Sari direct la conținut

Miza lucrarilor la autostrada care a luat-o la vale: Romania risca sa returneze aproape 370 milioane de euro, bani europeni primiti pentru intreaga autostrada Orastie – Sibiu daca proiectul nu e functional. Cum poate fi salvata situatia

HotNews.ro
O portiune din autostrada Sibiu - Orastie Lot 3 a fost deramata, Foto: Turnul Sfatului
O portiune din autostrada Sibiu - Orastie Lot 3 a fost deramata, Foto: Turnul Sfatului

Romania risca sa returneze toata finantarea nerambursabila de circa 370 de milioane de euro primita de la UE pentru realizarea autostrazii Orastie – Sibiu daca Lotul 3 nu va putea fi reparat si redat circulatiei pana la finele anului viitor. Lotul 3 (cunta – Saliste) este inchis circulatiei rutiere de peste o luna pentru ca a fost afectat de probleme de stabilitate si degradari la nici un an de la inaugurare. Acum, circa 200 de metri din autostrada au fost excavati complet si vor fi reconstruiti in perioada urmatoare, insa exista semne de intrebare si cu privire la restul tronsonului. Exista totusi o solutie ce ar putea fi aplicata pentru Lotul 3, insa depinde de o decizie urgenta din partea autoritatilor.

Despre situatia Lotului 3 al autostrazii Sibiu – Orastie si problemele ce atunci erau iminente HotNews.ro si alte publicatii au scris inca din 2012, insa atat autoritatile, cat si constructorul nu au reusit sa corecteze situatia.

Surse HotNews.ro au subliniat ca in acest moment „fazarea” Lotului 3 din Orastie – Sibiu in noul exercitiu financiar european se contureaza a fi singura solutie viabila in care Romania sa nu fie nevoita sa returneze din banii europeni incasati si ar permite si extensia de timp necesara ca intreg proiectul sa fie corectat si reabilitat acolo unde sunt probleme.

Fazarea proiectului este sustinuta si de catre Asociatia Pro Infrastructura (API) care considera totusi ca, pentru rezolvarea problemelor pe Lotul 3, e nevoie de o expertiza serioasa si apoi contractarea de urgenta a lucrarilor de reabilitare.

Autostrada facuta pe bani europeni. Riscam sa dam inapoi toti banii

Autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3 - bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Autostrada Orastie – Sibiu, lotul 3 – bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Foto: Google Maps

Lotul 3, parte a proiectului Orastie – Sibiu, este una din autostrazile realizate cu 85% fonduri europene nerambursabile din exercitiul financiar 2007 – 2013, exercitiu a carui perioada de accesare se incheie la finele acestui an. In contractul de finantare, conform ultimului act aditional agreat cu oficalii europeni, valoarea contributiei nerambursabile in cadrul acestui proiect este de 1,64 miliarde lei (cca. 370 mil. euro).

Totusi, Romania ar putea fi obligata sa returneze toata contributia nerambursabila primita de la UE, daca intreaga autostrada de la Sibiu la Orastie ce face obiectul contractului de finantare nu este functionala pana pe 31 decembrie 2016.

Cu alte cuvinte, daca lucrarile de reparatie si reconstructie nu vor fi realizate sau se vor prelungi, iar autostrada nu va fi complet functionala, statul roman va trebui sa returneze banii primiti de la CE.

Despre aceasta situatie avertizeaza si fostul ministru al Transporturilor, liberalul Alexandru Nazare, care sustine ca pe langa zona unde in acest moment constructorul a excavat autostrada si o va reconstrui, sunt mai multe puncte cu probleme ce necesita reparatii capitale.

Sunt sapte puncte critice unde alunecarile sunt grave, care au nevoie acum nu de reparatii, ci de reconstructie.(…) Cheltuielile sunt mari, nu mai pot fi acoperite in interiorul actualului contract, contractul este epuizat, undeva la 120 la suta. In conditiile de fata, incotro ne indreptam? Acesti bani europeni in conditiile in care nu se face receptia vor fi pierduti integral. Se pierd banii pe intreg tronsonul Orastie-Sibiu. Daca Romania nu demonstreaza functionalitatea autostrazii Orastie-Sibiu in cursul anului viitor, reconstructia totala a acestui tronson, atunci pierdem intreaga alocare financiara pe Orastie-Sibiu„, a declarat Nazare la Digi 24.

Intrebat de HotNews.ro in cadrul unui interviu daca exista acest risc, ministrul Transporturilor Iulian Matache a evitat un raspuns concret. „Eu sper sa nu. Nu pot sa va dau un termen exact…„, a declarat ministrul.

Cu toate acestea, intr-un raspuns oficial transmis HotNews.ro in luna septembrie, Compania de Autostrazi recunoastea ca „trebuie sa demonstreze indeplinirea obiectivului „Constructia autostrazii Orastie – Sibiu” pana la sfarsitul anului 2016″.

Corectiile pe care le poate suferi Romania pot fi totale sau partiale

Avand in vedere ca tot tronsonul de 82 de km de autostrada dintre Sibiu si Orastie este vazut ca un intreg in cadrul contractului de finantare, un eventual lot inchis sau inca in lucru la finele anului 2016 ar insemna practic neindeplinirea obiectivului si implicit returnarea intregii contributii europene.

Cu toate acestea, surse bine avizate au explicat pentru HotNews.ro ca nivelul de corectie ce ar putea fi aplicat intr-un astfel de caz poate fi total sau doar partial – aferent Lotului 3 unde contributia UE ar fi de circa 116 milioane de euro, insa decizia depinde de oficialii europeni. Trebuie mentionat totusi faptul ca autoritatile romane nu au trimis spre rambursare la Comisia Europeana cererile pentru finantare europeana in cazul zonelor afectate de probleme de pe Lotul 3.

O posibila solutie ar fi „fazarea” Lotului 3 pe noul exercitiul financiar european. Mai e posibil?

O posibila solutie insa ar putea fi tratarea Lotului 3 ca un proiect separat de restul autostrazii Orastie – Sibiu, si „fazarea” sa in noul ciclu financiar 2014 – 2020, castigandu-se astfel mai mult timp pentru a putea remedia problemele si de a nu plati toata nota din buzunarul statului roman, au mai explicat sursele HotNews.ro.

De altfel, ideea fazarii a fost prezentata de catre CNADNR inca din luna iunie la Comitetul de Monitorizare POST, insa de atunci si pana acum nu s-a mai realizat nimic in acest sens.

Pe de alta parte, desi pare cam singura solutie viabila in acest moment, o eventuale „fazare” a Lotului 3 ar putea sa nu mai fie aprobata de Comisia Europeana, avand in vedere ca finele lunii septembrie era termenul limita pana la care autoritatile romane trebuiau sa propuna proiectele propuse spre „fazare” in noul exercitiu.

Sursele HotNews.ro au subliniat ca in acest moment „fazarea” Lotului 3 din Orastie – Sibiu in noul exercitiu financiar european se contureaza a fi singura solutie viabila in care Romania sa nu fie nevoita sa returneze din banii europeni incasati si ar permite si extensia de timp necesara ca intreg proiectul sa fie corectat si reabilitat acolo unde sunt probleme.

Asociatia Pro Infrastructura: Proiectul trebuie fazat de urgenta pentru a nu pierde fondurile europene

Fazarea proiectului este sustinuta si de catre Asociatia Pro Infrastructura (API) care considera totusi ca, pentru rezolvarea problemelor pe Lotul 3, e nevoie de o expertiza serioasa si apoi contractarea de urgenta a lucrarilor de reabilitare.

In momentul de fata se contureaza un risc major, cel al pierderii finantarii europene pentru intreaga autostrada Orastie-Sibiu, nu doar pentru lotul inchis. Discutam despre aproape 370 milioane de euro. Nu putem asista pasivi si doar sa emitem comunicate de presa o data pe saptamana, sa aruncam vina intre constructor si CNADNR si sa facem dezbateri la ceas de seara. Este momentul unei actiuni hotarate pentru ca lucrurile se pot inca repara„, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Drula, vicepresedintele Asociatiei Pro Infrastructura.

Solutia asa cum o vedem noi are doua componente, ambele urgente: In primul rand, pentru a nu pierde fondurile europene, proiectul trebuie fazat asa cum s-a decis la Comitetul de Monitorizare al POS-T de anul acesta. Toate partile implicate, CNADNR-ul, Autoritatea de Management POST, ministerele de care tin, trebuie sa se puna la masa si sa lucreze la documentatia necesara pentru a se realiza fazarea acestui proiect.

In al doilea rand, trebuie demarata de urgenta o expertiza serioasa, nu ca cele realizate pana acum de firme cu un sigur angajat, care sa identifice solutiile de consolidare necesare pentru ca alunecarile de teren sa fie permanent stabilizate. Aceasta expertiza va costa probabil de ordinul sutelor de mii de euro, trebuie studii geologice serioase si experti internationali care sa vina cu solutiile corecte pentru acea zona. Pe baza acestei expertize trebuie contractate lucrarile necesare in regim de urgenta„, a mai spus vicepresedintele API.

Autostrada inchisa si „demolata” la nici un an de la deschiderea traficului

Lotul 3 (22 km) din autostrada A1 Sibiu – Orastie este de mai bine de o luna inchis circulatiei pentru reparatii dupa ce in mai multe puncte calea de rulare s-a fisurat si au aparut denivelari care ar putea pune in pericol soferii. Masura a venit la mai putin de un an dupa ce autostrada a fost deschisa circulatiei, desi nu toate lucrarile – in special cele de consolidare – erau finalizate.

Inagurarea a fost facuta de ministrul Transporturilor de atunci, Ioan Rus, impreuna cu premierul Victor Ponta, chiar cu doua zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale in Ponta candida, fapt ce a dat nastere la mai multe speculatii.

Dupa inchiderea circulatiei la inceputul lunii septembrie, testele in zona km 60 unde mai multe fisuri in asfalt au aparut inca din 2014 au aratat ca sub corpul autostrazii terenul era imbibat cu apa si ca se impune reconstructia in acel punct.

Intre timp, constructorul italian Salini – Impregilo a excavat deja pe circa 200 de metri si a „demolat” tot corpul autostrazii (vezi foto), urmand ca in zilele ce urmeaza sa propuna un proiect tehnic cu solutiile de reconstruire a autostrazii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro