Sari direct la conținut

China încearcă să obțină tehnologie germană prin „ușa din spate”

HotNews.ro
Olaf Scholz alaturi de Xi Jinping, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Olaf Scholz alaturi de Xi Jinping, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

China încearcă să obțină licențe tech pentru a-și crește accesul la tehnologia germană după ce reglementările de la Berlin au făcut achizițiile directe tot mai dificile pentru regimul de la Beijing, arată un studiu citat de ziarul Handelsblatt și Reuters.

Studiul realizat de Institutul Economic German (IW) a descoperit că veniturile obținute de companiile germane din vânzările de licențe către China s-au triplat în 2022 față de 2014. Față de 2020 creșterea a fost dublă.

„Există semne clare că companiile chineze caută o nouă modalitate de a accesa tehnologie germană”, afirmă Juergen Matthes, directorul de cercetări al IW pentru piețele regionale și globale.

Acesta a declarat pentru Reuters că licențele tech sunt o cale prin care China încearcă să intre „prin ușa din spate” în acest sector al economiei germane.

Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz urmărește o strategie de „reducere a riscurilor” față de China după ce în timpul mandatului Angelei Merkel relațiile dintre cele două țări au atins niveluri fără precedent, Beijingul devenind totodată cel mai mare partener comercial al Berlinului.

Germania încearcă să ia distanță față de China

În luna iulie cabinetul lui Scholz și-a publicat noua doctrină față de China într-un document de 64 de pagini redactat în contextul unor eforturi mai largi ale Occidentului de a-și reduce dependența strategică față de China, proces pe care unii analiști din Vest au început să îl numească „de-risking”.

„China s-a schimbat. Ca urmare a acestui lucru și a deciziilor politice luate de China, trebuie să ne schimbăm abordarea față de China”, afirmă introducerea documentului care a fost aprobat de guvernul lui Scholz după luni de negocieri și dispute în coaliția sa formată din 3 partide.

Documentul afirmă însă că Beijingul rămâne un „partener indispensabil” în vederea abordării unor probleme globale precum schimbările climatice și pericolul unor pandemii. Dar el avertizează totodată că hotărârea tot mai mare a Chinei în tentativele sale de a schimba ordinea internațională pe bază de reguli aduce riscuri pentru securitatea globală.

Sectoarele IT și de telecomunicații, parte a infrastructurii critice a Germaniei, sunt văzute ca domenii care sunt în mod deosebit de sensibile față de influența chineză, guvernul lui Scholz adoptând noi măsuri pentru protejarea acestora.

Guvernul chinez a criticat noua strategie a Germaniei la scurt timp după publicarea documentului, afirmând că aceasta este „contraproductivă”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro