnificativă a războiului, în pofida amenințărilor oficialilor ruși vizavi de decizia Statelor Unite de a trimite Ucrainei astfel de armamente. Însuși președintele Vladimir Putin a amenințat că armata rusă va folosi la rândul ei muniții cu dispersie drept răspuns la această mutare a ucrainenilor.

Rusia pretinde că nu a folosit până acum astfel de muniții în Ucraina, afirmație contrazisă de ONU și observatorii independenți ai conflictului.

Chiar dacă trupele ucrainene au folosit cu succes munițiile cu dispersie primite din partea partenerului american, experții avertizează că acestea nu vor fi suficiente pe cont propriu pentru a garanta succesul ofensivei declanșate luna trecută.

„Realitatea este că nu există un sistem de arme care să fie un glonț de argint. Câștigi războaie prin creșterea capacității de luptă folosind aceste sisteme diferite și a modului în care ele se completează reciproc într-un joc complex”, afirmă George Barros.

„Dacă adversarul tău sapă și are fortificații pe teren, fiind mai greu să îl lovești cu proiectile unitare, atunci trebuie să apelezi la cealaltă unealtă din trusa ta de unele”, mai afirmă analistul militar.

Amintim că președintele american Joe Biden a justificat trimiterea acestor tipuri de muniții Ucrainei prin faptul că inclusiv Statele Unite și partenerii săi încep să rămână fără proiectile convenționale cu calibrul de 155 de milimetri de care trupele ucrainene au nevoie în timpul ofensivei.

Barros notează că primirea munițiilor cu dispersie a ajutat de asemenea la ameliorarea presiunilor pe sistemul logistic al armatei ucrainene în condițiile în care ofensiva din sudul și estul țării continuă să consume proiectile la rate extrem de ridicate.

De ce sunt atât de controversate munițiile cu dispersie

Bombele cu dispersie sunt interzise de peste 100 de țări. De obicei, ele lansează un număr mare de proiectile mai mici care pot ucide pe o zonă largă, iar cele care nu reușesc să explodeze reprezintă un pericol timp de decenii după încheierea unui conflict.

„Ucraina a oferit asigurări scrise că le va folosi într-un mod foarte atent” pentru a minimiza riscurile pentru civili, a spus Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden cu privire la decizia de a furniza astfel de arme Ucrainei.

Grupările pentru drepturile omului se opun deciziei Washingtonului, dar munițiile ar putea oferi un impuls contraofensivei ucrainene pentru a recupera teritoriile capturate de forțele ruse de când au invadat în februarie 2022.

Munițiile cu dispersie, indiferent că sunt lansate din aer, sau cu sisteme de artilerie ca în cazul celor primite de Ucraina, sunt alcătuite de regulă dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii.

Potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii, unele muniții cu dispersie nu explodează în până 40% din cazuri.

Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili. Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale. O lege din 2009 interzice exporturile de muniții cu dispersie din SUA cu rate de eșec ale explozibililor mai mari de 1%, care acoperă practic toate stocurile militare ale SUA.

Este însă în prerogativele președintelui SUA să facă excepție de la interdicțiile prevăzute de legislația americană în ceea ce privește aceste muniții.

Donald Trump a folosit la rândul său aceste prerogative pentru a aproba în ianuarie 2021, cu puțin timp înainte de încheierea mandatului său de președinte, pentru a permite exportul de tehnologie a munițiilor cu dispersie în Coreea de Sud.

Urmărește ultimele evoluții din a 540-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro