Sari direct la conținut

Cererea pentru steaguri rusești a crescut exploziv în Niger după lovitura de stat dată de junta militară

HotNews.ro
Protest in fata ambasadei franceze din Niamey, capitala Nigerului, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Protest in fata ambasadei franceze din Niamey, capitala Nigerului, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Yahaya Oumarou, un croitor din Niger, taie cu atenție bucăți de material alb, albastru și roșu cu mașina sa de cusut, punându-le cap la cap în trei benzi orizontale pentru a forma steagul Rusiei, relatează Reuters.

Steagurile rusești sunt la mare căutare în această țară din Africa de Vest după ce o lovitură de stat orchestrată de generalul Abdourahamane Tiani l-a înlăturat de la putere luna trecută pe Mohamed Bazoum, președintele ales democratic al Nigerului.

Unii dintre susținătorii juntei militare au ieșit în stradă cu steaguri rusești pentru a celebra înlăturarea președintelui pro-occidental al țării, manifestări care au amintit de altele ce au avut loc în urma loviturilor de stat ce au avut loc în ultimii ani în această zonă a Africii.

„Am făcut zeci de din astea (n.r. steaguri rusești) după lovitură”, afirmă Oumarou, un croitor din Niamey, capitala Nigerului.

El precizează de asemenea că steagurile țărilor Burkina Faso, Guineea și Mali, în care au avut loc lovituri de stat începând cu 2020, sunt de asemenea populare.

Dictaturile militare din Africa de Vest preferă Rusia în detrimentul Occidentului

Susținerea față de Rusia este însoțită de o creștere a simțămintelor anti-franceze în Africa de Vest, Franța fiind fosta putere colonială de aici.

Junta militară din Mali a rupt legăturile cu Franța de la preluarea puterii în mai 2021, apelând în schimb la mercenarii Wagner a lui Evgheni Prigojin pentru a lupta împotriva insurgenței jihadiste din Sahel.

Cetățenii din Burkina Faso au venit de asemenea cu steaguri rusești în timpul manifestațiilor anti-franceze violente care au urmat loviturii de stat din septembrie 2022, a doua ce a avut loc în această țară în anul respectiv.

„Sunt un fan al steagului rusesc, de aceea am venit astăzi pentru a cumpăra materiale ca croitorul să îmi facă un steag”, afirmă Okacha Abdoul-Aziz, un locuitor din capitala Nigerului care a participat la manifestațiile de susținere a juntei după ce aceasta l-a înlăturat pe președintele Bazoum, primul din istoria țării ales în mod democratic.

„Nu cunoșteam steagul rusesc înainte de lovitura de stat. Dar a devenit o declarație de modă”, mai spune el.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat și ceea ce continuă să se întâmple în Niger nu a fost orchestrat de Rusia sau Wagner, dar (…) au încercat să profite de acest lucru. Oriunde s-a dus Wagner, a urmat moartea, distrugerea și exploatarea”, a declarat marți secretarul american de stat Antony Blinken.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro