Sari direct la conținut

​In apararea unui principiu: omul potrivit la locul potrivit

Raspunsurile slabe, neconvingatoare ale Cristinei Guseth la audierile din Parlament nu ajuta nici justitia sa castige mai multa credibilitate, nici societatea civila. Acest om de buna credinta, care a contribuit din plin la evolutia democratiei romanesti din pozitia de activist in societatea civila, a derulat zeci de programe bune pentru justitia din Romania, s-a pozitionat mereu corect in momente grele pentru democratia romaneasca, a facut un pas gresit acceptand nominalizarea la ministerul justitiei. Postul inseamna mai mult decat simpla administrare a justitiei sau decat elaborarea unor politici publice.

Va fi un ministru lipsit de autoritate in sistem si de credibilitate in ochii opiniei publice. Activitatea sa incepe prin a fi grevata de suspiciunea lipsei de competenta. Spre bucuria penalilor si sustinatorilor lor, parlamentarii au reusit sa dea un vot de blam pentru acele ONG-uri care le stau ca un ghimpe in coaste.

Adversarii guvernului Ciolos, in intregul lui, se vor raporta mereu la aceasta audiere cand vor dori sa-l atace.

Prestatia din parlament a fost un dezastru, inregistrata ca o umilinta de juristi. E greu de acceptat ca un tehnocrat ca Dacian Ciolos n-a identificat printre magistratii sau profesorii de drept din Romania un profesionist capabil sa se ridice la inaltimea functiei si sa raspunda exigentelor de integritate.

A evoluat in conditii de ostilitate extrema din partea parlamentului, dar era de asteptat sa fie asa. Pana si pretinsi sustinatori ai justitiei, cum este Catalin Predoiu, a pus gaz pe foc in ziua audierilor afirmand despre Cristina Guseth ca este un fel de Macovei, adica un indemn la boicot. Scopul parlamentarilor a fost sa o umileasca exploatand fara mila lipsa studiilor juridice ale candidatului la functia de ministru al justitiei. Trebuie sa admitem ca este o premiera nefericita, constatata inclusiv de corpul magistratilor care a criticat propunerea.

Am creditat-o, ca multi altii de buna credinta, cu expertiza necesara si cu agenda corecta. Am crezut ca va face fata hienelor care o asteptau sa-si rupa gitul. Nu a fost chiar asa. Dupa citeva ezitari, Cristina Guseth s-a incurcat intr-o intrebare legata de programul guvernului.

A fost ezitanta, nu a stiut raspunsurile corecte la intrebari simple. Apoi a fost prada usoara cand parlamentari versati in rele ca Nicolicea au plimbat-o prin definitii, legi si Constitutie, totul culminind cu o marturisire care va atirna greu in CV-ul sau de ministru al justitiei: „Am citit Constitutia. Dar a citi Constitutia nu inseamna a sti Constitutia”.

Cristina Guseth a recunoscut la finalul audierilor ca nu a performat bine. Paradoxul e ca a primit aviz favorabil de la comisiile reunite si va fi, cel mai probabil, ministru al Justitiei in Guvernul Ciolos. Probabil ca va avea linga ea secretari de stat si specialisti competenti care vor rezolva partea tehnica a postului, iar ea se va concentra pe dimensiunea manageriala.

La final ramine intrebarea unui parlamentar: „La modul in care vorbiti despre Justitie, credeti ca aveti caderea morala sa ne vorbiti noua despre scaderea increderii in Justitie?” Pentru ca, da, increderea in sisteme se construieste prin respectarea unui principiu simplu, aparat si de Cristina Guseth cat era in societatea civila: omul potrivit la locul potrivit.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro