Sari direct la conținut

VIDEO Gruparea al-Mourabitoune a difuzat o inregistare video cu ostaticul roman Iulian Ghergut, rapit in Burkina Faso/ MAE: Celula de criza confirma ca persoana care apare in video este Ghergut, dar studiaza autenticitatea inregistrarii

HotNews.ro
Gruparea al-Mourabitoune a publicat o inregistare cu romanul rapit in Burkina Faso, Foto: Captura LiveLeak
Gruparea al-Mourabitoune a publicat o inregistare cu romanul rapit in Burkina Faso, Foto: Captura LiveLeak

Gruparea terorista al-Mourabitoune a difuzat sambata o inregistare video cu ostaticul roman Iulian Ghergut, un agent de securitate rapit la 4 aprilie din nordul Burkina Faso, care face apel la autoritati sa negocieze cu rapitorii pentru eliberarea sa, relateaza Mediafax citand RFI.

Inregistrarea video, care dureaza mai putin de un minut, este primul semn de viata al ostaticului roman, de la rapirea sa, la 4 aprilie, in apropierea unei mine de mangan din Tambao.

In imagini poate fi vazut Iulian Ghergut, inconjurat de trei barbati inarmati. Mesajul a fost inregistrat in exterior, iar ostaticul in varsta de 39 de ani se exprima in limba franceza.

Iulian Ghergut se prezinta, spune ca este detinut de al-Mourabitoune, la Tambao, in nordul statului Burkina Faso. El precizeaza ca mesajul a fost inregistrat la 18 august.

El se adreseaza familiei sale, prezentand numele mamei sale, apoi al tatalui sau si cerandu-le sa faca totul pentru a facilita eliberarea sa.

El se adreseaza apoi directorului societatii Pan African Mineral, pentru care lucra in momentul rapirii, apoi Guvernelor din Romania si Burkina Faso. Ostaticul implora sa negocieze cu rapitorii pentru a obtine cat mai rapid eliberarea sa.

Iulian Ghergut, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situata in provincia Oudalan, in apropierea frontierelor cu Mali si Niger, a fost rapit la 4 aprilie de cinci persoane inarmate, care au atacat un convoi aflat in misiune de patrulare. Un jandarm si un sofer au fost raniti in atacul comis in apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis.

Rapirea cetateanului roman a fost revendicata la jumatatea lunii mai de gruparea jihadista salafista Al-Mourabitoune, intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar, in care a indemnat „Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului”.

Mesajul audio a fost difuzat in numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezinta drept liderul gruparii, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. Cu aceasta ocazie, Sahraoui si-a reiterat juramantul de credinta fata de gruparea Stat Islamic, semnaland ruptura fata de Mokhtar Belmokhtar, care si-a redenumit recent gruparea al-Qaida in Africa de Vest.

MAE: Celula de criza studiaza in regim de urgenta autenticitatea materialului video si confirma ca persoana care apare in inregistrare este cetateanul roman Iulian Ghergut

MAE transmite intr-un comunicat ca Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso studiaza in regim de urgenta autenticitatea materialului video publicat si confirma ca persoana care apare in inregistrare este cetateanul roman Iulian Ghergut.

„Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala), constituita conform „Metodologiei de comunicare si actiune pentru institutiile cu responsabilitati in gestionarea situatiilor de atacuri teroriste in care sunt implicati cetateni romani aflati in afara teritoriului Romaniei”, aprobata de sedinta CSAT din 3 iulie 2013, a luat nota de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetateanul roman Iulian Ghergut. Celula de criza interinstitutionala s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evolutie a cazului si au examinat actiunile posibile pentru solutionarea situatiei cetateanului roman luat ostatic”, precizeaza MAE.

„Celula de criza interinstitutionala studiaza in regim de urgenta autenticitatea materialului video mentionat. Totodata, Celula de criza interinstitutionala confirma ca persoana care apare in materialul video este cetateanul roman in cauza. In cazul in care veridicitatea materialului video se confirma, se poate considera ca materialul reconfirma datele detinute deja de celula de criza interinstitutionala conform carora cetateanul roman se afla in viata si este in bune conditii de sanatate”, continua MAE.

Familia cetateanului roman a fost informata de catre Celula de criza interinstitutionala cu privire la aparitia materialului video.

In cazul in care autenticitatea materialului video se confirma, Celula de criza interinstitutionala precizeaza ca lansarea unui astfel de mesaj in spatiul public se inscrie in tiparul obisnuit al situatiilor de acest gen.

Celula de criza mai precizeaza ca, avand in vedere specificul acestei operatii de autentificare, procedurile de verificare pot sa dureze.

„Celula de criza interinstitutionala va continua efortul sau, prin institutiile sale componente, conform competentelor fiecareia, pentru eliberarea cetateanului roman. Astfel, Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala) lucreaza in regim de permanenta pentru gestionarea situatiei. Impreuna cu MAE, care actioneaza pe toate canalele diplomatice disponibile si gestioneaza activitatea de comunicare, autoritatile romane competente in domeniul securitatii nationale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman. Fiecare institutie actioneaza cu instrumentele si metodele specifice de actiune, conform competentelor”, se mai arata in comunicat.

„Celula de criza isi va continua activitatea in acelasi regim si va colabora, in continuare, cu partenerii internationali ai Romaniei. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice romane din regiune sunt in contact permanent cu toate autoritatile competente locale. De asemenea, reprezentantii Celulei de Criza mentin legatura atat cu firma angajatoare, cat si cu familia cetateanului roman”, se precizeaza in comunicat.

MAE reitereaza recomandarea ca „tratarea in spatiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific si sensibil al acestuia, sa se faca cu toata precautia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro