Sari direct la conținut

Inscrieri invatamant profesional Incepe etapa a II-a de admitere in scolile profesionale cu durata de 3 ani. Lista locurilor libere

HotNews.ro
Etapa a II-a de inscrieri in invatamantul profesional, Foto: alegetidrumul.ro
Etapa a II-a de inscrieri in invatamantul profesional, Foto: alegetidrumul.ro

Scolile profesionale in sistem dual (parteneriat scoala-firme) deschid joi o noua runda de inscrieri, la care sunt asteptati absolventii de gimnaziu. Elevii scolilor profesionale cu durata de 3 ani vor primi lunar o bursa de 200 de lei, de la stat. In aceasta etapa au ramas libere 20.000 de locuri, cele mai multe la calificarea confectioner produse textile. In Bucuresti, Ambasada Austriei a lansat, impreuna cu sapte companii din retail, Scoala Comerciala Austriaca din Romania, care pregateste elevii in meseria de comerciant-vanzator. Loredana Popescu, directorul Colegiului Economic „Costin C. Kiritescu” din Bucuresti unde se desfasoara acest proiect, a declarat pentru HotNews.ro ca viitorii elevi pot primi o bursa lunara de pana la 400 de lei, in functie de rezultate.

  • Invatamantul profesional de 3 ani se infiinteaza in scolile unde exista parteneriat cu cel putin o companie.
  • Elevii fac practica la companie, au mentor din partea acesteia, firma este implicata si in cursurile teoretice, iar dupa absolvirea scolii profesionale – elevii au intaietate la angajarea in companiile unde au facut practica.

Joi, 20 august, incepe etapa a II-a de inscriere in scolile profesionale cu durata de 3 ani. La acest tip de invatamant profesional se pot inscrie absolventii gimnaziului care nu au implinit inca 18 ani. Tinerii se inscriu la scolile profesionale pe baza fiselor eliberate de scolile gimnaziale pe care le-au absolvit.

Loredana Popescu - Colegiul Economic Costin C. Kiritescu

Loredana Popescu – Colegiul Economic Costin C. Kiritescu

Foto: Arhiva personala

HotNews.ro i-a adresat, via e-mail, o serie de intrebari Loredanei Popescu, directorul Colegiului Economic „Costin C. Kiritescu” din Bucuresti unde anul acesta a fost lansata Scoala Comerciala Austriaca din Romania (o’SCAR). Este vorba despre o scoala profesionala cu durata de 3 ani, lansata de Ambasada Austriei impreuna cu sapte companii din retail: Billa, C&A, Deichmann, dm drogerie markt, Hervis, Humanic si Kika – care vor asigura pregatirea practica a elevilor.

Scoala profesionala cu durata de 3 ani va avea doua clase, incepand din toamna acestui an. „Proiectul o’SCAR are la baza invatamantul de tip dual – o imbinare a informatiilor teoretice si practice, inspirat de sistemul de invatamant austriac. Cele doua clase ofera pana la 56 de locuri pentru absolventii de clasa a VIII-a care isi doresc o calificare profesionala in meseria de comerciant-vanzator in domeniile alimentar si non-alimentar„, a declarat pentru HotNews.ro directorul Colegiului Economic „Costin C. Kiritescu” din Bucuresti.

Loredana Popescu a precizat ca „inscrierea in program se desfasoara in trei etape, astfel etapa I a avut deja loc in perioada 8-15 iunie 2015, urmand etapa II – intre 20 si 21 august 2015 si etapa III – in perioada 3-4 septembrie 2015„.

In prima etapa au fost admisi 10 candidati, iar obiectivul este calitatea candidatilor, pentru ca rata de angajare in companiile la care elevii fac practica, dupa terminarea scolii, sa fie aproape de 100%, a afirmat oficialul.

Pentru urmatoarele doua etape de inscriere, din august si septembrie 2015, Scoala Comerciala Austriaca din Romania are 46 de locuri disponibile.

Pe langa bursa de stat de 200 de lei lunar pe care o primeste fiecare elev admis la scoala profesionala cu durata de 3 ani, elevii admisi la o’SCAR vor mai primi 200 de lei lunar din partea companiilor, in functie de rezultateleobtinute. De asemenea, ei vor beneficia de decontarea integrala a cheltuielilor cu transportul in comun, pe toata perioada celor 3 ani de studii. La finalul studiilor, elevii vor primi certificat de calificare profesionala recunoscut european.

La aceasta scoala se pot inscrie absolventii de clasa a VIII-a, care nu au implinit varsta de 18 ani pana la inceperea cursurilor. „Inscrierea la Scoala Comerciala Austriaca din Romania are loc la Colegiul Economic ‘Costin C. Kiritescu’, prin depunerea unei cereri de inscriere proprie si a preferintelor in ceea ce priveste companiile in care doresc sa efectueze orele de practica, impreuna cu fisa de inscriere eliberata de scoala gimnaziala, foaia matricola, copii dupa cartile de identitate ale elevului si parintelui si copie dupa certificatul de nastere al absolventului„, a explicat directorul Colegiului.

Potrivit Loredanei Popescu, „procesul de selectie a candidatilor va consta intr-un test scris si un interviu pe care il vor sustine cu reprezentanti ai departamentelor de HR ale companiilor implicate in proiect, sub forma unei discutii informale. Desi cunostintele teoretice acumulate in anii de gimnaziu sunt luate in considerare, evaluarea se concentreaza mai mult pe motivatia, abilitatile si setul de valori ale elevului”. Detalii despre inscriere, pe site-ul dedicat acestui proiect www.oscar.kiritescu.ro

Structura studiilor teoretice si practice

Anul I:

  • 80% teorie
  • 20% practica

Anul II:

  • 40% teorie
  • 60% practica

Anul III:

  • 28% teorie
  • 72% practica

Intrebata care sunt cele mai mari impedimente in atragerea de elevi catre scoala profesionala de scurta durata, Loredana Popescu, directorul Colegiului Economic „Costin C. Kiritescu” din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca „desi invatamantul profesional a fost recent reinfiintat la cererea angajatorilor privati, dintr-o nevoie reala de tineri profesionisti, societatea romaneasca inca mai are prejudecati fata de acest tip de formare. O parte dintre parinti cred cu precadere in invatamantul liceal teoretic, desi acesta nu intotdeauna pregateste tinerii pentru piata muncii”.

Aceasta a subliniat ca avantajul invatamantului profesional de scurta durata este ca, „dupa doar trei ani, absolventii o’SCAR au sanse mari sa fie angajati in cadrul companiilor partenere unde au efectuat practica, putand in paralel sa isi continue studiile pentru obtinerea diplomei de bacalaureat„.

Scoala Comerciala Austriaca din Romania ofera specializarea in meseria de comerciant-vanzator in domeniile alimentar si non-alimentar (incaltaminte, fashion, sport, mobilier si ingrijire personala), iar elevii inscrisi vor face practica la companiile partenere in proiect.

La inscriere, candidatii isi pot exprima optiunea in privinta companiei in care isi doresc sa efectueze orele de practica, daca vor fi admisi.

Loredana Popescu a explicat ca initiativa acestei scoli profesionale cu durata de 3 ani „a pornit de la Ambasada Austriei, care a venit cu propunerea catre companiile care au devenit, ulterior, partenere in proiect, si catre Colegiul Economic ‘Costin C. Kiritescu'”.

„Prin activitatea sa, Ambasada Austriei – Sectia Comerciala are o legatura constanta cu reprezentantii celor mai multe dintre companiile cu capital austriac din Romania. Identificand dificultatile intampinate de acestea in sectorul economic local, cele mai presante s-au dovedit a fi tocmai lipsa personalului calificat, impreuna cu nevoia unei calificari adecvate profilului actual de vanzator in retail. Astfel, proiectul vine sa raspunda unei nevoi reale a pietei si sa ofere o perspectiva tinerilor care ii vor urma cursurile”, a continuat directorul Colegiului.

Potrivit acesteia, „Colegiul Economic ‘Costin C. Kiritescu’ a fost ales drept institutia-gazda pentru proiectul Scoala Comerciala Austriaca din Romania datorita profilului sau economic si traditiei pe care o avem in pregatirea de tineri pe acest segment. Colegiul beneficiaza de un personal calificat pentru a oferi viitorilor elevi informatiile teoretice necesare pentru a se specializa in meseria de comerciant-vanzator”.

Loredana Popescu a afirmat ca „un obiectiv secundar al proiectului initiat de Ambasada Austriei este sa promoveze beneficiile unui tip de parteneriat educational public-privat care, pe termen lung, s-a dovedit a fi un succes pentru economia si sistemul de invatamant din Austria”.

Calendarul inscrierii in scoala profesionala – Etapa a II-a

20 – 21 august 2015: Elevii care nu au participat la Etapa I de inscrieri merg la scoala gimnaziala absolvita si iau fisele de inscriere

Inscrierea elevilor la scolile profesionale de stat cu durata 3 ani, pe baza fiselor

21 august 2015: Afisarea listei candidatilor inscrisi si a calendarului preselectiei si/ sau a probei suplimentare de admitere, dupa caz

24 august 2015: Proba de preselectie, daca este cazul

25 august: Afisarea rezultatelor preselectiei. Acolo unde numarul celor admisi este mai mare decat numarul locurilor, scoala va anunta ca urmeaza o proba suplimentara de admitere

25-26 august: Candidatii respinsi la preselectie ridica fisele de inscriere de la scoala unde a sustinut proba si se inscriu la alte calificari sau la alta scoala profesionala de 3 ani

27 august: Afisarea listei candidatilor inscrisi

28 august 2015: Proba suplimentara de admitere, acolo unde e cazul

31 august 2015: Afisarea rezultatelor probei suplimentare de admitere. Depunerea contestatiilor

1 septembrie 2015: Afisarea rezultatelor la contestatii

2 septembrie 2015: Afisarea listei candidatilor declarati admisi

Etapa a III-a de admitere in invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani incepe pe 3 septembrie 2015.

Calendarul integral al admiterii in invatamantul profesional, aici

Cate locuri au ramas libere in etapa a II-a de inscrieri

In etapa a II-a de inscrieri in scoala profesionala, la nivel national au ramas disponibile 19.507 locuri pentru invatamantul profesional cu durata de 3 ani. Potrivit datelor publicate de Ministerul Educatiei pe site-ul dedicat invatamantului profesional de 3 ani –alegetidrumul.ro -, in cadrul primei etape de inscrieri s-au ocupat 20.004 locuri, care reprezinta „50,64% din numarul locurilor solicitate de agentii economici din toata tara”.

Vezi aici Lista locurilor libere la scolile profesionale de 3 ani din toata tara, pe calificari:

* In lista sunt mentionate scolile care organizeaza preselectie sau admitere

Locurile Libere la Scolile Profesionale – Etapa a II-a de Inscriere

Judetele cu cele mai multe locuri libere:

  • Iasi: 1.397 locuri
  • Bucuresti: 1.043 locuri
  • Prahova: 986 locuri

Domeniile de pregatire profesionala cu cele mai multe locuri libere:

  • Mecanica: 6.048 locuri
  • Industrie textila si pielarie: 2.553 locuri
  • Turism si alimentatie: 1.556 locuri

Calificarile profesionale la care sunt cele mai multe locuri libere:

  • Confectioner produse textile: 2.323 locuri
  • Mecanic auto: 1.557 locuri
  • Tamplar universal: 1.289 locuri

Sursa si detalii

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro