Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: TTIP, benefic atat pentru mediul de afaceri cat si pentru consumatori. Va ajuta companiile romane sa isi creasca exporturile transatlantice
Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii in Romania, scrie, intr-o postare pe blogul oficial, ca a participat recent la o conferinta intitulata „TTIP: Vocea Romaniei” in care a fost prezentat, printre aletele, rezultatul unui sondaj national in randul mediului de afaceri roman. In cadrul conferintei au fost discutate mai multe argumente in favoarea parteneriatului comercial transatlantic, cele mai importante fiind contributia sa la cresterea economiei romane si faptul ca va ajuta companiile romane sa isi cresca exporturile catre SUA.
Un studiu realizat de economistul comercial sef al Comisiei Europene, Lucian Cernat, impreuna cu Csilla Lakatos estimeaza ca TTIP ar putea fi responsabil pentru o crestere de 0,25% a PIB-ului Romaniei. Desi SUA nu sunt la ora actuala principalul partener comercial al Romaniei, iar unele studii sugereaza ca Romania nu se numara printre acei membri UE care vor obtine cele mai mari beneficii initiale din TTIP, acest adaos se va dovedi mai mult decat binevenit pentru economia romana, scrie Brummell.
O parte din beneficiile economice ar urma sa rezulte din reducerea tarifeor, insa potrivit aceluiasi studiu, 93% din beneficiile economice ale Romaniei ca urmare a acordului ar urma sa vina nu din reducerea tarifelor ci din indepartarea barierelor non-tarifare: poveri de reglementare reduse, proceduri vamale facilitate si acces la pietele de aprovizionare americane.
Exista si un element strategic in cadrul incheierii TTIP, noteaza ambasadorul britanic, si anume apropierea UE de SUA si implicit a Romaniei de SUA.
Cel mai puternic argument in favoarea TTIP, sustine Brummell, vine insa din partea companilor romane care desfasoara deja afaceri cu SUA sau exploreaza posibilitatea de a face acest lucru. Acestia considera ca, printre avantajele TTIP se numara faptul ca i-ar ajuta sa isi creasca exporturile transatlantice.
„Oferind beneficii atat pentru afaceri cat si pentru consumatori, un acord TTIP va incuraja cresterea economica, piata locurilor de munca si prosperitatea. Urmeaza negocieri complexe, insa castigurile potentiale pentru toti cei implicati sunt considerabile”, incheie ambasadorul britanic.