Sefa interimara a TVR, in Parlament: Cerem cresterea taxei TV. Daca nu se doreste televiziune publica, nu va mai exista/ Stergerea datoriilor – varianta de rezolvare a situatiei
Directorul interimar al TVR, Irina Radu, a avut o discutie miercuri cu conducerea Camerei Deputatilor, presedintii comisiilor de cultura si de buget si fostul ministru de finante Eugen Teodorovici despre situatia de la TVR, despre care a afirmat ca este „mai complicata ca niciodata”. Intalnirea a fost solicitata de Radu printr-o scrisoare transmisa deputatilor. Ea a declarat jurnalistilor ca este nevoie de o marire a abonamentului pentru televizunea publica, de stergerea datoriilor dar si de numirea cat mai repede a unui nou consiliu de administratie cu mandat plin.
„Am incercat sa lamurim situatia in care se afla TVR-ul, o situatie mai complicata ca niciodata. Am raspuns la toate intrebarile adresate si ni s-a solicitat un plan. Pentru noi a fost putin ciudat sa se astepte un plan fara sa se modifice legea si fara niste masuri foarte importante. Parerea mea este ca orice plan fara modificari radicale de lege si chiar de valoare a taxei TV ar fi o pacaleala. Personal nu voi pune niciodata pe hartie un lucru in care nu cred.
Ne vom duce acasa la TVR, vom face alte calcule dar vestea buna este de fapt ultima mea intrebare catre domniilor – daca acest plan poate tine cont si de niste lucruri care acum nu exista in legea 41 – si mi s-a raspuns ca da,” a declarat Radu jurnalistilor dupa discutii.
Intrebata cu cat ar trebui sa creasca taxa TV pentru ca lucrurile sa se regleze, seful TVR a raspuns:
„Este vorba de niste cifre care ar deveni functionale daca ar creste taxa cu foarte putin, nu cresteri semnificative. Stiu ca s-a transmis mereu mesajul ‘nu vrem sa crestem taxa’. Atunci inseamnca ca ne mintim in continuare. Nu poate nimeni sa zica nu mai cereti. Ba cerem si daca nu se doreste televiziune publica nu va mai exista. Dar trebuie sa ne asumama adevarul”.
„Atata timp cat un grafic pe 10 ani de zile iti arata ca te duci in jos si nu se intampla nimic inseamna ca trebie sa pui pe masa serios cifrele si sa spui ca nu se mai poate. In blocaj nu se intra dintr-o data, nu se stinge lumina. Dar in momentul in care ajungi sa platesti doar salarii fara sa ai productii de ce mai existi? O televiziune exista pentru publicul ei” a mai spus Radu.
Ea a precizat ca a cerut ajutorul deputatilor pentru modificarea legii de functionare a TVR.
Intrebata despre reducerile de personal: „S-a vorbit de un plan de reorganizare, nu neaparat de reducere (de personal – n.r.). Orice reorganizare probabil include acest aspect”.
Radu a mai spus ca i-a rugat pe parlamentari sa se voteze un nou consiliu de administratie. „Si acest lucru am rugat sa se intample mai repede – un nou consiliu de administratie. Puterile unui interimat sunt limitate.”
Despre stergerea datoriilor: „Am enumerat-o printr-o variantele de rezolvare a situatiei. Dar cu sinceritate va spun, chiar daca s-ar sterge datoriile nu se poate functiona performant la acest nivel al abonamentului.”
In scrisoarea adresata Biroului Permanent, directorul interimar al TVR atragea atentia ca „Societatea Romana de Televiziune se afla aproape de momentul imposibilitatii de a functiona”, afirmand ca „institutia va intra in blocaj dupa data de 20 noiembrie 2015”.
„Va aduc la cunostinta ca proiectia financiara pana la sfarsitul anului se prezinta astfel: 30 noiembrie 2015 – deficit 5.500.000 lei; 31 decembrie 2015 – deficit 19.177.000 lei. La acestea se adauga perspectiva blocarii conturilor de catre ANAF din cauza unor datorii istorice scadente in perioada martie/ aprilie 2016, in suma de 15.500.000 de lei. Asadar va informez ca institutia va intra in blocaj dupa data de 20 noiembrie 2015”, sustine Irina Radu in scrisoarea adresata Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.
In scrisoarea pe care o semneaza, directorul interimar al TVR atrage atentia asupra necesitatii modificarii Legii 41 privind organizarea si functionarea SRR si SRTv, identificarii unei solutii privind datoriile acumulate de Televiziunea Publica mai ales in perioada 2006-2012, precum si regandirii serviciilor oferite de postul public de televiziune ca acestea sa raspunda nevoilor societatii